Κυριακή 3 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΤΡΕΧΕΙ» Η ΙΝΔΙΑ: Με ρυθμό 7% αναπτύχθηκε η οικονομία της Ινδίας το πρώτο τρίμηνο του 2005, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, ο υψηλός ρυθμός οφείλεται στη δημιουργία νέων βιομηχανιών και στην αύξηση των δαπανών της κυβέρνησης για την κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων και αρδευτικών έργων. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι χρειάζεται να προσελκύσει ακόμη 150 δισ. δολ. την επόμενη δεκαετία για την κατασκευή έργων υποδομής.

«ΖΕΣΤΑΙΝΟΝΤΑΙ» ΟΙ ΗΠΑ: Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ανήλθε στο 3,8% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2005, χάρη στη δυναμική του κατασκευαστικού τομέα και στην αύξηση των εξαγωγών. Το γεγονός ενισχύει τις προσδοκίες για νέα αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αυτήν τη βδομάδα. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν, πάντως, ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό γύρω στο 3,5% κατά τα επόμενα τρίμηνα του έτους, παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις υψηλές τιμές των καυσίμων.

«ΠΑΓΩΝΕΙ» Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Οπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία σημείωσαν τον Ιούνη τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων 22 ετών. Πολλές βρετανικές εφημερίδες εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη προοιωνίζεται την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας. Παράλληλα, εντάθηκε η φημολογία περί επικείμενης μείωσης των επιτοκίων, με απώτερο στόχο την αναζωπύρωση της κατανάλωσης. Στο μεταξύ, η βρετανική Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε προς τα κάτω τις αρχικές της εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ