Σάββατο 9 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε μαρασμό και το άθλημα του βόλεϊ στο νομό

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ακόμα ένας χώρος του αθλητισμού στο Νομό Θεσσαλονίκης όπως είναι το βόλεϊ διαπίστωσε η αθλητική επιτροπή της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ, που αυτό τον καιρό πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με αθλητικούς φορείς της περιοχής.

Στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της ΚΟΘ με τον πρόεδρο της Ενωσης Πετοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΕΠΕΣΘ)διαπιστώθηκαν προβλήματα, που και εδώ έχουν να κάνουν με την ισχνή χρηματοδότηση από την Πολιτεία, η οποία έχει να δοθεί από το 2001 (πλην του 2004). Καμιά στήριξη δεν υπάρχει από το κράτος, που προτιμά να προχωρά σε έργα βιτρίνας, παρά να ενισχύει τα αθλητικά σωματεία.

Οπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της ΕΠΕΣΘ, μετά την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις ότι ο αθλητισμός έγινε φτωχότερος, αφού δε λύθηκε κανένα από τα οξυμένα προβλήματα τόσο σε σχέση με τις ελλείψεις σε γήπεδα και προπονητήρια όσο και στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του αθλητισμού.

Στο χώρο του βόλεϊ μάλιστα είναι ανύπαρκτος ο σχολικός αθλητισμός, ενώ τα μόρια για την είσοδο στα ανώτατα ιδρύματα οδηγούν σε πολλά παρατράγουδα, όπως βία, αναβολικά, συμμετοχή αθλητών που δεν έχουν σχέση με το άθλημα.

Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΠΕΣΘ λόγω έλλειψης γηπέδων. Για τα 50 σωματεία (διπλά αντρών και γυναικών επί της ουσίας 100 σωματεία) τα γήπεδα που εξυπηρετούν τις ανάγκες για τα πρωταθλήματα είναι τα κλειστά γήπεδα που χρησιμοποιούνται και από την ΕΚΑΣΘ (μπάσκετ) και από το Χάντμπολ. Υπάρχουν τα σχολικά κλειστά γήπεδα τα οποία όμως χρειάζονται παρεμβάσεις (π.χ. παρκέ, αποδυτήρια, πίνακες, πυρασφάλεια). Οπως στην Ξηροκρήνη-Χαριλάου-Μητσάκη (Κάτω Τούμπα) και 2 σχολεία στο Δήμο Καλαμαριάς. Την ευθύνη των γηπέδων έχει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων.

Επίσης σχεδόν όλα τα γήπεδα του νομού δεν έχουν άδειες γηπέδων, διότι δεν πληρούν τους όρους πυρασφάλειας και αυτό γιατί οι αρμόδιοι φορείς που βρίσκονται στην ευθύνη τους δε δίνουν αντίστοιχα κονδύλια.

Ενας ακόμη τομέας που πάσχει είναι και αυτός των προπονητηρίων, αφού χαρακτηριστικά στο Δήμο Θεσσαλονίκης για τα 20 σωματεία δεν υπάρχει ούτε ένα. Μάλιστα μετά και την παραχώρηση του ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ στον Αρη (το οποίο φιλοξένησε και τα τμήματα υποδομής ταλέντων της Ενωσης και Εθνικών ομάδων) δεν υπάρχει χώρος για την ΕΠΕΣΘ, η οποία στεγάζεται σε διαμέρισμα της Καλαμαριάς το οποίο πληρώνει αδρά.

Οπως επισημάνει η αθλητική επιτροπή της ΚΟΘ, όλα τα παραπάνω απορρέουν από την έλλειψη χρηματοδότησης και συνδέονται με τον προσανατολισμό της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων που στηρίζεται στο τρίπτυχο αθλητισμός - εμπόρευμα - κέρδος. Αλλωστε το «παιχνίδι στήνεται» για να συρρικνωθεί ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός και να πρωταγωνιστήσει ο εμπορευματοποιημένος.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα της ΕΠΕΣΘ και δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί μέσα και έξω από τη Βουλή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση των οξυμένων αυτών προβλημάτων. Απευθύνει διπλό κάλεσμα αντίστασης στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και συστράτευσης για την ενίσχυση του μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Υπογραμμίζει, τέλος, ότι η ολοκληρωμένη οικονομική στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ο εκδημοκρατισμός του, ανοίγει το δρόμο για τον υγιή αθλητισμό στη συνοικία, στο χωριό και αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για τη διέξοδο από την κρίση που συνεχώς αυξάνει από τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ