Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Παύλος Κοτσαλίδης
Παύλος Κοτσαλίδης
Φωτ2

Η Μαίρη Μάρταλη - Γραπουλή και η Βασίτσα Μάρταλη προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ριζούπολης, 200 ευρώ, στη μνήμη του αδελφού τους ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΡΤΑΛΗ και της νύφης τους ΕΛΕΝΗΣ Βοΐσκου - ΜΑΡΤΑΛΗ.

  • Η Ελευθερία Λιζάρδη προσφέρει 60 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» στη μνήμη της αγαπημένης και σπουδαίας φίλης της Ελένης Βοΐσκου -Μάρταλη.

***

Φωτ.4

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ καταγόταν από τον Πόντο και εγκαταστάθηκε στο Γερακαριό του Κιλκίς μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πολύ νέος έγινε μέλος του ΚΚΕ και έμεινε σταθερά προσηλωμένος στην κομμουνιστική ιδεολογία έως το θάνατό του, το 1987.

Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΟΤΣΑΛΙΔΟΥ, σύζυγός του, οργανωμένη και αυτή στο ΚΚΕ, από τα νεανικά χρόνια της, αταλάντευτη στην ιδεολογία της, υπέμενε αγόγγυστα τις ταλαιπωρίες και, κύρια, τη θυσία του πρωτότοκου παιδιού της, του Σπύρου.

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ, γιος τους, κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ σε ηλικία 17 χρόνων. Οι κατοπινές διώξεις και οι δολοφονίες αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και γενικά των αριστερών, τον ανάγκασαν να ενταχθεί στον ΔΣΕ. Το 1947 σε ηλικία μόλις 20 χρόνων, έδωσε τη ζωή του στην προσπάθειά του να καλύψει τους συντρόφους του σε μια υποχώρηση.

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΤΣΑΛΙΔΗΣ, ο άλλος γιος τους, γεωπόνος, κομμουνιστής, με όλα τα χαρακτηριστικά της ανθρωπιάς με την οποία γαλουχήθηκε από τους κομμουνιστές γονείς του, κοσμαγάπητος, πέθανε το 1985.

Σπύρος Κοτσαλίδης
Σπύρος Κοτσαλίδης
Στη μνήμη τους οι κόρες και αδελφές τους, Ρόζα και Παρέσα, προσφέρουν στο ΚΚΕ 400 ευρώ και 100 ευρώ για τα ιδιόκτητα Γραφεία της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, για να κάνει από καλύτερη θέση τους μεγάλους αγώνες που βρίσκονται μπροστά μας.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 7 χρόνων από το θάνατο του συζύγου μου αντιστασιακού - κομμουνιστή ΝΙΚΗΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλογρέζας και 30 ευρώ στο Παράρτημα Νέας Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ.

Λίνα Παπαδοπούλου

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκε χρόνος αφότου «έφυγε» ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ο «Δάσκαλος». Και όμως, με το παράδειγμά του είναι δίπλα μας ο αξέχαστος αγωνιστής, στέλεχος του ΚΚΕ, συγγραφέας, λογοτέχνης και πολύτιμος συνεργάτης Γιάννης, αντιπρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνταξιούχων και Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης και Αντιδικτατορικού Αγώνα ΠΟΣΣΑΘΕΑΑ που ήταν ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Βασανισμένος, όπως αναφέρεται στη βιογραφία του, από τη συντρόφισσα της ζωής του Πετρούλα, κρατήθηκε στις φυλακές 15 χρόνια - πριν και στη χούντα - δικασμένος 9 φορές 140 χρόνια και δύο σε θάνατο στην Αθήνα και στα Γιάννενα.

Αγωνίστηκε ακούραστα στην ΠΟΣΣΑΘΕΑΑ, για την κάλυψη της αναντιστοιχίας της Αναπηρικής Νομοθεσίας που υπάρχει σε βάρος των αναπήρων - Θυμάτων της Εθνικής Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού Αγώνα.

Ανατολή Κοτσαλίδου
Ανατολή Κοτσαλίδου
Πιστός στο ΚΚΕ, με πρωτοβουλία του εκδόθηκε το πρώτο φύλλο του παράνομου «Ριζοσπάστη», οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ, αμέσως μετά τη διάσπαση το 1968.

Σεμνός, αλύγιστος στην ιδεολογία του, περήφανος, έμεινε όρθιος έως και το τραγικό από γάγγραινα τέλος του στο νοσοκομείο, έχοντας πάντα δίπλα του τη συντρόφισσά του.

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γκύζη.

Μηνάς Ξεκομνηνός πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΘΕΑΑ

* * *

Φωτ.

Στις 19 Μάη έκλεισαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΛΑΤΑΤΖΗ. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΠΟΝ, ΕΛΑΣ. Για την πατριωτική δράση του, πιάστηκε μετά την Απελευθέρωση και φυλακίστηκε για 14 χρόνια, έως το 1964. Η χούντα των συνταγματαρχών τον έπιασε και πάλι και τον έστειλε εξορία για 3 χρόνια στα Γιούρα.

Τίμιος και σεμνός αγωνιστής, ανιδιοτελής, πέθανε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.Στη μνήμη του προσφέρω 200 ευρώ στην ΚΟΒ Ταμπουρίων.

Αλεξάνδρα Οικονομάκου - Πλατατζή.


Αλέξης Κοτσαλίδης
Αλέξης Κοτσαλίδης

ΠΛΑΤΑΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΛΑΤΑΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Γιάννης Νικολόπουλος
Γιάννης Νικολόπουλος

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ