Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανθρωποκυνηγητό και εξέταση σεναρίων

Από τις επιχειρήσεις «σκούπα» στο Λιντς

Associated Press

Από τις επιχειρήσεις «σκούπα» στο Λιντς
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε επιχειρήσεις «σκούπα» στο Δυτικό Γιορκσάιρ και το Λιντς, πόλεις βόρεια του Λονδίνου, όπου ζουν μεγάλες κοινότητες μεταναστών μουσουλμάνων, επικεντρώνεται η δράση των δυνάμεων ασφαλείας της Βρετανίας, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιούλη. Πληροφορίες για συλλήψεις παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, ενώ ολοένα και ενισχύεται η θεωρία για «βομβιστές καμικάζι». Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες για την ανάσυρση των εγκλωβισμένων θυμάτων, ιδίως στη γραμμή Πικαντίλι. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων παραμένει στους 52 νεκρούς, ενώ συνολικά έχει γίνει η αναγνώριση της ταυτότητας τεσσάρων θυμάτων. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, σπεύδει να δηλώσει: «Δεν επιθυμούμε να εγκαθιδρύσουμε αστυνομικό κράτος», επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την πρόταση του Λονδίνου να επιτρέπεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα. Ποιος τον πιστεύει όμως;..

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το δίκτυο «Sky», η Σκότλαντ Γιαρντ αναγνώρισε το πτώμα ενός εκ των δραστών των επιθέσεων και συγκεκριμένα, του ατόμου που πραγμάτωσε την επίθεση στο τρένο μεταξύ των σταθμών Αλντγκέιτ και Λίβερπουλ Στριτ στην καρδιά του Σίτι του Λονδίνου. Παράλληλα, Βρετανοί ερευνητές φέρεται πως εντόπισαν δακτυλικά αποτυπώματα στους εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC που επικαλείται πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που είχαν ενημέρωση από τις αντίστοιχες βρετανικές για τα ευρήματα.

Τα ευρήματα αυτά, εμφανίζονται ως ο λόγος για τις εφόδους της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε πέντε κατοικίες στο Δυτικό Γιορσκάιρ και στο Λιντς. Σε μία μάλιστα από τις περιπτώσεις εφόδων σε οικίες, στη συνοικία Μπάρλεϊ, σε «τετράγωνα που διαμένουν πολλοί Πακιστανοί» η βρετανική Αστυνομία απομάκρυνε 500 άτομα από ένα οικοδομικό τετράγωνο και προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Κατά το NBC, η βρετανική Αστυνομία θεωρεί ότι στις επιθέσεις της 7ης Ιούλη συμμετείχαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα, τα οποία συναντήθηκαν στο σταθμό «King's Cross» και στη συνέχεια αναχώρησαν προς διαφορετική κατεύθυνση ο καθένας, προκειμένου να τοποθετήσουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Παράλληλα, οι «Times» του Λονδίνου αναφέρουν ότι η βρετανική Αστυνομία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση να είχαν κατασκευαστεί από ένα άτομο με βάση υπερσύγχρονη εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιεί ο στρατός. Η προέλευση της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε ίσως ήταν τα Βαλκάνια.

Πάντως, ο αρχηγός της μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ιαν Μπλερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας επίθεσης στο Λονδίνο.

Τη Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ τόνισε ότι διεξάγεται ίσως το πλέον «σθεναρό και εντατικό ανθρωποκυνηγητό» στην ιστορία της χώρας για τη σύλληψη των υπευθύνων των τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ η Σκότλαντ Γιαρντ διαβεβαίωσε ότι οι υπεύθυνοι τελικώς θα συλληφθούν και η Αντιτρομοκρατική της Υπηρεσία ενισχύθηκε με 800 αστυνομικούς για να βοηθήσουν στη μεγαλύτερη εγκληματική έρευνα.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, θα απευθύνει έκκληση προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ώστε να κλείσουν οι δίαυλοι από τους οποίους αποκτούν οικονομικούς πόρους οι τρομοκράτες.

Επιπλέον, αναμένεται να ζητήσει την «πλήρη και άμεση» εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού σχεδίου που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τις επιθέσεις στη Μαδρίτη, το 2004.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις, Τζακ Στρο, μιλώντας την Τρίτη στις Βρυξέλλες, επέμεινε στην πρόταση της βρετανικής Προεδρίας για την εναρμόνιση της κοινοτικής νομοθεσίας, αναφορικά με σχέδιο για την τήρηση λίστας με όλες τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τις κινήσεις στο διαδίκτυο εντός της ΕΕ. Η πρόταση αυτή αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ