Τρίτη 2 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΠΟ
Στον ... «εθελοντισμό» η πολιτιστική κληρονομιά

Στόχος, αρμοδιότητες του δημοσίου να περάσουν σε ιδιώτες

Στην «οργάνωση» του «εθελοντικού κινήματος» προσβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με το οποίο συστήνεται «οργανισμός εθελοντισμού» με την επωνυμία «Εργο πολιτών», στοχεύοντας, αφ' ενός, στο «μοίρασμα» αρμοδιοτήτων του δημοσίου σε διάφορες «εθελοντικές» οργανώσεις και, αφ' ετέρου, στην προπαγάνδιση της αστικής, αντιδραστικής αντίληψης περί «εθελοντισμού».

Το ν/σ συζητήθηκε ήδη την περασμένη βδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση τις επόμενες μέρες. Ο οργανισμός είναι ΝΠΙΔ και εποπτεύεται από το ΥΠΠΟ, γεγονός καθόλου περίεργο, αν σκεφτεί κανείς πως η κυβέρνηση - και μέσω του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟ - βάζει από την «πόρτα» τους «εθελοντές» και τις «περίφημες» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ακόμη και στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ετσι, μεταξύ άλλων, το ν/σ στοχεύει στο συντονισμό «των εθελοντικών πρωτοβουλιών και δράσεων, για την αποτελεσματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εθνικών και τοπικών παραγωγικών δυνάμεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς και του δυναμικού της Εκκλησίας και της Ομογένειας». Επίσης, στην «ίδρυση περιφερειακών γραφείων» (σ.σ. προφανώς για «εμπέδωση» του «εθελοντικού ιδεώδους» και ...«στρατολογία») και στην «οριζόντια συνεργασία με όλους τους κυβερνητικούς τομείς ευθύνης για την προώθηση μέτρων (θεσμικών και διοικητικών) άρσης των όποιων εμποδίων στην άσκηση του εθελοντικού λειτουργήματος, αλλά και την ενσωμάτωση εκπροσώπων του εθελοντικού κινήματος στα κέντρα λήψης αποφάσεων»!

Για τον οργανισμό προβλέπονται 24 θέσεις προσωπικού (μεταξύ αυτών, 6 θέσεις ειδικών συμβούλων για τους τομείς: Εθελοντισμού, μελέτης και εκτέλεσης έργου, οικολογίας, ανθρωπιστικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στρατηγικής επικοινωνίας), ενώ θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό ...και από όπου αλλού μπορεί!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ