Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ»
Συνεχίζεται η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων

Την παραπέρα εμπορευματοποίηση του αθλητισμού κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής

Στη σταθερή ρότα της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται και στο χώρο του αθλητισμού κινείται ένα ακόμα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, υπό τον τίτλο «ρύθμιση θεμάτων αθλητισμού», που ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από τους βουλευτές της ΝΔ.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, τόσο το σημερινό νομοσχέδιο όσο και τα αντίστοιχα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, στόχο έχει από τη μία την απαλλαγή των ιδιοκτητών των ΠΑΕ από τις βασικές υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και από την άλλη, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της βίας, να εισαγάγει κατασταλτικά μέτρα, που θα θίγουν όλους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι με τις ακολουθούμενες πολιτικές η άθληση και η φυσική αγωγή έχουν περάσει στην εμπορευματοποίηση, με αποτέλεσμα να πληρώνει όποιος θέλει να αθληθεί. Στόχος, είπε, και των δύο κομμάτων είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΠΑΕ, με αποτέλεσμα να μαραζώνει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και να επικρατεί το κλίμα της σήψης, της διαφθοράς, της βίας, η λογική του κέρδους και ο νόμος του ισχυρού. Η χρηματοδότηση, συνέχισε, στα ερασιτεχνικά σωματεία είναι πενιχρή, αλλά την ίδια στιγμή χαρίζονται εκατομμύρια στις ΠΑΕ και παραχωρούνται σε αυτές αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς περιορισμούς. Το νομοσχέδιο, είπε, επιβραβεύει τους μπαταχτσήδες και τους κομπιναδόρους επιχειρηματίες που μπήκαν στο χώρο του ποδοσφαίρου και οι οποίοι φορτώνουν τώρα τα χρέη στο κράτος.

Σοβαρό κομμάτι του νομοσχεδίου είναι αυτό που αναφέρεται στη βία στα γήπεδα, όπου με πρόσχημα την αντιμετώπισή της εισάγεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η παρακολούθηση με κάμερες σε όλους τους αθλητικούς χώρους. Ο Ν. Γκατζής παρατήρησε ότι με αφορμή τη βία στα γήπεδα γενικεύεται η παρακολούθηση με κάμερες, με στόχο να περάσει η αντίληψη στους πολίτες ότι «όπου και να πάτε, όπου αν είστε, δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε αυτήν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική».

Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, που είναι συνυπεύθυνοι για την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, αντιπαρατέθηκαν μεταξύ τους για ένα από τα κλασικά συμπτώματα της εμπορευματοποίησης, αυτό του στοιχήματος. Οι του ΠΑΣΟΚ κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι με την επιχειρούμενη είσοδο των ελληνικών ομάδων στο «Πάμε Στοίχημα» δημιουργείται ζήτημα ηθικής τάξης, αφού ο Σ. Κόκκαλης είναι ιδιοκτήτης και ποδοσφαιρικής ομάδας, αλλά και της εταιρίας που διαχειρίζεται το Στοίχημα. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ορφανός ισχυρίστηκε ότι για τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στο «Πάμε Στοίχημα» θα ληφθούν υπόψη όλα τα ασυμβίβαστα, είπε ότι δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση και ανέφερε ότι η συμμετοχή των ελληνικών ομάδων γίνεται γιατί επί ΠΑΣΟΚ είχε αυξηθεί το παράνομο στοίχημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ