Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Καταψήφισε την εισήγηση του αντιπροέδρου

H δημοσιοποίηση στον Τύπο της εισήγησης του αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Δημήτρη Χαραλάμπη, για την έκδοση πιστοποιητικών, ήταν η αφορμή για τη χτεσινή έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας του ΕΣΡ.

Η άποψη του αντιπροέδρου να μην εκδίδονται πιστοποιητικά διαφάνειας από τις 20 Μάη 2005 και μετά, επειδή «εκπνέει» η διορία την οποία έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το «βασικό μέτοχο», δεν έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ. Ετσι, η ψηφοφορία διαμορφώθηκε σε 6 κατά και μία ψήφο υπέρ, αυτή του Δ. Χαραλάμπη.

Η Ολομέλεια του ΕΣΡ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι το ΕΣΡ ασκεί τις προβλεπόμενες από το νόμο αρμοδιότητές του και είναι υποχρεωμένο να εκδίδει πιστοποιητικά διαφάνειας ή απορριπτικές πράξεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3021/2002 και από τις 15 Ιούνη 2005 με τη διάταξη του νόμου 3310/2005. Η «συστοίχιση ή μη των διατάξεων αυτών των νόμων προς το ευρωπαϊκό δίκαιο», όπως υπογραμμίζεται, «ανάγεται στον κύκλο της ευθύνης της κυβέρνησης». Το ΕΣΡ θεωρεί ότι δε νομιμοποιείται να υπεισέλθει στον κύκλο διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με την Eυρωπαϊκή Ενωση και «επομένως θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει το υφιστάμενο νομικό καθεστώς έως της εξαγγελθείσης νομοθετικής ρυθμίσεως».

Το ΕΣΡ «ενημερώθηκε» για την εισήγηση του αντιπροέδρου από δημοσιεύματα του Τύπου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, είπε ότι η εισήγηση θα έπρεπε πρώτα να έχει υποβληθεί στην Ολομέλεια του ΕΣΡ, σημειώνοντας, όμως, ότι δε θέλει να «σχολιάσει» το γεγονός.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, σε σχέση με τις ανακοινώσεις που ήδη έχει κάνει ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος για αναστολή του νόμου για το «βασικό μέτοχο» (3310/2005) μέχρι το τέλος Οκτώβρη 2005, είπε για μας δεν «ισχύουν τα λόγια», αλλά ό,τι δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Οσο για τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ, που, όπως φαίνεται και από την «εισήγησή» του, υιοθετεί πλήρως τις επιταγές της ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι το θέμα για τη μη έκδοση πιστοποιητικών το θέτει για «ηθικούς λόγους», προκειμένου να μην επιβαρυνθούν (!) οι Ελληνες φορολογούμενοι από τυχόν προσφυγή. Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ μετά τη θέση που πήρε από τις επόμενες μέρες είπε πως δε θα υπογράφει πιστοποιητικά διαφάνειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ