Πέμπτη 12 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται η διαμάχη Σουφλιά - ΣτΕ

Στην αντεπίθεση βγαίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο απαντώντας σε δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, τον κατηγορεί ότι «με πρόσχημα την άσκηση κριτικής» κατατείνει «στη δημιουργία κλίματος επηρεασμού των δικαστών για μελλοντικές υποθέσεις», ενώ κάνει λόγο και για επίθεση της πολιτικής εξουσίας στους δικαστές.

Η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, με αφορμή τις δηλώσεις που φέρεται να είχε κάνει ο Γ. Σουφλιάς στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον κατηγορεί ότι δεν κάνει τεκμηριωμένη κριτική, αλλά «οργισμένες επιθέσεις με συνθήματα και προφανή στόχο τη δυσφήμιση του ΣτΕ» και την αμφισβήτηση του θεσμικού του ρόλου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Γ. Σουφλιάς, σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί στον Τύπο, χωρίς ο ίδιος να τα διαψεύσει, ανέφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «το ΣτΕ δεν μερίμνησε για την προστασία των θεσμών αλλά για τα συμφέροντα μεγαλοεργολάβου» και ότι στην περίπτωση του φονικού πετάλου του Μαλιακού «αντί να σεβαστεί τη μνήμη των νεκρών» δικαιώνει έναν εργολάβο. Δηλαδή, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ούτε λίγο - ούτε πολύ, κατηγορεί για δεύτερη φορά το ΣτΕ το τελευταίο 20ήμερο, όταν αυτό προσπαθεί να βάλει φραγμούς στις προθέσεις της κυβέρνησης να κάνει έργα χωρίς να σέβεται το περιβάλλον ή να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.

Σχολιάζοντας αυτές τις τοποθετήσεις του υπουργού η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με τρόπο επικίνδυνο και με εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου επιχειρείται να αμφισβητηθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση της δικαστικής λειτουργίας για να δικαιολογηθεί η επίθεση κατά της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει το ΣτΕ πως «η ιστορία διδάσκει ότι απαιτείται ύψιστη επαγρύπνηση, όταν η πολιτική εξουσία επιτίθεται στους δικαστές, ακόμη και όταν αυτό γίνεται υπό το μανδύα της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος». «Αναμένουμε από όλους εκείνους, συνεχίζει το ΣτΕ, που έχουν ευθύνη για το μέλλον της χώρας, να λάβουν θέση απέναντι στις ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο το κράτος του δικαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ