Τρίτη 31 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο ΥΠΠΟ το «ΧΥΜΟΦΙΞ»

Υπογράφτηκε την Πέμπτη το συμβόλαιο αγοράς του παλιού εργοστασίου «ΧΥΜΟΦΙΞ» στη Σπάρτη, το οποίο «περνά» πλέον από την Εθνική Τράπεζα στο υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «το κτίριο είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έχει εμβαδόν 3.452 τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 27.721 τ.μ. Μετά τις απαραίτητες διαρρυθμίσεις του χώρου, θα στεγάσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης. Στο νέο Μουσείο θα εκτεθούν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που προέρχονται από ανασκαφικές έρευνες στη Σπάρτη και την ευρύτερη περιοχή της, τα οποία σήμερα φυλάσσονται σε αποθήκες».

Εξάλλου χτες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα διενεργούσε αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο των Μετεώρων, ο οποίος αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, «αντικείμενο της αυτοψίας είναι η πρόταση για αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου των Μετεώρων και άλλα θέματα που εμπίπτουν στον αρχαιολογικό νόμο».

Μετά τα Μετέωρα το ΚΑΣ προγραμμάτιζε αυτοψία και στο προϊστορικό Σπήλαιο της Θεόπετρας, για την ανάπλαση και ανάδειξη του οποίου υπάρχει ήδη σχετική έγκριση του Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ