Σάββατο 6 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι τρομοκράτες

«

Πού θα πας; Ισπανία!; Κάτσε δω. Τουλάχιστον δε θα κινδυνεύεις», μου είπε αρκετά τρομοκρατημένος ο Θωμάς, όταν του είπα ότι θα πήγαινα στη χώρα των ταυρομαχιών για διακοπές. «Γιατί;», απόρησα, «τι μπορεί να γίνει;». «Για τις βόμβες σου λέω. Κάτσε εδώ, τουλάχιστον θα είσαι στη χώρα σου - φαντάσου τι θα γίνει αν είσαι μόνος σε μια ξένη χώρα». Αυτή η συζήτηση έγινε λίγες μέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο.

Προσπάθησα, είναι αλήθεια, να τον καθησυχάσω, να του πω πως δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, αλλά τότε ακριβώς - μέσα από τα ίδια μου τα λόγια - κατάλαβα πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να τον κάνω να ηρεμήσει. Και αντιλήφθηκα ότι δε φοβόταν τόσο για το τι μπορεί να πάθω εγώ, που θα πήγαινα στην Ισπανία, όσο το τι ο ίδιος μπορεί να πάθει, αν η λεγόμενη «τρομοκρατία» αγγίξει την ίδια του τη ζωή. Κατάλαβα, ότι δεν έχει τόσο σχέση με το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπό σου, όσο με μια υστερία - μια εντέχνως καλλιεργημένη υστερία - που έχει ένα και μόνο στόχο: Το φόβο.

Δε χρειάζεται να είσαι βαθύς γνώστης της Ιστορίας των λαών και των πολιτισμών, για να δεις πως ο φόβος ήταν ένα από τα ισχυρότερα όπια που χρησιμοποιούσαν οι εκάστοτε κρατούντες, για να κρατήσουν τους λαούς αλυσοδεμένους. Παλιότερα ήταν η θρησκεία, που θα «τιμωρήσει τους αμαρτωλούς». Μετά έγιναν οι «κακοί κομμουνιστές» οι οποίοι «θα πάρουν τα σπίτια μας». Σήμερα βρέθηκε ένας άλλος εχθρός - η «τρομοκρατία».

Το σκεπτικό είναι απλό: Μέσω της «τρομοκρατίας» καλλιεργούν το φόβο στους λαούς - άσχετα αν η χώρα τους έχει δεχτεί χτύπημα ή όχι. «Μπορεί να είσαι ο επόμενος στόχος», αφήνουν να εννοηθεί ή το λένε ευθέως. Ομως - σου λένε - «είσαι ελεύθερος άνθρωπος και δεν πρέπει να ζεις μέσα στο φόβο» και για το λόγο αυτό, σου βάζουν αστυνομικούς μέσα στα τρένα, αεροπλάνα και «ζέπελιν» στον ουρανό να παρακολουθούν κάθε σου κίνηση, κάμερες στους δρόμους κλπ.

Τότε - και αφού έχουν γίνει όλα αυτά - καταλαβαίνεις ότι ο φόβος δεν έχει φύγει. Αντιθέτως έχει ενισχυθεί, γιατί πλέον, όλοι είναι ύποπτοι, όλοι παρακολουθούνται, όλοι είναι «τρομοκράτες». Τότε, καταλαβαίνεις, ότι οι μόνοι τρομοκράτες - σύμφωνα με τη λογική τους - είναι οι ίδιοι οι λαοί. Αυτοί, που αρχικά, ήθελαν να σε «προστατεύσουν», σου λένε: «Εσύ είσαι ο τρομοκράτης».

Τώρα, φίλε μου Θωμά, όλα αυτά που σου λέω μπορεί να σου φαίνονται υπερβολές, μπορεί να λες από μέσα σου ότι άρχισα πάλι τα δικά μου - αλλά εγώ θα σου τα πω και ας με παρεξηγήσεις. Γιατί, Θωμά μου, πρέπει να ξέρεις ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν - ούτε τις δήθεν «τρομοκρατικές επιθέσεις», ούτε το δήθεν θεό, ούτε πολύ περισσότερο τους κομμουνιστές. Πίσω από τους «τρομοκράτες» υπάρχουν αυτοί που οπλίζουν το χέρι τους, υπάρχουν αυτοί που στο όνομα της «ελευθερίας» βομβαρδίζουν τους λαούς, αυτοί που τελικά ονοματίζουν εσένα «τρομοκράτη». Και εσύ, φίλε μου, έχεις μια και μόνη επιλογή: Να σπάσεις τις αλυσίδες που αυτοί σε δένουν, γιατί αυτοί είναι και οι μόνοι τρομοκράτες - εκτός εισαγωγικών.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ