Κυριακή 31 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές»

Του Τέι Γκάρνετ

Ο ταχυδρόμος δε χτυπάει μόνο δυο φορές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χτύπησε, τουλάχιστον, τέσσερις! Πρώτα γράφτηκε σε νουβέλα (Τζέιμς Κέιν). Μετά γυρίστηκε ταινία (1946). Το 1981 ξαναγίνεται ταινία (με άλλον σκηνοθέτη και άλλους ηθοποιούς). Στο μεταξύ, έγινε και θεατρικό έργο (παίζεται - ακόμα - τώρα στο Λονδίνο και αλλού).

Λαβαίνοντας υπόψη το χώρο και το χρόνο (Αμερική - 1946), το έργο θεωρήθηκε υπερτολμηρό. Πρώτα, γιατί εκπέμπει ένα βίαιο και ανυπόκριτο ερωτισμό. Και, δεύτερο, γιατί βάζει βόμβα στα θεμέλια της οικογένειας (θεσμό, που πάνω του στήριξε πολλά η Αμερική).

Ενας νεαρός άντρας πιάνει δουλιά σε ένα απομονωμένο μοτέλ. Η νεαρή γυναίκα του ηλικιωμένου, κάπως, ιδιοκτήτη, ερωτεύεται τον νεαρό άντρα. Το ζευγάρι αποφασίζει να βγάλει το σύζυγο από τη μέση. Το πετυχαίνει. Τα πράγματα, όμως, μπερδεύονται, και ένα δραματικό τέλος περιμένει τους δυο δολοφόνους.

Η ταινία, που παρουσιάζουμε, είναι η πρώτη (1946). Και κατά τη γνώμη μας είναι και η καλύτερη. Τόσο για τη γραφή της (κλασικό φιλμ νουάρ), όσο και για τους πρωταγωνιστές της. Οι οποίοι, και κυρίως η Λάνα Τάρνερ, ερμηνεύουν τους ρόλους τους με άψογο τρόπο. Ποτέ δεν προδίδουν το επόμενο βήμα. Με την ερμηνεία τους αφήνουν, μέχρι το τέλος, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Είναι σημαντικό, για τους σημερινούς φίλους του κινηματογράφου, να δουν την ταινία, γιατί είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του αστυνομικού κινηματογράφου. Ενός κινηματογράφου, που μοιάζει με καλπασμό. Αφού η κινηματογραφική αφήγηση έχει την ταχύτητα του ρεπορτάζ. Το γεγονότα είναι σε διαρκή εξέλιξη και η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη.

Παίζουν: Λάνα Τάρνερ, Τζον Γκάρφιλντ

* Στην ταινία του 1981, τους αντίστοιχους ρόλους έπαιξαν η Τζέσικα Λανγκ και ο Τζακ Νίκολσον. Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Μπομπ Ράφελσον (Πέντε Εύκολα Κομμάτια, κ.ά).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ