Κυριακή 3 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ροναλντίνιο, θεέ, πάρ' τους τα σώβρακα!

Τι κρίμα, να ξυπνάς το πρωί και να βλέπεις, ότι τα πράγματα είναι όπως τα άφησες πριν κοιμηθείς! Ολη αυτή η ευτυχία, που έζησες, δεν ήταν παρά ένα όνειρο! Ενα όνειρο, που δε δημιούργησες εσύ αλλά ο ...Μορφέας! Ο μεγάλος Ροναλντίνιο, στη ζωή, αποδείχτηκε φούσκα! Αντί να μπει στο γήπεδο - Ελλάδα, στο «τένις κλαμπ» της Πολιτείας, και να ζωγραφίσει, όπως έκανε στο όνειρό μου, ο τύπος έπαιξε κατενάτσιο. Εριξε τρία - τέσσερα χαμόγελα, υπέγραψε μερικά αυτόγραφα, πήρε τα 300.000 ευρώ και χάθηκε...

Στον ύπνο μου, όμως, ο μπαγάσας σχεδίαζε! Μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο μου έκλεισε πονηρά το μάτι. «Οπα», είπα, «εδώ θα γίνει πανηγύρι»! Πράγματι, στον ύπνο μου πάντα, γυρίζει σε όλη αυτή τη σκυμμένη ουρά, σε όλες αυτές τις ιδρωμένες μασχάλες, αυτά τα αχαμνά ανθρωπάκια, που πήγαν να τον προϋπαντήσουν, σαν να ήταν, τουλάχιστον ο Κωνσταντίνος και η Αννα - Μαρία μαζί, και διατάζει αυστηρά: «Τον Αλογοσκούφη»! «Μα»!.. «Φεύγω»!

Σκέφτεστε να έφευγε ο Ροναλντίνιο; Τι ντροπή και τι απώλεια, για τη χώρα! Θα μας είχαν χεσμένους, ακόμα, και οι Τούρκοι και θα σταμάταγαν τις παραβιάσεις. Θα μας έκοβαν το «πρωινό στο κρεβάτι» οι Βρυξέλλες. Στο αεροδρόμιο, λοιπόν, ο Αλογοσκούφης. «Μόνον του, τον φέρατε; Πού είναι ο Παναγιωτόπουλος»; Στο αεροδρόμιο και ο Παναγιωτόπουλος! «Ο Εβερτ; Πού είναι ο Εβερτ»; Να και ο Εβερτ. «Τον Παπανδρέου, παρακαλώ». «Ο Παπανδρέου είναι σοσιαλιστής»... «Φέρτε τον»! Στο αεροδρόμιο και ο Παπανδρέου. «Πάμε, τώρα, κύριε Ροναλντίνιο»; «Τον Καραμανλή και άλλους έξι, για να συμπληρωθεί ενδεκάδα»! φωνάζει. «Να φέρουμε και αναπληρωματικούς, ο Καραμανλής, δε γίνεται, είναι ο πρωθυπουργός»! «Φεύγω»!

Σκέφτεστε να έφευγε ο Ροναλντίνιο; Πώς θα έβγαζαν φωτογραφία όλες αυτές οι περιπτώσεις, που στήθηκαν δίπλα του περήφανα, όπως θα στήνονταν κάποιος αν του έκανε τη χάρη να φωτογραφεί μαζί του ο ...Πάπας (ο παλιός, γιατί ο καινούριος δεν «έπιασε»). Ολοι αυτοί που φόρεσαν τα καλά τους και κρεμάστηκαν από τα χείλη του. Στο αεροδρόμιο και ο Καραμανλής. Και πίσω του όλη η ομάδα. Γιακουμάτος, Φλωρίδης, Ρουσόπουλος, Πρωτόπαπας, Μάνος, Μητσοτάκης, Ρέππας, Δούκας. «Στα πούλμαν», φωνάζει ο Ροναλντίνιο, κλείνοντας πάλι το μάτι, πιο πονηρά -και πιο καθοριστικά - αυτή τη φορά.

Η επιθυμία του, είναι διαταγή! Πώς θα γινόταν αλλιώς; Ο Ροναλντίνιο είναι θεός! Θεός που κοστίζει. Στα πούλμαν, λοιπόν. Μπαίνει αυτός στο πρώτο, και στο άλλο που ακολουθούσε, η «άλλη» ομάδα. Κόρνες, κακό, βεγγαλικά και μέσα από πανό, υποδοχές και συνθήματα, φτάνουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Εκεί κατεβαίνουν. Ολοι μαζί γονατίζουν ευλαβικά μπροστά στη στέγη του Καλατράβα. Στη συνέχεια, σε πομπή, μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο. Το τέρμα προς το Μαρούσι πέφτει στην ελληνική ομάδα. Το άλλο προς τη δύση στον Ροναλντίνιο. Διαιτητής ο γνωστός Κολίνα.

Με τον «ντριιι», της σφυρίχτρας, πού σε πονάει και πού σε σφάζει. Τσαλίμια, τακουνάκια, κεφαλιές, προσποιήσεις. Μόνος αυτός, ένδεκα οι άλλοι. Και η μπάλα, να μη φεύγει από τα πόδια του. «Παίξτε μπάλα, ρε», να φωνάζει. Και εκείνοι να τρέχουν. Πότε από εκεί και πότε από εδώ. Η μπάλα, όμως, να μη τους κάθεται. Κυρίαρχος αυτός στο παιχνίδι. Σταμάτημα με το στήθος, η μπάλα στο γόνατο, από εκεί στο χορτάρι, σουτ και ...γκολ. Πριν συμπληρωθεί το ημίχρονο η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, χάνει με 6-0! Ιδανικό σκορ, για διαπραγματεύσεις στα αποδυτήρια...

«Κύριε Ροναλντίνιο να τα κάνουμε 600». «Δεν άκουσα το νούμερο»; «Είπαμε Εννιακόσια». «Δυο διακόσια, άκουσα καλά»; «Είπαμε, τρία»! Τα τρία γίνανε, έξι, τα έξι δώδεκα. Στα είκοσι εκατομμύρια ευρώ ακούστηκε ο Κολίνα. «Ολοι στη σέντρα»!

Στο δεύτερο ημίχρονο έγινε της ...πανωλεθρίας! Το σκορ ανέβαινε, όπως ο τιμάριθμος. Στήθος, γόνατο, κουντεπιέ, γκολ. Και το αντίστροφο. Κουτεπιέ, γόνατο, κεφαλιά γκολ! Και, σε κάθε γκολ, ο θεός να δείχνει στους φιλάθλους τη φανέλα. Τη φανέλα, που με το σφύριγμα της λήξης, πέταξε ...με σημασία - στην εξέδρα.

Στην απονομή του κυπέλλου, μου έκλεισε, για μια ακόμα φορά, το μάτι. «Εσείς, λέτε, δεν παίζονται», μου είπε. «Αυτοί, ρε, μόνον σε σικέ αγώνες κερδίζουν. Αμα τους παίξετε στα ίσα, θα παραδοθούν, δεν τους είδες; Μοιράστε πάσα, αλληλοκαλυφτείτε, συγκεντρωθείτε στον αγώνα, πιστέψτε στη νίκη, παίξτε για τη φανέλα και θα το βάλουν στα πόδια. Σας το λέει ο Ροναλντίνιο».


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ