Σάββατο 25 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΙΚΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΒΗΛΑΡΑ
«Χαριστική βολή» από το ΥΠΠΟ

«Πολιτιστικό έγκλημα» χαρακτηρίζει η «Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Ιωαννίνων» την επαπειλούμενη μετατροπή της οικίας του Ιωάννη Βηλαρά ...σε οικόπεδο προς αντιπαροχή!

Η Κίνηση θεωρεί υπεύθυνο το ΥΠΠΟ, που, παρά τις αντιδράσεις πλήθους φορέων και κατοίκων της πόλης, του δήμου και τις σχετικές προτάσεις των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, αντί να κηρύξει το κτίριο ως μνημείο, φορτώνει τις ευθύνες στους φορείς και στην πόλη!

Το σπίτι - ό,τι απέμεινε - του ποιητή, πρωτοπόρου του νεοελληνικού διαφωτισμού, στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος (ή Ευεργετών) στα Ιωάννινα, χρονολογείται πριν το 1820. Σύμφωνα με μαρτυρίες, γλίτωσε από την πυρκαγιά του 1820 και την κατεδάφιση και κατοικούνταν μέχρι το 1960. Τότε, ο απόγονος του ποιητή γιατρός Γ. Βηλαράς δώρισε το σπίτι στη μητρόπολη του Αγ. Αθανασίου με τον απαράβατο όρο να παραμείνει ως οικία Βηλαρά και να χρησιμοποιηθεί ως «οίκος σπουδαστού». Η μητρόπολη, όμως, εγκατέλειψε το σπίτι, με αποτέλεσμα, το 1995, να καταρρεύσει έως τα θεμέλιά του!

Η 6η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων σε έγγραφό της(2001) αναφέρει ότι ενώ εισηγήθηκε το χαρακτηρισμό του σπιτιού ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) «δεν το χαρακτήρισε», με το σκεπτικό ότι ο ποιητής δε γεννήθηκε στα Ιωάννινα! Προσθέτει ότι ο ιδιοκτήτης προχώρησε στη δι' αντιπαροχής εκμετάλλευση του οικοπέδου, που συνενώθηκε με όμορο οικόπεδο, όπου υπάρχει η οικία Ασβεστά, για την οποία εκκρεμεί η λήψη απόφασης χαρακτηρισμού της ως διατηρητέου μνημείου. Η οικία Ασβεστά διασώθηκε, την τελευταία στιγμή, απ' τα εκσκαπτικά μηχανήματα, με σήμα διακοπής εργασιών. Η Εφορεία καταλήγει ότι εμμένει για χαρακτηρισμό της οικίας Βηλαρά ως μνημείου.

Ανάλογη θέση έχουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Δημοτικό Συμβούλιο, η Ενωση Πολιτών, η Εταιρεία Λογοτεχνών Ηπείρου και η Ηπειρωτική Ενωση.

Τον περασμένο Φλεβάρη ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, αναπέμπει το θέμα στο ΚΣΝΜ. Στη συνεδρίαση, όπως καταγγέλλει η Κίνηση, ο προεδρεύων του συμβουλίου - γγ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος - «εγκάλεσε» τους φορείς γιατί δεν αγόρασαν το σπίτι! «Αυτό που μεθοδεύεται στο ΥΠΠΟ είναι πράξη βαρβαρότητας», σημειώνει η Κίνηση και προαναγγέλλει «θύελλα αντιδράσεων» αν υλοποιηθούν «τα ανίερα σχέδια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ