Κυριακή 24 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη για ποιον;

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, όπως και ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed), Αλαν Γκρίνσπαν, συμφωνούν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάπτυξης.

Πράγματι, ορισμένοι οικονομικοί δείκτες, όπως η αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και η πορεία της βιομηχανικής παραγωγής, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Ομως, όπως και σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, έτσι και στη συγκεκριμένη, το ερώτημα που τίθεται είναι: Ανάπτυξη για ποιον;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνεται με τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η ανάπτυξη αφορά στους επιχειρηματίες - εργοδότες και τα κέρδη τους και καθόλου τους εργαζόμενους. Το συμπέρασμα προκύπτει σαφέστατα από τη σύγκριση της εξέλιξης των επιχειρηματικών κερδών και της αντίστοιχης εξέλιξης των μισθών.

Τα κέρδη των επιχειρήσεων, την περίοδο 2002 έως 2004, αυξήθηκαν κατά το εντυπωσιακό ποσοστό 35%. Την ίδια περίοδο, τα εισοδήματα των εργαζομένων (μισθοί και επιδόματα) αυξήθηκαν μόλις κατά 9,5%.

Ομως, η ίδια διαφορά εμφανίζεται και στα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2005. Στο οποίο τα επιχειρηματικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 15% (επιπλέον), σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι μισθοί μόνο κατά 7%.

Ασφαλέστερος δείκτης για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την «ανάπτυξη» στις ΗΠΑ είναι η εξέλιξη των ποσοστών, που αντιπροσωπεύουν στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν τα δύο βασικά μεγέθη, δηλαδή τα κέρδη και οι μισθοί. Λοιπόν, το πρώτο τρίμηνο του 2005, το μερίδιο των επιχειρηματικών κερδών στο ΑΕΠ ήταν στο 12,3% (από 8,5% το 2001). Αντίθετα, το μερίδιο των εργατικών εισοδημάτων μειώθηκε από 66,2% το 2001, σε 63,9%...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ