Τετάρτη 6 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Συγγενείς και φίλοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες συνόδευσαν στην τελευταία κατοικία της στις 23 Ιούνη 2005 από το Νεκροταφείο Καισαριανής μια εξαίρετη γυναίκα, αγωνίστρια, άξια μητέρα και γιαγιά, αξιόλογη παιδαγωγό, την ΕΛΛΗ ΤΣΩΗ το γένος Δούπη, την αξιοσέβαστη θεία Ελλη, όπως την αποκαλούσαν οι οικείοι της. Συγκινητικές στιγμές από τη ζωή της ανέφερε στη σύντομη επικήδεια ομιλία του ο Γιώργος Σύρος, εκφράζοντας και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της από μέρους του ΚΣ της ΠΕΕΠΠ.

Η Ελλη Τσώη γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1909. Με τα γεγονότα του 1922 στην Τουρκία, κατέφυγε στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας. Το 1926 ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο χωριό Αράχωβα Φιλιατών, όπου ο πατέρας της, απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής της Κωνσταντινούπολης, είχε διοριστεί. Το πατρικό σπίτι της ήταν στην Κοκκινιά Φιλιατών Θεσπρωτίας. Η ίδια είχε τελειώσει Σχολαρχείο στην Πόλη και έκανε μαθήματα στις μικρές τάξεις του σχολείου.

ΕΑΜίτισσα στην Κατοχή, υπέστησαν η ίδια και ο σύζυγός της Νίκος Τσώης διώξεις και βασανισμούς από παρακρατικούς τρομοκράτες και ΕΔΕΣίτες. Ο σύζυγός της υπέκυψε μετά από φρικτά βασανιστήρια και την άφησε μόνη με το νεογέννητο, που πήρε το όνομά του Νίκος.

Με τον Εμφύλιο, κατέφυγε με το παιδί της στην αγκαλιά στην Αλβανία και από εκεί στη Ρουμανία,, όπου έζησε για πολλά χρόνια πολιτικός πρόσφυγας. Εργάστηκε ως παιδαγωγός σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, διδάσκοντας και διαπαιδαγωγώντας εκατοντάδες Ελληνόπουλα, που σώθηκαν από τα δεινά του Εμφύλιου και βρήκαν άσυλο και φροντίδα στην τότε Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας.

Σπούδασε το γιο της και τη νύφη της Λίζη, που, με τον επαναπατρισμό τους, πρόσφεραν τις επιστημονικές γνώσεις τους στον «Δημόκριτο» και διαπαιδαγώγησε τα εγγόνια της την Ελλη αξιόλογο γιατρό και τον Αρη διδάκτορα επιστημών στο Πολυτεχνείο.

Η γιαγιά Ελλη παρ' όλες τις κακουχίες της ζωής διατήρησε άσβηστο το χαμόγελο και την καλοσύνη της ως τα 96 χρόνια της και έτσι θα τη θυμούμαστε πάντα.

Στη μνήμη της, τα παιδιά και τα εγγόνια της, καθώς επίσης οι οικογένειες Γ. Σύρου, Δ. Δούπη, Γρ. Φώτου και Αχ. Μποζοβίτη προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 80 ευρώ και 20 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Στη μνήμη του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΠΕΡΝΕΚΑ προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, 100 ευρώ.

Ελένη Παπαδοπούλου, Ασημίνα Λάμπρου.

* * *

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου συντρόφου μας ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΑΤΟΥ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, 40 ευρώ.

Σπύρος Λένας και Βάσω Πανταζή

* * *

Στη μνήμη του ΣΑΒΒΑ ΤΣΟΥΜΑΚΙΔΗ η αδελφή του Σοφία και οι κόρες του προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σαλαμίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ