Τρίτη 17 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιάννης Νικολόπουλος
Γιάννης Νικολόπουλος
Φωτ.

Στις 3 Μάη 2005 «χάσαμε» έναν αγαπητό συναγωνιστή, γκαρδιακό φίλο, εκλεκτό λογοτέχνη και ανεκτίμητο άνθρωπο. Τον ΔΗΜΗΤΡΗ Π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Γεννήθηκε στη Μενδενίτσα Λοκρίδας το 1929. Αφησε την τελευταία πνοή του στον Αϊ-Γιώργη της Αμφισσας, όπου έμενε τελευταία. Κηδεύτηκε στη γενέτειρά του στις 4 Μάη.

Καταγόταν από φτωχή εργατοαγροτική οικογένεια. Ο πατέρας του από προπολεμικά κομμουνιστής και στην Κατοχή βασικό στέλεχος του ΕΑΜ, βασανίστηκε άγρια μετά τη Βάρκιζα.

Ο Δημήτρης οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, στάλθηκε μάλιστα και σε πολιτική σχολή στην Αταλάντη το 1944. Η κατάσταση και οι διώξεις της οικογένειάς του δεν του επέτρεψαν να πάει στο Γυμνάσιο. Είχε όμως ζήλο για μόρφωση, καλλιέργησε το ταλέντο του κι αυτοδίδακτος αναδείχτηκε στα Γράμματα. Από νεαρή ηλικία δημοσίευε ποιήματα και πεζά σε εφημερίδες και περιοδικά στη Λαμία και στην Αθήνα. Το 1963 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα «Πικρό καλοκαίρι». Το 1997 εκδόθηκε το βιβλίο του «Ξεκούμπωτα λόγια», με διηγήματα. Πένα δυνατή, γλώσσα πλούσια, ύφος προσωπικό. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του λόγου: Ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, κριτική. Συνεργάτης στη «Φωνή της Μενδενίτσας», στους «Φωκικούς Καιρούς» Αμφισσας, στην Αθήνα στην «Ερευνα» Καλλιθέας κ.α. Αντιπρόεδρος του Νέου Πνευματικού Κύκλου Καλλιθέας.

Ανθρωπος σεμνός, ευγενικός, αξιαγάπητος, με γενική εκτίμηση από όλους.

Στη θλίψη μας παρηγοριά το παράδειγμα και το έργο του.

Δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ!

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και στη μνήμη του, συμβολικά, αντί για στεφάνι στον τάφο του, μια μικρή προσφορά στο «Ριζοσπάστη» 20 ευρώ.

Γ. Μωραΐτης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΤΡΩΝΑ, αντάρτη του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και οπαδού του ΚΚΕ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τις 8 Μάη 2005, τα εγγόνια του προσφέρουν 90 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολωνακίου.

Θοδωρής Κοϊνης
Θοδωρής Κοϊνης
* * *

Ο Νίκος Κατσαφάδος προσφέρει 30 ευρώ στη «Δημοκρατική Μέριμνα» στη μνήμη των γονιών και των αδελφών του.

* * *

Φωτ. 3

Τιμώντας τη μνήμη των αγαπημένων φίλων μας και συναγωνιστών, οι οποίοι έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΪΝΗ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ, ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μελών της ΠΕΑΕΑ, της ΠΕΑΦΕ, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και του ΚΜΙΕΑ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λίμνης, 30 ευρώ.

Γιώργος και Μάγδα Τσούτσικα


Χρήστος Χριστοδουλάκης
Χρήστος Χριστοδουλάκης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ