Κυριακή 22 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιάννης Νικολάου
Γιάννης Νικολάου
Φωτ.

Ενας ακόμα από τη γενιά των αγωνιστών της αθάνατης ΕΑΜικής αντίστασης, ένας συνεπής κομμουνιστής, ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ, έφυγε από τη ζωή στις 10 Μάη 2005 και κηδεύτηκε την επομένη. Γεννήθηκε στην Ινέπολη του Πόντου το 1919. Το 1922 ήρθε με την οικογένειά του και εγκαταστάθηκε στην προσφυγούπολη της Νέας Ιωνίας. Από μικρός ρίχτηκε στη βιοπάλη για να βοηθήσει την οικογένειά του. Νεαρός εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ και συμμετείχε σε όλους τους νεολαιίστικους αγώνες. Στη δικτατορία του Μεταξά πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις των εργατών στην «Εριουργία» του Μποντοσάκη, ξεσηκώνοντας τους εργάτες ενάντια στη δικτατορία.

Ο πόλεμος του '40 τον βρήκε κληρωτό ναύτη. Συμμετείχε στην κίνηση, όταν το '41 πάρθηκαν 33 καράβια και οδηγήθηκαν στη Σούδα, η οποία καιγόταν και έφτασε στο Κάιρο.

Πήρε μέρος στα γεγονότα και στο κίνημα της Μέσης Ανατολής. Συνελήφθη, δικάστηκε σε θάνατο και την τελευταία στιγμή αποτράπηκε η εκτέλεσή του. Εμεινε κρατούμενος στις φυλακές του Κεμπέιτ.

Μετά το '44 γύρισε στην Ελλάδα. Δούλευε δραστήρια στις γραμμές του ΚΚΕ. Συνελήφθη, εξορίστηκε στη Μακρόνησο, στον Αϊ - Στράτη, στην Ικαρία.

Εμεινε πιστός στο ΚΚΕ, με καθημερινό του σύντροφο το «Ρ» έως την τελευταία στιγμή.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ευθυμία πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σαφράμπολης, 150 ευρώ και η οικογένεια του κουμπάρου του Σωτήρη Αλεξόπουλου άλλα 150 ευρώ.

Θανάσης Νικολάου
Θανάσης Νικολάου
* * *

Φωτ.

Σήμερα που ο καπιταλισμός έχει δημιουργήσει χιλιάδες «Γκουέρνικες», που το κλάμα των ορφανών παιδιών φτάνει ως τα ψηλότερα αστέρια, υπάρχει μια ελπίδα. Μια ελπίδα, που έρχεται από τη σκοτεινιά του χάους, που έρχεται σαν μια πρωτόγνωρη Δημιουργία, αυγή και η ελπίδα, αυτή θα είναι το ξημέρωμα ενός καινούριου κόσμου.

Γι' αυτόν τον κόσμο αγωνίζονται οι κομμουνιστές. Οι κομμουνιστές που ξέρουν να ζουν, ξέρουν και να πεθαίνουν... Κι όταν πεθαίνουν γίνονται ανάμνηση και παράδειγμα. Με μια λέξη, θρύλος. Και κανένας, μα κανένας, δεν μπορεί να κόψει τα αστραποφτέρουγα του ΘΡΥΛΟΥ!!!

Ανάμεσα στα εκατομμύρια αυτών των ανθρώπων είναι και ο λατρεμένος μου σύντροφος ΜΑΚΗΣ ΛΙΜΠΕΡΑΤΟΣ.

Στην ιερή μνήμη του προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» μας 50 ευρώ.

Νίκη Λιμπεράτου

* * *

Φωτ.

Εκλεισαν 8 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΑΘΗΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ. Ως γιατρός πρόσφερε τις υπηρεσίες της στους πατριώτες που αγωνίζονταν από τις γραμμές του Ιου Τάγματος του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ της Αθήνας. Τις υπηρεσίες αυτές εξακολούθησε να προσφέρει και στα δύσκολα χρόνια του κατατρεγμού των αγωνιστών του ανεπανάληπτου Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Νέας Σμύρνης, όπως και εκείνη ανελλιπώς ενίσχυε και υπεράσπιζε όσο βρισκόταν στη ζωή.

Μάκης Λιμπεράτος
Μάκης Λιμπεράτος
Οικογένεια Κυριακίδου

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» ο αγαπημένος αδελφός μας ΗΛΙΑΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΔΗΣ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Νέας Σμύρνης επί 13 ολόκληρα χρόνια.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στην Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης.

Οικογένεια Νώντα Βελισσαρίδη

  • Στη μνήμη του αγαπημένου μας συντρόφου Ηλία Βελισσαρίδη, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 30 ευρώ, με την υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε έως την τελική κατάκτηση του στόχου μας.

Οικογένεια Σάββα Ζευγαρόπουλου

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο του ΣΑΒΒΑ ΠΟΖΑΤΖΙΔΗ, η γυναίκα του, η νύφη, τα παιδιά και τα εγγόνια προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Τριάδας» Κοκκινιάς, 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των θείων μου ΜΕΡΟΠΗΣ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΚΟΥΡΛΕΤΟΥ και των πεθερικών μου ΜΑΡΙΑΣ και ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ ΤΑ και Κινημάτων Ζωγράφου (Αν. Ιλισίων).

Λίτσα Τσακίρη

* * *

Φωτ.

Στις 19 Απρίλη 2005 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 74 χρόνων, η ΑΘΗΝΑ (Ανθούλα) ΠΑΥΛΙΔΟΥ. Γεννήθηκε το 1931 στις Σοφάδες Καρδίτσας. Ορφανή από μικρή, στα 17 χρόνια της βγήκε στο βουνό, στο ΔΣΕ. Τραυματίστηκε στο Γράμμο και στο Βίτσι. Πέρασε για θεραπεία στην Κορυτσά και αργότερα εγκαταστάθηκε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία. Εκεί παντρεύτηκε τον Θεόδωρο Παυλίδη και απέκτησαν δύο κόρες την Τούλα και τη Βαγγελίτσα, τις οποίες ευτύχησε να δει αποκαταστημένες και να γνωρίσει εγγόνια και από τις δύο κόρες της.

Αθηνά Κυριακίδου
Αθηνά Κυριακίδου
Ο σύζυγός της ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και πολέμησε τους κατακτητές στα βουνά της Ρούμελης από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Στον Εμφύλιο ήταν ταγματάρχης του ΔΣΕ. Καλός ράφτης στη Ρουμανία, εργάστηκε σε διάφορα εργοστάσια σε υπεύθυνες θέσεις και διακρίθηκε για τις επιδόσεις του. Ηταν καλός σύζυγος και στοργικός πατέρας.

Η οικογένεια Παυλίδη επέστρεψε στην πατρίδα το 1984 και ζούσε στο Μοναστήρι Δομοκού.

Ο Θεόδωρος Παυλίδης πέθανε πριν από 5 χρόνια.

Στη μνήμη τους, οι κόρες, οι γαμπροί και τα εγγόνια τους προσφέρουν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 100 ευρώ στο περιοδικό της ΠΕΕΠΠ.

  • Το 40ήμερο μνημόσυνο της Αθηνάς Παυλίδου θα γίνει στις 28 Μάη, στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

* * *

Στις 27 του Γενάρη του 2005 «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος αδελφός μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ, επίτιμος δικηγόρος. Ο πόνος μας βαθύς, η λύπη μας μεγάλη, το κενό που άφησε η απουσία του δυσαναπλήρωτο.

Στη μνήμη του και αντί για λουλούδια στον τάφο του, χτες μέρα της γιορτής του, τα αδέρφια του Βασιλική Ι. Σκανδάλη, Νίκος και Πούλη Παλουμπη προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ «Ακαδημίας Πλάτωνος», 200 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ, του οποίου πιστός οπαδός του υπήρξε έως το τέλος της ζωής του.

* * *

Ο Τάσος Ναστραδίνης από τις Σέρρες πρόσφερε 10 ευρώ στη ΝΕ Σερρών.

* * *

Φωτ.

Στις 27 του περασμένου Μάρτη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τότε που «αποχαιρετήσαμε» για πάντα τον αγαπημένο μας σύντροφο και φίλο ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΕΦΑΛΑ, μέλος του ΚΚΕ από το 1949. Γεννήθηκε στο χωριό Στέρνα Ορεστιάδας το 1929 από γονείς φτωχούς αγρότες. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, πήρε μέρος στις μάχες για την απελευθέρωση της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου. Αργότερα, στον Εμφύλιο, κατατάχτηκε στο ΔΣΕ.Από το φθινόπωρο του 1949, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δημιούργησε οικογένεια, τελείωσε Τεχνική Σχολή Οικοδόμων και εργάστηκε σε διάφορες οικοδομικές επιχειρήσεις. Ηταν υπόδειγμα στη δουλιά και πάντα κέρδιζε την αγάπη, το σεβασμό και την εκτίμηση των συναδέλφων του.

Νίκος Μπουρίκας
Νίκος Μπουρίκας
Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του μετά το 1975 και ζούσαν στην Αλεξανδρούπολη, όπου εργάστηκε ως οικοδόμος. Εως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν από τις γραμμές του Κόμματός του για την ειρήνη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Πέθανε έπειτα από βαριά ανίατη αρρώστια στις 27 Μάρτη 2001.

Θα τον θυμούμαστε πάντα, όπως ήταν φιλόξενος, καλόκαρδος, τίμιος και καλός οικογενειάρχης.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 30 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

Η γυναίκα του Γκαλίνα και οι κόρες του

* * *

Φωτ,

Πέρασε ένας χρόνος από το θάνατο της αγαπημένης μας ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ, η οποία γεννήθηκε στα Παλατίτσια Ημαθίας και κατοικούσε στη Βέροια.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Μανώλης Χαρατσίδης από τα Αμάραντα του Κιλκίς και οι κόρες της Ξανθούλα και Ιωάννα προσφέρουν 25 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 25 ευρώ στην ΚΟ Βέροιας, 25 ευρώ στο ΠΑΜΕ Ημαθίας και 25 ευρώ στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΙΛΠΝΟΠΟΥΛΟΥ, μαχήτριας του ΔΣΕ από τα Παλατίτσια Ημαθίας, η οποία σκοτώθηκε στις μάχες του Καϊμακτσαλάν και του ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε στην ΚΟ Ημαθίας 50 ευρώ.

Σάββας και Μυροφόρα Θεοδωρίδου

Κώστας Γαλάνης
Κώστας Γαλάνης
* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΤΑΣΟΥ ΓΙΑΝΝΕΑ, αντιστασιακού, η σύζυγός του Ελένη προσφέρει 25 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», και 25 ευρώ στο Παράρτημα Μαρουσίου της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Αύριο, 23 Μάη, κλείνουν 25 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του προσφέρει 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΓΑΛΑΝΗ και για την ονομαστική γιορτή του, η κόρη του Βενετία Γαλάνη και ο γαμπρός του Γιώργος Μελάκης προσφέρουν στο ΚΚΕ 20 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΡΕΤΙΔΗΣ γεννήθηκε στο χωριό Νέα Ζωή Πέλλας. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ορφανός από μικρός, στην Κατοχή 18χρονος εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και ανέπτυξε αξιόλογη δράση. Γι' αυτήν τη δράση του πιάστηκε από τους αντιδραστικούς του χωριού του και κακοποιήθηκε. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, βγήκε στο βουνό, στα Τμήματα του ΔΣΕ.

Το 1947 πήρε μέρος σε μάχες στο Βίτσι και στο Γράμμο και σκοτώθηκε.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Πελαγία Λιαρετίδου προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ημαθίας και 10 ευρώ στο Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη των θείων μου ΓΙΑΝΝΗ και ΘΑΝΑΣΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, μαχητών του ΔΣΕ, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Εμφύλιου, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 200 δολάρια.

Ο ανιψιός τους Νικόλαος Νικολάου

* * *

Φωτ.

Ο ΣΠΥΡΟΣ Δημητρίου ΦΑΤΟΥΡΟΣ γεννήθηκε στο Μαρακοχώρι Λευκάδας το 1938. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στο Νυδρί, όπου είχε μετοικήσει η οικογένειά του. Μόλις τελείωσε το Σχολείο, ασχολήθηκε με γεωργικές εργασίες. Δούλευε μεροκάματο από τα 14 χρόνια του. Ταυτόχρονα εντάχθηκε στην ΕΔΑ έως τη μεταπολίτευση και μετά έγινε αμέσως μέλος του ΚΚΕ. Πιάστηκε και φυλακίστηκε από τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Δούλεψε σκληρά για την ανάδειξη και το δυνάμωμα του ΚΚΕ και αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Σάββας Ποζατζίδης
Σάββας Ποζατζίδης
Πέθανε στις 28 Μάρτη 2005 έπειτα από πεντάμηνη πάλη με το θάνατο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Στη μνήμη του, σύντροφοι και φίλοι του από το Νυδρί προσφέρουν 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΦΛΥΤΖΑΝΗΣ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, γεννήθηκε στους Φούρνους Ικαρίας το 1918. Παιδί πολυμελούς οικογένειας, γρήγορα οδηγήθηκε στη θάλασσα, για να ζήσει με αυτή όλη τη ζωή του.

Στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν στο πλήρωμα του πολεμικού πλοίου «Ολγα», το οποίο το 1944 το βύθισαν οι Γερμανοί στη Λέρο. Μαζί με τους άλλους ναυαγούς πήγε στην Αλεξάνδρεια. Αντί για μετάλλιο Ανδρείας πιάστηκε και κλείστηκε στα «σύρματα». Ηταν μέλος της ΟΕΝΟ.

Συνεπής αγωνιστής συνέχισε να αγωνίζεται από τις γραμμές του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η ΚΟΒ Ραχών Ικαρίας προσφέρει 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Ικαρίας - Φούρνων.

* * *

Φωτ

Στη μνήμη του εξαδέλφου μας ΒΑΪΟΥ ΣΙΑΚΑΒΑΡΑ, μέλους του ΚΚΕ, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

Η οικογένεια Φούλας και Βασίλη Μπαντέκα

  • Επίσης στη μνήμη του εξαδέλφου της Βάιου Σιακαβάρα, η οικογένεια Βαΐτσας και Θανάση Παπαθεοδώρου προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΥΡΙΚΑ (Σίφουνα), αξιωματικού του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, ο οποίος για την αντιστασιακή δράση του φυλακίστηκε επί 19 χρόνια, η γυναίκα του προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Κωνσταντίνου» Ηλιούπολης, 20 ευρώ.


Ιωάννης Λιαρετίδης
Ιωάννης Λιαρετίδης

Γιώργος Θεοδωρίδης
Γιώργος Θεοδωρίδης

Μαρίκα Στιλπνοπούλου
Μαρίκα Στιλπνοπούλου

Ηλίας Βελισσαρίδης
Ηλίας Βελισσαρίδης

Μαρία Χαρατσίδου
Μαρία Χαρατσίδου

Τάσος Γιαννέας
Τάσος Γιαννέας

Βάιος Σιακαβάρας
Βάιος Σιακαβάρας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ