Τρίτη 2 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΤΜΟΣΙΔΕΡΟ - ΦΟΝΙΑΣ «PERLA»
Το πόρισμα βγάζει «λάδι» τους ενόχους

Ο υπουργός Ανάπτυξης, στηρίζοντας το πόρισμα της επιτροπής, δήλωσε πως δε διαπιστώθηκε καμία παράλειψη των κρατικών υπηρεσιών

Την ανθρωποθυσία στο βωμό της κερδοσκοπίας - ως μέρος της ασκούμενης πολιτικής της «ελεύθερης αγοράς» και της «παγκοσμιοποίησης» - επιβεβαίωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Δημοσιοποιώντας το πόρισμα της επιτροπής που είχε συσταθεί - μετά τα τρία θανατηφόρα ατυχήματα που προκάλεσε η χρήση του ατμοσίδερου «Perla» - ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπ. Παπαδόπουλος δήλωσε χτες απροκάλυπτα πως όσα μέτρα και να ληφθούν, η αγορά δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί πλήρως και είναι πιθανό να επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά! Ο πρόεδρος μάλιστα του ΕΛΟΤ, Ευ. Βαρδάκας, από την πλευρά του επανέλαβε ότι το σήμα «CE» έχει μεν την έννοια της υπεύθυνης δήλωσης του κατασκευαστή, αλλά δεν αποτελεί απαραίτητα πιστοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η επιτροπή που εξέτασε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο αποφάνθηκε ότι «δε διαπίστωσε έλλειμμα κανόνων στο νομοθετικό σύστημα που διέπει την ασφάλεια των προϊόντων» και πως «η χρήση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της νομοθετικής τεχνικής της "νέας προσέγγισης" εξασφαλίζει τη συνεχή προσαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών ασφαλείας των προϊόντων». Για το λόγο αυτό, καταλήγει, «η νομοθεσία που αναφέρεται σε προδιαγραφές ασφαλείας προϊόντων δε χρειάζεται τροποποίησης, πλην της κωδικοποιήσεώς της». Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, η επιτροπή βγάζει «λάδι» τη νομοθεσία βάσει της οποίας δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουν οι καταναλωτές εάν τα εμπορεύματα που κυκλοφορούν στην αγορά διασφαλίζουν τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τους τη ζωή!

Εξάλλου, όπως αναφέρει η ίδια η επιτροπή σε άλλο σημείο του πορίσματός της «υπάρχουν περισσότερες από μία δυνατές περιπτώσεις μη νομίμου χρήσεως της σήμανσης CE». Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας ισχυρίστηκε ότι δε διαπιστώθηκε καμία παράλειψη των κρατικών υπηρεσιών και επιχείρησε να εξαντλήσει το θέμα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία περί αλληλοενημέρωσης και συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών. Τέτοιο χαρακτήρα έχουν και τα μέτρα που ανακοίνωσε. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι θα εκδοθεί σαφές πλαίσιο οδηγιών προς τις νομαρχίες και τις δικαστικές αρχές για την άμεση απόσυρση προϊόντων και θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση άμεσης ενημέρωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης από το Μάρτη του 2006 θα είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση ρελέ στις νέες οικοδομές και εξετάζεται η υποχρεωτική τοποθέτηση διακόπτη ασφαλείας πάνω από κάθε πρίζα. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να χρεώσει ευθύνες ακόμα και στους καταναλωτές που αγοράζουν και χρησιμοποιούν ακατάλληλες συσκευές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ