Κυριακή 26 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παιχνίδια» βάζουν φωτιά στο πετρέλαιο

Πώς λειτουργούν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια στη διαμόρφωση της τιμής του «μαύρου χρυσού»

Σταθερά στα επίπεδα των 60 δολαρίων κινήθηκαν οι τιμές του αργού πετρελαίου αυτήν τη βδομάδα. Οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις που ακολούθησαν αναζωπύρωσαν τους φόβους για τιμές που θα ξεπερνούν και τα 100 δολάρια το βαρέλι(!), μέχρι το τέλος του 2005.

Σ' αυτήν τη νέα κούρσα των τιμών του «μαύρου χρυσού» επιδρούν πολλοί παράγοντες, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τον καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα hedge funds, κερδοσκοπικά κεφάλαια τα οποία κινούνται ταχύτατα στις διεθνείς αγορές, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ποντάροντας σε «φήμες», σε «πληροφορίες», σε στοιχήματα για την πορεία των τιμών διαφόρων μετοχών, ή προϊόντων.

Φυσικά, σε πολλές περιπτώσεις, οι πηγές των φημών και των πληροφοριών είναι οι ίδιοι οι κάτοχοι των hedge funds. Αφού τοποθετηθούν σε μια μετοχή, ή κλείσουν ένα προθεσμιακό συμβόλαιο αγοράς ενός προϊόντος, ρίχνουν στην αγορά (με τα γνωστά «παπαγαλάκια») φήμες για «τρομοκρατικές ενέργειες», για «φυσικές καταστροφές», για «συγκρούσεις»... Ετσι, πετυχαίνουν άνοδο των τιμών, στη συνέχεια ρευστοποιούν τα κέρδη τους και συνεχίζουν με τον επόμενο στόχο τους.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της επιρροής αυτών των κερδοσκοπικών κεφαλαίων στην αγορά του πετρελαίου, αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commision, το 50% των προθεσμιακών συμβολαίων αγοράς πετρελαίου τον περασμένο Μάρτη κλείστηκαν από hedge funds.

Αυτήν τη βδομάδα, η άνοδος των τιμών συνδυάστηκε με τις φήμες για απεργίες στις πετρελαιοπηγές της Νιγηρίας και της Νορβηγίας, ή για επικείμενο μεγάλο «τρομοκρατικό χτύπημα»...

Βεβαίως, αυτά τα κεφάλαια κινούνται, αξιοποιώντας την ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων στις διεθνείς αγοράς, αλλά και τις αντικειμενικές συνθήκες που διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, κλπ.

Υπολογίζεται ότι, από την αρχή του 2005, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 10 δολάρια το βαρέλι και η κούρσα συνεχίζεται. Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια, αυτήν τη βδομάδα στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα του πρακτορείου Ρόιτερς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η άνοδος των τιμών θα αργήσει να ολοκληρώσει τον κύκλο της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υπολογίζει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί φέτος κατά 1,81 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα και θα φθάσει συνολικά σε 84,3 εκατ. βαρέλια τη μέρα. Η αύξηση της ζήτησης οφείλεται κυρίως στην Κίνα, αλλά και την Ινδία, που βρίσκονται σε στάδιο δυναμικής ανάπτυξης. Ωστόσο, παρά την αύξηση της παραγωγής που αποφάσισε ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), την περασμένη βδομάδα, κατά 500.000 βαρέλια τη μέρα (συνολικά ο ΟΠΕΚ παράγει 28 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα) δεν εμπόδισε την αύξηση της τιμής.

Βεβαίως, οι κερδοσκόποι δεν είναι οι μόνοι κερδισμένοι από την πορεία των τιμών. Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες μετρούν κέρδη μεγαλύτερα κατά 30- 35% το πρώτο τρίμηνο του 2005, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ