Τετάρτη 18 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στυλιανός Παπαδεράκης
Στυλιανός Παπαδεράκης
Φωτ.

Σήμερα 18 Μάη συμπληρώνονται 6 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗ, ο οποίος πέθανε στις 18 Μάη 1999. Γεννήθηκε στα Παλαιά Ρούματα το 1915. Μέλος πολυμελούς οικογένειας ανέλαβε από μικρός τις ευθύνες της, μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του.

Στρατιώτης στα αλβανικά σύνορα το 1940, επιστρέφει στο χωριό του μετά την κατάρρευση του μετώπου. Από νωρίς παίρνει μέρος, μαζί με τα αδέρφια του, και πολλούς συγχωριανούς του στην οργάνωση του ΕΑΜ, του οποίου εκλέγεται γραμματέας της ΤΟ και αργότερα γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ. Πρωτοστάτησε στη μάχη Αναβου ενάντια στους Γερμανούς και στον αφοπλισμό του προδοτικού Τάγματος στα Παλαιά Ρούματα.

Στη διάρκεια του Εμφύλιου συλλαμβάνεται και φυλακίζεται μαζί με άλλους αγωνιστές και με τα αδέρφια του. Στις 27 Απρίλη 1947 δολοφονείται από ΜΑΥδες στον Ταυρωνίτη σε ηλικία 21 χρόνων ο αδελφός του Γιώργης.

Με τη λήξη του Εμφύλιου ασχολείται ενεργά με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του χωριού του. Διατελεί μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού και για πολλά χρόνια πρόεδρός του.

Το 1965 απολύεται από τη θέση του, λόγω κοινωνικών φρονημάτων από την κυβέρνηση των αποστατών.

Μετά την πτώση της χούντας επανέρχεται για αρκετά χρόνια στο ΔΣ του Συνεταιρισμού. Ασχολείται και με πολιτιστικά θέματα του τόπου και το 1945 πρωτοστατεί στην ίδρυση και λειτουργία της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων.

Σοφοκλής Σκουλάς
Σοφοκλής Σκουλάς
Ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του και οπαδός του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 15 Μάη η οικογένειά του τέλεσε μνημόσυνο.

Στη μνήμη του προσφέρω 30 ευρώ στην ΚΟΒ Παλαιών Ρουμάτων του ΚΚΕ.

Ευτύχης Παπαδεράκης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΣΟΦΟΚΛΗ Γεωργίου ΣΚΟΥΛΑ, από το Αρκάδι Μονοφατσίου Ηρακλείου, η γυναίκα του, Ευαγγελία Σκουλά, προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 40 ευρώ.

***

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ, ΠΕΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΙΟΥ, και του αδελφού μου ΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ και προς τιμή της εργατικής Πρωτομαγιάς, προσφέρω 200 ευρώ στη ΝΕ Εύβοιας.

Γιάννης Οικονομίδης από τη Χαλκίδα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ