Κυριακή 12 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόκα - Κόλα»: Το καλύτερο φυτοφάρμακο!

Απίστευτες ιστορίες για το «βίο και την πολιτεία» της γνωστής πολυεθνικής εταιρίας στην Ινδία. Οι μολυσματικοί παράγοντες, στα δείγματα του γνωστού αναψυκτικού, βρέθηκαν κατά 45 φορές υψηλότεροι από τα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εκπληκτοι οι υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας της Ινδίας, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας τους στο κρατίδιο Αντρα Πραντές, την Ανοιξη του 2003, είδαν αγρότες να ψεκάζουν τις καλλιέργειες τους με... «κόκα - κόλα»! (1)

Οπως τους διαβεβαίωσαν οι αγρότες, ο ψεκασμός των φυτών με το γνωστό αναψυκτικό, ήταν πολύ αποτελεσματικότερος. Φυσικά, δεν επρόκειτο για μια ακόμη «θαυματουργή» ιδιότητα της «κόκα - κόλα». Απλούστατα, η παραγόμενη στην Ινδία «κόκα - κόλα» περιέχει ορισμένα στοιχεία (π.χ. DDT, lindane) σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα γνωστά φυτοφάρμακα!

Αυτή είναι μόνο μια πλευρά των δραστηριοτήτων της γνωστής πολυεθνικής εταιρίας στην Ινδία. Οπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι του κινήματος κατά των εγκληματικών πρακτικών της «Coca - Cola Co.», η εταιρία ευθύνεται για υπεράντληση υπόγειων υδάτων στις περιοχές όπου έχει εγκαταστήσει τα εργοστάσιά της, για μόλυνση των νερών ποταμών, πηγαδιών και πηγών με τα τοξικά απόβλητα των εργοστασίων.

Μάλιστα, ως χειρονομία «καλής θέλησης» η «Coca - Cola» διένειμε τα στερεά απόβλητα των εργοστασίων της στους αγρότες των κοινοτήτων Plachimada και Mehdiganj για να τα χρησιμοποιήσουν ως λίπασμα. Ομως, έρευνες απέδειξαν ότι τα απόβλητα περιείχαν μεγάλες ποσότητες καδμίου και μολύβδου, που τα καθιστούσαν ιδιαίτερα τοξικά και επικίνδυνα για τις καλλιέργειες, αλλά και για την υγεία και τη ζωή των καταναλωτών. Μετά την αποκάλυψη αυτή, η κυβέρνηση της Ινδίας απαγόρευσε τη διάθεση των αποβλήτων της «Coca - Cola» στους αγρότες.

Το Κέντρο για την Επιστήμη και το Περιβάλλον (CSE) της Ινδίας, μετά την ανάλυση δειγμάτων δώδεκα μη αλκοολούχων ποτών (μεταξύ των οποίων η «κόκα - κόλα» και η «πέπσι - κόλα») διαπίστωσε ότι όλα τα δείγματα περιείχαν υπολείμματα τεσσάρων εξαιρετικά τοξικών φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων (lindane, DDT, malathion και chlorpyrifos). Οι μολυσματικοί παράγοντες στα δείγματα της «πέπσι - κόλα» ήταν 37 φορές υψηλότεροι από το όριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ στα δείγματα της «κόκα - κόλα» ήταν 45 φορές υψηλότεροι!

Η «Coca - Cola» απάντησε ότι δεν παραβιάζει κανένα όριο. Και η αλήθεια είναι ότι δεν παραβιάζει κανένα όριο αφού η κυβέρνηση της Ινδίας δεν έχει θεσπίσει κανένα όριο...

Παρ' όλα αυτά, μετά τις αποκαλύψεις για το περιεχόμενο της «κόκα - κόλα», η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την πώληση του αναψυκτικού στο κυλικείο της Βουλής! Οι υπόλοιποι ας... δηλητηριαστούν.

Ετσι ο πολυεθνικός κολοσσός μπορεί ελεύθερα να δηλητηριάζει τους ανθρώπους, να «στραγγίζει» ολόκληρες περιοχές καταστρέφοντας τις γεωργικές καλλιέργειες, να μολύνει ανεξέλεγκτα τα νερά των ποταμών και των πηγαδιών, και όλα αυτά στο όνομα της «ανάπτυξης».

Σημείωση: Στοιχεία για το θέμα αυτό αντλήσαμε από την ιστοσελίδα http://www.indiaresource.org.

(1) «BBC News», 25 Ιούλη 2003.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση για τους απεργούς της «Coca - Cola» (2014-01-22 00:00:00.0)
Οταν η ΝΔ ζητά «αναπτυξιακά κίνητρα»... (2012-03-17 00:00:00.0)
Εκτός λειτουργίας η μονάδα της «Κόκα - Κόλα» (2010-09-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-05-15 00:00:00.0)
«Αντίο ολυμπιακό πνεύμα» (2004-08-14 00:00:00.0)
«...του ωραίου, του μεγάλου...» κέρδους (2003-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ