Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Κινδυνεύει και από ... «αυτοχρηματοδότηση»!

Γενική απαίτηση είναι η συνέχιση της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου και αυτό εκφράστηκε χτες κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το ΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με την πορεία και τις προοπτικές του έργου. Ωστόσο, κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι το τέλμα στο οποίο έχει περιπέσει το έργο, εξαιτίας των καθυστερήσεων, των υπερβάσεων και των διαχειριστικών λαθών που επέφεραν το πρόστιμο από την ΕΕ - με ευθύνη βέβαια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - προτείνουν ανοιχτά τη συνέχισή του με τη λεγόμενη μέθοδο της «αυτοχρηματοδότησης», που θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες υπέρογκα ανταποδοτικά τέλη. Βέβαια, η περιβόητη «αυτοχρηματοδότηση» δε θα είναι τίποτε άλλο από το να πάρουν χρήματα από το δημόσιο, δηλαδή τον ελληνικό λαό αλλά και την υπάρχουσα υποδομή και να καρπωθούν και τα οικονομικά οφέλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προαναφερόμενη ημερίδα ο καθηγητής του ΑΠΘ Α. Αρβανίτης, δήλωσε απερίφραστα ότι «το έργο πρέπει να συνταχθεί και να λειτουργήσει με αυτοχρηματοδότηση από ιδιωτικούς φορείς», επισημαίνοντας μάλιστα ότι την πρόταση αυτή την είχε κάνει από το 2000. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, εδώ και ενάμιση χρόνο κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τη συνέχιση του έργου και δεν αποκλείεται να «πιαστεί» από τέτοιες προτάσεις, επιβαρύνοντας το λαό με νέα «χαράτσια».

Στην ίδια ημερίδα, πάντως, ο πρόεδρος της «Κτηματολόγιο ΑΕ» Χ. Σταύρου δήλωσε ότι το Κτηματολόγιο θα προχωρήσει και ότι σε ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί όλο το παλιό πρόγραμμα και πως έχει εξασφαλιστεί κονδύλι 80 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την επέκταση της κτηματογράφησης σε 107 δήμους, στους οποίους περιλαμβάνονται δήμοι της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπως και αρκετές πρωτεύουσες νομών.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα οι κτηματογραφήσεις που έγιναν και αφορούν το 6% της έκτασης της χώρας στοίχισαν 308 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεπιστημονικής Επιτροπής για τη σωτηρία του (ΤΕΕ - ΓΕΩΤΕΕ - ΔΣΑ - Σύλλογος Τοπογράφων) για την ολοκλήρωση του έργου απαιτούνται 2 δισ. ευρώ. Η ίδια Επιτροπή πρότεινε την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους από 20 ευρώ που είναι σήμερα ανά ιδιοκτησία σε 35 ευρώ (κατά μέσο όρο ανάλογα με την ιδιοκτησία) ώστε να καλυφθεί με τον τρόπο αυτό ένα μέρος του κόστους, ενώ το υπόλοιπο να προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό, το Δ' ΚΠΣ και την εκμετάλλευση άλλων προϊόντων του Εθνικού Κτηματολογίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ