Σάββατο 23 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Να διασωθεί ο κινηματογράφος «Α-Β»

Την ανάγκη διάσωσης και διατήρησης του θερινού κινηματογράφου «Α-Β» στα Πατήσια, ως νεότερου μνημείου και ιστορικού τόπου, υπογραμμίζουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος.

Οπως αναφέρουν, «μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής Κλωναρίδου Πατησίων, τη θετική κατ' αρχήν στάση του υπουργείου Πολιτισμού και τη θετική στάση του Δήμου Αθηναίων, διεσώθη ο θερινός κινηματογράφος "Α-Β", στην οδό Θεοτοκοπούλου, αποτελούμενος από τα κτίσματα του κινηματογράφου, που με βάση τη γνωμοδότηση 5/10-2-2000 του ΚΣΝΜ, χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος, νεοκλασικό κτίριο διατηρητέο και 3,5 στρέμματα υψηλού πρασίνου. Απεφεύχθη, έτσι, μέχρι σήμερα, η καταστροφή και η μετατροπή του σε συγκρότημα πολυκατοικιών τσιμέντου».

Ομως, με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (6/6/2005) σημειώνεται ότι ο χώρος «δεν αποτελεί νεότερο μνημείο και ιστορικό τόπο». Στην Ερώτηση του ΚΚΕ υπογραμμίζεται ότι «ο συγκεκριμένος χώρος διασώζει μνήμη πολιτιστικών συμβάντων από τους πρώτους στην περιοχή και τους ελάχιστους εναπομείναντες, τόπος συνάθροισης και επικοινωνίας, συνδεδεμένος με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής».

Οι Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος ρωτούν τον υπουργό «τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άρση της πρόσφατης απόφασης έτσι ώστε να διατηρηθεί ο συγκεκριμένος χώρος και να αποφευχθεί μεγαλύτερη υποβάθμιση της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ