Κυριακή 28 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
«Ετοιμοπόλεμο» το κίνημα ειρήνης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πλέον η άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Dynamic Mix 2000», μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήχθησαν ποτέ στη χώρα μας, μια πρόβα - τζενεράλε για την επόμενη επιδρομή του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, με τη νέα δομή και το νέο δόγμα σε ισχύ.

Ωστόσο, όχι μόνο οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ που παίρνουν μέρος στην άσκηση, αλλά και οι επιτελείς της Συμμαχίας, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός θεωρεί ανεπιθύμητες στο έδαφος της χώρας τέτοιες δραστηριότητες. Σε κάθε βήμα της ΝΑΤΟικής άσκησης οι συγκεντρώσεις, οι διαδηλώσεις, οι άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις, έδιναν την απάντηση στα πολεμικά σχέδια που εξυφαίνονται σε βάρος των λαών της Βαλκανικής, σε βάρος και της ίδιας της χώρας μας. Δε γνωρίζουμε το βαθμό επιτυχίας της ΝΑΤΟικής άσκησης, το βέβαιο είναι ότι το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας βρίσκεται σε ετοιμότητα και «ετοιμοπόλεμο».

Ομως, η άσκηση «Dynamic Mix 2000» έχει και μια άλλη παρενέργεια. Ανοιξε, εκ των πραγμάτων, το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στον εναέριο χώρο, αλλά και σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου. Η εξαίρεση της Λήμνου από το σενάριο της άσκησης, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, όπως και η εκχώρηση του δικαιώματος ελέγχου του FIR Αθηνών στο στρατηγείο της Νάπολης, δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την αρχή της περιορισμένης κυριαρχίας και της ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ