Κυριακή 10 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Αναγκαιότητα η συγκρότηση ταξικού πόλου

Εκτενή αποσπάσματα από τη διακήρυξη για την ιδρυτική συνέλευση Επιτροπής του ΠΑΜΕ στον κλάδο

Ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, για τη συγκρότηση Επιτροπής του ΠΑΜΕ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, απευθύνουν με διακήρυξή τους δεκάδες εργαζόμενοι του κλάδου. Η ιδρυτική συνέλευση θα γίνει την Πέμπτη, 14 Ιούλη, στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ».

«Μετά από 17 ημέρες απεργιακού αγώνα, είναι αναγκαίο να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα, να δούμε γιατί αυτός ο αγώνας δεν είχε τα αποτελέσματα που προσδοκούσαν οι εργαζόμενοι» τονίζει η πρωτοβουλία εργαζομένων στη διακήρυξη και συνεχίζει:

«Οι τραπεζίτες από κοινού με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ χτυπούν, καταργούν τα δικαιώματά μας. Υλοποιούν τη στρατηγική της Λισαβόνας, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις οποίες συμφωνεί και ο ΣΥΝ.

Τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για το ασφαλιστικό των τραπεζών, που είναι μέρος της γενικότερης αντεργατικής επίθεσης, υλοποιούν τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ, το γνωστό νόμο Ρέππα. Πρόκειται για πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών, μειώνει τις εισφορές τους, τους απαλλάσσει από υποχρεώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, καταργεί βασικά ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις, χτυπάει ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους, τις γυναίκες.

Η αντιλαϊκή επίθεση κλιμακώνεται. Προωθείται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η κατάργηση του 8ωρου, του σταθερού εργάσιμου χρόνου. Η απελευθέρωση του ωραρίου, η κατάργηση της Κυριακής αργίας χτυπάει και την πόρτα του κλάδου μας. Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις είναι βασικό στοιχείο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, είναι μέσα για τη συγκεντροποίηση του τραπεζικού κεφαλαίου, για την ισχυροποίηση της θέσης του. Οι τραπεζίτες γίνονται πιο επιθετικοί.

Η κατάσταση αυτή δεν αφορά τους συναδέλφους στη μια ή την άλλη τράπεζα. Η επίθεση δεν κάνει εξαιρέσεις. Αφορά το σύνολο των εργαζόμενων, χτυπάει ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, τους συναδέλφους μας που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης».

Η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα

«Η ηγεσία της ΟΤΟΕ, οι δυνάμεις που την απαρτίζουν (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΣΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ) έχουν μεγάλες ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση» σημειώνεται μεταξύ άλλων στη διακήρυξη. «Δεν ενημέρωσαν, δεν προετοίμασαν το κίνημα και τους εργαζόμενους γι' αυτή την επίθεση. Καλλιέργησαν αυταπάτες και εφησυχασμούς. Επαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που υπηρετούν τις ανάγκες και τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου.

Καλλιέργησαν τη λογική της συναίνεσης με τους τραπεζίτες και την αντιλαϊκή πολιτική, στήριξαν και διευκόλυναν το πέρασμα των αντιδραστικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, συνέβαλαν στην καθήλωση των μισθών. Υπερασπίζονται την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών, δηλαδή τα κέρδη των τραπεζιτών, που η άλλη όψη τους είναι η κατάργηση των δικαιωμάτων, η χειροτέρευση της θέσης των τραπεζοϋπαλλήλων. Με την τακτική τους διευκόλυναν την υλοποίηση και των πρόσφατων αντιασφαλιστικών μέτρων.

Αντιμετωπίζουμε μια επίθεση κατάργησης βασικών δικαιωμάτων με αιχμή του δόρατος την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ (νόμος Ρέππα). Η ΟΤΟΕ στήριξε και στηρίζει το νόμο Ρέππα, δηλαδή την "πηγή του κακού". Η στάση αυτή, αλλά και η συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο", σε διαπραγματεύσεις που είχαν ως στόχο το πόσα θα χάσουν οι τραπεζοϋπάλληλοι, έβαζε εμπόδια στον αγώνα του κλάδου. Καμιά εμπιστοσύνη σ' αυτές τις δυνάμεις».

Να αλλάξουμε τα πράγματα

«Ολοι εμείς που ανησυχούμε απ' αυτές τις εξελίξεις, μπορούμε και πρέπει να αντιδράσουμε, να δείξουμε πρακτικά ότι με την ενεργητική παρέμβασή μας μπορεί να ανατραπεί αυτή η αρνητική πορεία, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους εργαζόμενους» σημειώνει η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής του ΠΑΜΕ.

«Η οργάνωση των εργαζόμενων στις τράπεζες, η ανάπτυξη αποτελεσματικής πάλης συνδέεται με την ανάπτυξη κινήματος που θα αγωνίζεται ενάντια στη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στον ευρωμονόδρομο και τις δυνάμεις που τον στηρίζουν. Ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου, τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις».

Αναγκαιότητα η συγκρότηση του ταξικού πόλου

«Το ΠΑΜΕ είναι συσπείρωση συνδικάτων, επιτροπών αγώνα, συνδικαλιστών και εργαζόμενων που μάχεται για την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, την κοινωνική συμμαχία με τα καταπιεζόμενα στρώματα, την ανάπτυξη της εργατικής αλληλεγγύης.

Ενώνει τους εργαζόμενους στη βάση ενός διεκδικητικού πλαισίου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, συμβάλλει στην κοινή δράση, στο συντονισμό της πάλης του εργατικού κινήματος σε μια ενιαία κατεύθυνση κατά της πλουτοκρατίας και των πολιτικών της εκπροσώπων, κατά του ιμπεριαλισμού.

Το ΠΑΜΕ είναι κατάκτηση της εργατικής τάξης. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες των αρνητικών συσχετισμών δύναμης και της ολομέτωπης επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου δίνει σκληρές μάχες. Αναπτύσσει πλούσια καθημερινή δράση στους χώρους δουλιάς, στους κλάδους, οργανώνει πανελλαδικές, τοπικές, κλαδικές απεργίες, συλλαλητήρια.

Αντιπαλεύει, συγκρούεται με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ που έχουν μετατρέψει τα σωματεία σε γραφειοκρατικούς, ενσωματωμένους μηχανισμούς.

Αντιπαρατίθεται με τη λογική της "ανταγωνιστικότητας", της "παραγωγικότητας" που χρησιμοποιούν το κεφάλαιο και οι εκφραστές του για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, της επιβολής αντεργατικών μέτρων.

Αναλαμβάνουμε, λοιπόν, πρωτοβουλία και κάνουμε έκκληση για συσπείρωση σε κάθε συνδικαλιστή και εργαζόμενο, που θέλει να δράσει για την αντιμετώπιση των φαινομένων φθοράς και διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Ειδικά τώρα που έρχονται νέα αντεργατικά μέτρα και προχωρούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πολιτική, που στόχο έχουν να κάνουν πιο φθηνή την εργατική δύναμη να υποτάξουν τους εργαζόμενους.

Για να συγκροτήσουμε έναν αγωνιστικό ταξικό πόλο, που θα αποτελεί την ασπίδα των εργαζόμενων, θ' ανοίγει το δρόμο της αποτελεσματικής αντίστασής τους και της αντεπίθεσης στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Παλεύουμε για:
  • Πλήρη-σταθερή εργασία.
  • ΟΧΙ στις απολύσεις, στην "εθελούσια έξοδο".
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και εκμετάλλευσης (συμβασιούχοι, ενοικιαζόμενοι).
  • 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, Δευτέρα - Παρασκευή 8.00-15.00.
  • Ουσιαστική αύξηση των μισθών ώστε ο κατώτερος μισθός, το πρώτο κλιμάκιο, να μην είναι κάτω από 1.200 ευρώ. Καμία σύνταξη κάτω από 960 ευρώ.
  • ΟΧΙ στην ένταξη των ταμείων στο ΙΚΑ, καταβολή των οφειλών των τραπεζιτών και επιστροφή των κλεμμένων που ανέρχονται σε τεράστια ποσά.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Υπεράσπιση των κατακτήσεων, αποκατάσταση των δικαιωμάτων ώστε κανένας τραπεζοϋπάλληλος να μη συνταξιοδοτείται μετά τα 55 για τις γυναίκες και τα 60 χρόνια για τους άνδρες. Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας με 30 εργάσιμα χρόνια, ευνοϊκές ρυθμίσεις σε γυναίκες με ανήλικα παιδιά. Κύρια σύνταξη στο 80% και επικουρική σύνταξη στο 20% του τελευταίου μισθού.
  • Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, μείωση της εισφοράς των εργαζόμενων στην προοπτική της απαλλαγής καθώς πληρώνουν διπλά και τριπλά μέσα από τη φορολογία.
  • Ενα Ταμείο κύριας και ένα Ταμείο επικουρικής ασφάλισης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς στην προοπτική του Ενιαίου Ταμείου Μισθωτών στα πλαίσια μιας πολιτικής που θα αναβαθμίσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στον κλάδο υγείας. Ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα που θα στηρίζεται σε κέντρα υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο. Πλήρη κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και εξοπλισμό. Κάλυψη των αναγκών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της εργαζόμενης γυναίκας. Αυστηρά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους. Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Χρηματοδότηση με το 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Κατάργηση της αξιολόγησης και των άλλων αντιεκπαιδευτικών μέτρων που εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς και υποβαθμίζουν τη μόρφωση.
  • Ξήλωμα του χαφιέδικου μηχανισμού παρακολούθησης των εργαζόμενων, κατάργηση κάθε αυταρχικού - αντιδημοκρατικού μέτρου και αποφασιστική αντιμετώπιση της εργοδοτικής τρομοκρατίας», καταλήγει η πρωτοβουλία των εργαζομένων.

Τη διακήρυξη υπογράφουν οι: Αμπατζής Γιάννης, μέλος ΔΣ ΤΥΠΕΤ, Αντύπας Αντώνης, Συν/χος ALPHA, Βαμβακούσης Γιάννης, μέλος ΔΣ ΣΥΤΕ, ΓΣ ΟΤΟΕ, Βουλγαράκης Γιώργος, ΕΤΕ, Βασιλάκης Βασίλης, ΕΤΕ, Γιαλιάς Βασίλης, μέλος ΔΣ ΣΥΕΤΕ, Δριμαλάς Θάνος, Εμπορική, Ευθυμιοπούλου Ντέμη, ΕΤΕ, Θεοδωροπούλου Σούλα, Συν/χος Εμπορικής, Κακαβάς Χρήστος, μέλος ΔΣ Συλ. Εμπορικής, Καλογεροπούλου Ολυμπία, Συν/χος ΕΤΕ, Κάλτσης Πέτρος, ALPHA, Καραχάλια Φωτεινή, μέλος ΔΣ ΣΥΕΤΕ, Καρυώτη Ηβα, μέλος ΔΣ ΣΕΑΤΕ, ΓΣ ΟΤΟΕ, Κοβάνης Μπάμπης, μέλος ΔΣ Επικ. Ταμ. Γενικής, Κονόρτος Μιχάλης, μέλος ΔΣ Συλ. Εργ. Πειραιώς, Κονταρίνης Πέτρος, ΕΤΕ, Κοντός Γιάννης, ΑΤΕ, Κουφός Γιώργος, EUROBANK, Λαμπρίδης Χάρης, Εμπορική, Λάππας Θανάσης, μέλος ΔΣ Συλ. ALPHA Γ.Σ. ΟΤΟΕ, Λιονουδάκης Γιώργος, ΔΣ Συλ. Γενικής, Μαριολοπούλου Τόνια, ALPHA, Μαλαπέτσας Χρήστος, ΕΤΕ, Μπαλού Αλεξάνδρα μέλος ΔΣ ΣΕΑΤΕ, Μπότης Θεόδωρος ΕΤΕ, Μπούντα Αγγέλα, Εμπορική, Παπαλυμπέρη Κατερίνα, ALPHA, Παππά Παναγιώτα, Εθνοκάρτα, Πατούνα Καλή, ΑΤΕ, Πηλός Μίλτος, μέλος ΔΣ Επικ. Ταμ. Γενικής, Πολίτης Δημήτρης, μέλος ΔΣ ΟΤΟΕ, ΕΤΕ, Ποντικός Γιώργος, ΓΣ ΟΤΟΕ, Πειραιώς, Προβελέγγιος Στέλιος, Συν/χος Εμπορικής, Ρήγας Γρηγόρης, Εμπορική, Σιγάλα Αλεξάνδρα, Γενική, Σωτηρόπουλος Αποστόλης, Συν/χος ΕΤΕ, Σωτηρόπουλος Γιώργος, Εμπορική, Τζουμελέα Βέρα, ΕΤΕ, Τράφαλη Ολγα, Γενική, Τσαφούρος Κώστας, ΕΤΕ, Φορτούνας Αλέκος, ALPHA, Χαμός Βασίλης, μέλος ΔΣ Τ.Υ. Τρ. Ελλάδος, Χατζής Αδάμ, μέλος ΔΣ Συλ. Υπαλ. ΤΥΠΕΤ, Χιωτάλλης Γιάννης, Εγνατία, Χρήστου Διονύσης, μέλος ΔΣ Συλ. Υπαλ. ΤΥΠΕΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ