Σάββατο 7 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κέρδισε... «χάνοντας» ο Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Κέρδισε χάνοντας ή καλύτερα έχασε κερδίζοντας ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Ιστορική νίκη για το Εργατικό Κόμμα παραδέχονται άπαντες, αφού είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το κόμμα κερδίζει τρεις συναπτές εκλογικές αναμετρήσεις. Αλλά... η συρρίκνωση του εκλογικού ποσοστού και η μεγάλη απώλεια εδρών είναι τα δύο στοιχεία που κυριαρχούν στις εκτιμήσεις όλων των πολιτικών αναλυτών όσον αφορά στα αποτελέσματα στις «ιρακινές» εκλογές που τελικά έλαβαν χώρα στη Βρετανία, παρά τις εκτιμήσεις που έβριθαν στα διεθνή ΜΜΕ ότι οι Βρετανοί δεν «ασχολούνται με τον πόλεμο».

Μόνο το βρετανικό εκλογικό σύστημα «ο πρώτος τα παίρνει όλα» εξασφάλισε τελικά την αυτοδυναμία του Εργατικού Κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής αποτελέσματα, οι Εργατικοί που συγκέντρωσαν το 35,9% των ψήφων αποσπούν 355 έδρες στο Κοινοβούλιο, ενώ οι Συντηρητικοί «ηττήθηκαν αξιοπρεπέστατα» με το 32,9% αποσπούν μέχρι στιγμής μόλις 167 έδρες. Ο Μπλερ διαθέτει πλέον μια πλειοψηφία μόλις 66 εδρών έναντι 161 το 2001. Οσο για τα συμμετοχή που όλοι τόνισαν ότι ήταν ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το 2001, περίπου 2% οφείλεται περισσότερο στις επιστολικές ψήφους. Η συμμετοχή στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν ξεπέρασε το 50%.

Νίκες - ραπίσματα

Κερδισμένοι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που καρπώθηκαν μέρος των ψήφων διαμαρτυρίας, με περίπου 23% και 62 έδρες (από 52) κάνοντας τον ηγέτη τους Τσαρλς Κένεντι να κάνει λόγο για «νέα εποχή» αφού ο δικομματισμός δίνει τη θέση του στον τρικομματισμό... Σπεύδει.

Εντούτοις, τα πραγματικά χαστούκια το Εργατικό Κόμμα τα δέχτηκε από ανεξάρτητους «παίκτες». Ο πρώην βουλευτής των Εργατικών, Τζορτζ Γκάλογουεϊ, που είχε επικρίνει δριμύτατα την κυβέρνηση Μπλερ για τη στάση της στο θέμα του Ιράκ, κέρδισε την έδρα στο Μπέθναλ Γκριν του ανατολικού Λονδίνου - έδρα που κατείχε στην προηγούμενη Βουλή μία από τις πιο θερμούς οπαδούς του Τόνι Μπλερ, η Ούνα Κινγκ.

Ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ που κατέβηκε στις χτεσινές εκλογές ως υποψήφιος του νέου κόμματος που ίδρυσε, του κόμματος «Σεβασμός», κατάφερε να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους σε μία εκλογική περιφέρεια, όπου το 50% είναι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι ενώ είχε και τη στήριξη πολλών μικρών κομμάτων της αριστεράς. Επίσης ανεξάρτητοι υποψήφιοι με πλατφόρμα κατά του πολέμου έφεραν αξιοπρόσεκτα εκλογικά αποτελέσματα, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον Ρεγκ Κις, του οποίου ο γιος σκοτώθηκε στο Ιράκ, που στην εκλογική περιφέρεια του Μπλερ, το Σέντζφιλντ, απέσπασε περισσότερες από 4.000 ψήφους ή το 10,2%.

Ρευστό το πολιτικό σκηνικό

Αναφορές στο τίμημα του πολέμου στο Ιράκ, έγιναν από υπουργό Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, που τόνισε επίσης την αποξένωση της Βρετανίας από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Μπράουν είναι ηγέτης εν αναμονή, καθώς κατά πολλούς αναλυτές η στήριξή του την τελευταία στιγμή έδωσε τη νίκη στους Εργατικούς με πιθανό αντίτιμο την αποχώρηση του Μπλερ πριν την ολοκλήρωση της θητείας του.

Ο Μπλερ έλαβε χτες την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ τη στιγμή που ο αρχηγός των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί.

Μετά τη συνάντησή του με τη βασίλισσα, ο Μπλερ δήλωσε ότι το κόμμα του «άκουσε και έμαθε» από τους ψηφοφόρους και η νέα του κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις ευθυμίες που έχουν εκφράσει, ενώ δίνοντας το στίγμα της νέας του θητείας, υποσχέθηκε ριζικές αλλαγές στα θέματα της Υγείας, της Παιδείας και της Εθνικής Ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ