Κυριακή 7 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΥΞΗΣΗ των ανώτατων ορίων των κινεζικών εισαγωγών σε μπλουζάκια για το 2005 συμφώνησαν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η απόφαση ελήφθη γιατί παρουσιάστηκαν ελλείψεις στον εφοδιασμό των εμπόρων λιανικής πώλησης. Η σχετική συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή ποσοστώσεων της τάξης του 9% για την εισαγωγή κινέζικων προϊόντων ιματισμού για το 2006. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η κυβέρνηση της Κίνας είχε συμφωνήσει τον περασμένο Ιούνη να περιορίσει τις εξαγωγές ρουχισμού και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, μετά τις διαμαρτυρίες της Κομισιόν.

ΧΑΛΑΣΕ Ο «ΑΡΡΑΒΩΝΑΣ». Η κινεζική εταιρία πετρελαίου CNOOC, η τρίτη μεγαλύτερη της χώρας, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι αποσύρει τελικά την προσφορά της, ύψους 18,5 δισ. δολαρίων, για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρίας πετρελαίου και αερίου UNOCAL, αφήνοντας πλέον το δρόμο ανοιχτό για την αμερικανική CHEVRON, παρ' όλο που η προσφορά της ήταν μικρότερη (17,3 δισ. δολάρια). Η εξέλιξη προκάλεσε ενθουσιασμό στα στελέχη της CHEVRON, αλλά και σε κάποιους γερουσιαστές που δεν ήθελαν επ' ουδενί να δουν την Κίνα στην αμερικανική πετρελαϊκή αγορά.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ στην TIME WARNER. Οι αμερικανικές φορολογικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο ύψους 2,4 δισ. δολαρίων στην εταιρία TIME WARNER - τη μεγαλύτερη εταιρία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στον κόσμο - για παραποίηση των εσόδων της. Ως αποτέλεσμα του διακανονισμού, η εταιρία ανακοίνωσε ζημίες 321 εκατ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2005. Η διοίκηση της TIME WARNER δέχτηκε να πληρώσει αμέσως το πρόστιμο για να αποφύγει τον περαιτέρω έλεγχο των βιβλίων της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ