Κυριακή 17 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ

Θανάσης Παπαρήγας

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ

Το βιβλίο αυτό, στρέφεται γύρω από μερικά καίρια ζητήματα της εποχής: Ποιες ήταν οι πραγματικές σχέσεις Γερμανίας, από τη μια μεριά, και Βρετανίας - Γαλλίας - HΠA, από την άλλη; Τι μπορεί κανείς να σκεφτεί για το Λαϊκό Μέτωπο; Τι έγινε στην Ισπανία; Πώς εξηγείται η ευκολία των γερμανικών προπολεμικών προσαρτήσεων;

Τριαντάφυλλος Α. Γεροζήσης

ΕΠΙΛΕΚΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 1ης ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΔΣΕ

ΦΛΩΡΑΚΗ - ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ - ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Γράμμος - Αγραφα - Μουργκάνα, Αύγουστος - Σεπτέμβρης 1949

Η «κάθοδος» του Επίλεκτου Αποσπάσματος της Ι Μεραρχίας του ΔΣΕ τον Αύγουστο - Σεπτέμβρη του 1949, στο χώρο των Αγράφων, ιδιαίτερα στο χώρο μεταξύ Καρδίτσας - Καρπενησίου, αποτελεί ένα «επεισόδιο», από τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα «επεισόδια» στη διάρκεια των τρεισήμισι χρόνων του εμφύλιου πολέμου και της ισόχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Απέναντι στο σύγχρονο Στρατό που είχε να αντιμετωπίσει το Απόσπασμα, το μόνο στο οποίο υπερτερούσε ήταν η βαθιά πίστη στο δίκιο του Αγώνα, από όπου πήγαζε αυτό το αδάμαστο, το υπέροχο ηθικό, που τους χαρακτήριζε.

Κυριακή Καμαρινού

ΤΑ «ΠΕΤΡΙΝΑ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Ο αγώνας για τη μόρφωση στις φυλακές και τις εξορίες (1924 - 1974)

Η μελέτη της Κυριακής Καμαρινού, καρπός επιστημονικής έρευνας, κατακτά επάξια θέση στις σελίδες της νεότερης Ιστορίας της πατρίδας μας. Η δομή του βιβλίου φέρνει πρώτα τα βασικά χαρακτηριστικά της νεοελληνικής Εκπαίδευσης, δίνοντας την πρέπουσα βαρύτητα στο «ρόλο και στην εξέλιξη της λαϊκής επιμόρφωσης» καθώς και στην «παρέμβαση του λαϊκού κινήματος» για να φτάσει στο κυρίως θέμα, δηλαδή στην αυτομόρφωση και την αλληλοδιδακτική μέθοδο μόρφωσης των αγωνιστών πολιτικών κρατούμενων στις φυλακές και τις εξορίες, χρησιμοποιώντας αξιόπιστες πηγές και πλούσια βιβλιογραφία.


Κώστας Ζάβαλης

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΕΝΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

Μέσα από το πολεμικό οδοιπορικό του Κώστα Ζάβαλη καταγράφεται η συμμετοχή της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας στον αγώνα ενάντια στη γερμανοϊταλική κατοχή της Αλβανίας. Το βιβλίο, μας δίνει αρκετά στοιχεία άγνωστα στο ευρύ ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Αποτελεί μια αξιόλογη ιστορική καταγραφή μιας περιόδου σημαντικής, της περιόδου του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και των αντιστασιακών κινημάτων των Βαλκανίων.

Δημήτρης Κάιλας

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Ελληνες μόνιμοι αξιωματικοί στις τάξεις του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού - ΕΛΑΣ

Η έκδοση ενός βιβλίου σαν αυτό που μας προσφέρει ο ιστορικός Δημήτρης Κάιλας είναι κάτι που έλειπε από τη βιβλιογραφία. Με πολύχρονες προσπάθειες αποκατέστησε τα ονοματεπώνυμα 1.240 ανώτατων, μεσαίων και κατώτερων αξιωματικών που πλαισίωσαν τα τμήματα του Λαϊκού Στρατού. Ενός Στρατού που κατά το καλοκαίρι του 1943 είχε ήδη ελευθερώσει τα 3/5 του εδάφους της χώρας όπου είχε εγκαθιδρυθεί μια λαϊκή εξουσία της μαχόμενης Ελλάδας, η θρυλική «Ελεύθερη Ελλάδα».





Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ