Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Επιχειρηματικά παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων

«Θολά» ιδιοκτησιακά καθεστώτα, μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, «ιδιότυπες» εργασιακές σχέσεις και απολύσεις είναι η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ. Μια κατάσταση όπου οι μεγαλοεκδότες, οι ιδιοκτήτες και οι καναλάρχες αφήνονται να λειτουργούν ασύδοτα, να «αλωνίζουν», να αποκομίζουν τεράστια οικονομικά οφέλη, κρατώντας τους εργαζόμενους ομήρους για να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά τους παιχνίδια. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση συντηρεί αυτήν την κατάσταση, δίνει απλόχερα... διαβεβαιώσεις, χωρίς ν' αναλαμβάνει τις σοβαρές ευθύνες της.

Για όλη αυτή την κατάσταση και τα προβλήματα που συσσωρεύονται στο χώρο έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου οι συνεργαζόμενες Ενώσεις ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΕΡ.

Συγκεκριμένα, οι 160 εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του FLASH και FLASH.GR έχουν να πληρωθούν δύο και τρεις μήνες, ενώ στα ασφαλιστικά Ταμεία δεν αποδίδονται οι εισφορές που έχει παρακρατήσει η ιδιοκτησία από τους εργαζόμενους. Χτες, όμως, ο ιδιοκτήτης του σταθμού, Σ. Πουλόπουλος, κοινοποίησε στους εργαζόμενους με μια απλή ανακοίνωση ότι «ολοκληρώθηκαν οι προφορικές διαπραγματεύσεις για την αλλαγή στην ιδιοκτησία των δύο Μέσων» και ότι «οι σχετικές συμφωνίες θα υπογραφούν πριν το τέλος του μήνα». Στην ανακοίνωση αυτή ισχυρίζεται ότι οι οικονομικές εκκρεμότητες προς το προσωπικό των δύο εταιριών θα τακτοποιηθούν μέχρι τις 15 Ιούλη. Για το θέμα αυτό η ΕΣΗΕΑ έχει καλέσει τον Σ. Πουλόπουλο σε συνάντηση.

Στον PLANET εξακολουθεί η ομηρία των εργαζομένων που δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα τους εδώ και 10 μήνες και έχουν μείνει στο δρόμο. Αυτή τη στιγμή και ενώ όλος ο εξοπλισμός έχει κατασχεθεί από την ΑΤΕ, ο σταθμός εκπέμπει παράνομα, ενώ μεταδίδονται διαφημιστικά μηνύματα από τη ΔΕΗ και την Τράπεζα Πειραιώς. Συγχρόνως, μεταβάλλεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς παράνομα, αφού συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας «ΠΛΑΝΕΤ Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις ΑΕ» και μάλιστα πλειοψηφικά ο Γιώργος Πολυχρονίου, έχοντας καταβάλλει το ποσό των 500.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αναφέρεται σε έγγραφο κίνησης εταιρικού λογαριασμού της Τράπεζας Πειραιώς. Συγχρόνως, ενώ η εταιρία επικαλείται οικονομική δυσπραγία για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, σε έγγραφο της Τράπεζας Πειραιώς πιστοποιείται η εκταμίευση δανείου ύψους 1.298.270 ευρώ, στις 31 Μάρτη 2005, υπό άγνωστους όρους.

Στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ προωθείται το κλείσιμο του γραφείου της Αθήνας. Στην ΑΠΟΦΑΣΗ, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για δύο μήνες, είναι αβέβαιο το μέλλον τους, αφού η εργοδοσία προσπαθεί να πουλήσει την εφημερίδα.

Με απολύσεις απειλούνται οι 40 εργαζόμενοι (9 είναι δημοσιογράφοι) στο TV COSMOPOLIS, που βρίσκεται υπό καθεστώς πώλησης. Στο σταθμό θολό είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς κύριος μέτοχος θεωρείται ο Στάθης Τσοτσορός.

Στο «δρόμο» έμειναν και οι 20 εργαζόμενοι (5 είναι δημοσιογράφοι), στο SMART TV, (πρώην TV ΠΕΙΡΑΙΑΣ, με ιδιοκτήτες τους Γ. Θεοδόση και Κ. Κατσιβαρδάκου). Τελευταία αγοράστηκε από τον Γ. Αλαφούζο με ποσοστό 75%. Στο σταθμό έχουν παραμείνει μόνο δύο τεχνικοί για την εκπομπή του σήματος.

  • Ωρες αγωνίας περνούν οι εργαζόμενοι της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ αφού, ο Σαραντόπουλος ανακοίνωσε ότι η εφημερίδα βρίσκεται «σε στάση πληρωμών» και συγχρόνως ότι είναι σε διαδικασία πώλησης. Εθεσε μάλιστα το εκβιαστικό δίλημμα ότι μπορεί αυτή η κατάσταση να... αντιμετωπιστεί, αρκεί από τους 200 εργαζόμενους... να φύγουν 50 με 60.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ