Σάββατο 23 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Τίμησαν τη μάχη της Αγουρελίτσας Μεσσηνίας

Την Κυριακή 17/7/2005 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης και τιμής στη θέση γεφύρι Μανούσου, μεταξύ Χώρας και Αγουρελίτσας Μεσσηνίας, με την παρουσία πλήθους αγωνιστών και φίλων της Αντίστασης.

Οπως είναι γνωστό, εκεί, ο ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον ήρωα ταγματάρχη Ηλία Σφακιανάκη ή Σφακιανό (Αρετάκη), αιφνιδιάζοντας τις γερμανικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή, τους προκάλεσε βαρύτατες απώλειες. Οι Γερμανοί ναζί άφησαν στο πεδίο της μάχης 180 νεκρούς στρατιώτες και πολλά λάφυρα, οπλισμό κλπ. Από τον ΕΛΑΣ σκοτώθηκαν 18 αντάρτες. Ανάμεσα στους ηρωικούς νεκρούς συγκαταλέγεται και ο Ηλίας Σφακιανάκης που τάφηκε στο Μανιάκι, δίπλα στον ήρωα του '21, τον Παπαφλέσσα. Καπετάνιοι του τάγματος των ανταρτών του ΕΛΑΣ, του 1ου και 2ου λόχου ήταν οι Νίκος Μέλιος και Κ. Ξυδέας, ο οποίος και τραυματίστηκε.

Τη σεμνή τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Γαργαλιάνων και ο αντιδήμαρχος Νέστορος, ενώ καταχειροκροτήθηκε η παρουσία ενός από τους επιζώντες αντάρτες που πήραν τότε μέρος στη μάχη, του Μιχάλη Ξυδέα. Μίλησε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Καλαμάτας, Ντίνος Μακρόπουλος, ενώ στο ιστορικό της μάχης αναφέρθηκε ο Κ. Μέλιος, γιος του Καπετάνιου. Την ΠΟΑΟ εκπροσώπησε ο Ηλίας Ξυδέας, μέλος του γενικού συμβουλίου και γραμματέας του ΚΜΙΕΑ. Παρέστησαν, ακόμα αγωνιστές και αντιπρόσωποι των Παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ από Τορόντο και Μόντρεαλ Καναδά. Επίσης παραβρέθηκε ο Γ. Καραμανέας από την ΠΟΑΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ