Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ» - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Συνεχίζουν να προκαλούν για τη σαλμονέλα

Εντελώς απροστάτευτοι οι καταναλωτές από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι κάνουν τα πάντα για το κέρδος, και από την ανυπαρξία πολιτικής για ουσιαστικούς ελέγχους

Οργή και αγανάχτηση προκαλεί στους καταναλωτές η νέα ιστορία με τις χαλασμένες γαλοπούλες, που ενώ διοχετεύτηκαν στην αγορά και καταναλώθηκαν από ανυποψίαστα θύματα τα Χριστούγεννα, η επιχείρηση «Βερόπουλος», η κυβέρνηση και η νομαρχία εξακολουθούν να ερίζουν - να μας κοροϊδεύουν δηλαδή - για το ποιος ευθύνεται για το νέο διατροφικό σκάνδαλο. Να ...«βάλει τα πράγματα στη θέση τους», αποποιούμενη κάθε ευθύνη, επιχείρησε με χτεσινή της ανακοίνωση η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Αφοί Βερόπουλοι». Στην ουσία η επιχείρηση ξεκαθαρίζει ότι δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να αξιοποιήσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και τις επίσημες διαδικασίες που διέπουν το καθεστώς εισαγωγής και ελέγχου των προϊόντων που διακινεί. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως ισχυρίζεται, προμηθεύτηκε μέσω του επίσημου αντιπροσώπου από την εταιρία «Northern Goose Processors Ltd» τις συγκεκριμένες ποσότητες στις 29 του Νοέμβρη 2004 συνοδευόμενες από «όλα τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά των αρχών του Καναδά συμπεριλαμβανομένου και του πιστοποιητικού μη ύπαρξης σαλμονέλας». Το «διά ταύτα» είναι ότι οι γαλοπούλες μπήκαν στα ράφια και πουλήθηκαν κανονικά.

Στις 24 του Δεκέμβρη, σύμφωνα με την «Βερόπουλος», δηλαδή παραμονή Χριστουγέννων, η αλυσίδα ενημερώθηκε από την αρμόδια αρχή - προφανώς αναφέρεται στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Αθηνών - ότι οι γαλοπούλες πρέπει να «μαζευτούν» από τα καταστήματα. Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται η αλυσίδα, δεν της γνωστοποιήθηκε κάποιος λόγος γι' αυτό. «Την ίδια μέρα το προϊόν αποσύρθηκε με δικές μας ενέργειες και σταμάτησε να πουλιέται έκτοτε». Είναι φανερό ότι κι αν δεχτούμε πως οι υπεύθυνοι του σούπερ μάρκετ ενημερώθηκαν σχετικά την παραμονή των Χριστουγέννων οι μεγαλύτερες από τις ακατάλληλες ποσότητες είχαν ήδη διατεθεί στους ανυποψίαστους καταναλωτές, αφού μέχρι τη μέρα αυτή όσοι επρόκειτο να αγοράσουν γαλοπούλα για το τραπέζι των Χριστουγέννων το είχαν ήδη κάνει.

Να σημειώσουμε ότι ο «Ρ» είχε αποκαλύψει το θέμα από τις 14 του Γενάρη του 2005. Τότε, με σχόλιο που δημοσιεύτηκε στη στήλη «Από μέρα σε μέρα», επισημαίναμε μεταξύ άλλων: «Συγκεκριμένη αλυσίδα διέθεσε παραμονές Χριστουγέννων στην αγορά εκατοντάδες κατεψυγμένες γαλοπούλες που είχαν εισαχθεί από τον Καναδά με ημερομηνία λήξης το 2006. Αφού επί μέρες μοσχοπουλήθηκαν εκδόθηκε από τη διοίκηση εσωτερική οδηγία να αποσυρθούν οι γαλοπούλες επειδή είχε διαπιστωθεί ότι είχαν σαλμονέλα».

Η ανασφάλεια που προκαλεί στους καταναλωτές το θέμα, με τις διαστάσεις που πήρε τις τελευταίες μέρες, είναι εύλογη. Για την ακρίβεια, με καθένα από τα περιστατικά που αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα ο κόσμος νιώθει όλο και πιο έντονη την αβεβαιότητα για την ποιότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά δήθεν ως ασφαλή. Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι οι όποιοι μηχανισμοί έχουν θεσμοθετηθεί στο πλαίσιο του ισχύοντος συστήματος ελέγχου των τροφίμων είναι τέτοιοι που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στους καταναλωτές τη βεβαιότητα πως ό,τι φτάνει στο τραπέζι τους είναι αν όχι υψηλής διατροφικής αξίας, τουλάχιστον ασφαλές για κατανάλωση. Τι πιο χαρακτηριστικό από την περίπτωση με τις γαλοπούλες με σαλμονέλα, οι οποίες εισήχθησαν στα τέλη Νοέμβρη, και οι αρμόδιες αρχές κατέληξαν στα αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων ένα μήνα μετά και αφού το μεγαλύτερο μέρος των ακατάλληλων ποσοτήτων βρισκόταν ήδη στα ψυγεία των καταναλωτών, ενώ το πρόβλημα έγινε γνωστό τελικά ...έξι μήνες μετά, μόλις προχτές!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ