Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος αγωνίστηκε για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα τρεις φορές χτυπήσανε, μια ο φασισμός και δυο ο ιμπεριαλισμός. Το 1933 ο Μεταξάς συνέλαβε πάνω από 2.000 κομμουνιστές, τους έκλεισε στις φυλακές Ακροναυπλίας, Κέρκυρας και αλλού. Οταν μας κήρυξε τον πόλεμο ο φασίστας Μουσολίνι, οι κομμουνιστές ζήτησαν ανεξαρτήτως ηλικίας να πολεμήσουν στην Αλβανία. Οταν μπήκαν ο Γερμανοί στη χώρα, τους παραδώσανε στους Γερμανούς, που τους πήγανε στα στρατόπεδα εξόντωσης και δε γλίτωσε κανένας. Παρ' όλα αυτά το ΚΚΕ αν και τραυματισμένο από τη δικτατορία του Μεταξά, οργάνωσε το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, τον ΕΛΑΝ, τη Λαϊκή Πολιτοφυλακή και τον ΕΛΑΣ. Ματαίωσε την πολιτική επιστράτευση που ήθελε να κάνει ο φασίστας Τσολάκογλου. Κατέβηκαν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι και Πειραιώτες, κατέλαβαν το υπουργείο και του έβαλαν φωτιά με εκατό θύματα.

Πέθαναν 350.000 από την πείνα και αν δεν ήταν οι οργανώσεις να κάνουν λαϊκά συσσίτια στις συνοικίες των Αθηνών και σε όλη την Ελλάδα θα πέθαιναν και άλλοι. Παραπάνω δεν αναφέρω τις εκτελέσεις που έγιναν, όπως στην Καισαριανή, στην Κοκκινιά, στα Καλάβρυτα και σε όλη την Ελλάδα, χώρια τους κρεμασμένους που τους κρεμούσαν στους τηλεγραφόστυλους και στα δέντρα.

Χιλιάδες, το 85% του ελληνικού λαού πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ο αιμοδότης ήταν το ΚΚΕ, για το διώξιμο των ιταλογερμανικών στρατευμάτων Κατοχής. Ο ΕΛΑΣ έδωσε πάνω από 350 χιλ. ανθρώπους γι' αυτές τις χώρες που πήραν μέρος στον αντιφασιστικό αγώνα. Η Ελλάδα ήταν δεύτερη που δέχτηκε τέτοια χτυπήματα. Τα ιταλογερμανικά στρατεύματα και οι συνεργάτες, που οι ραδιοσταθμοί της Μόσχας, του Λονδίνου και της Αμερικής δίνανε συγχαρητήρια.

Θα αναφέρω τι έκανε ο εγγλέζικος ιμπεριαλισμός μαζί με τους συνεργάτες των Παπανδρέου, Πλαστήρα, Σοφούλη, Βενιζέλο, Τσαλδάρη και άλλους. Τρώγανε και πίνανε στο Κάιρο και όσοι θέλανε να έρθουν στην Ελλάδα να πάρουν μέρος στον αντιφασιστικό αγώνα τους κλείνανε σε στρατόπεδο. Χωρίς να ρίξουν τουφεκιά ήρθανε σαν απελευθερωτές μαζί με τους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές και άρχισε το δράμα για τον ελληνικό λαό. Ιδρυσαν, παράλληλα, ακροδεξιές συμμορίες (Σούρλας, Μπίζδας, Καρακίτσος, Καλαμπαλίκης, Βουρλάκης κ.ά.) υποστηρίζονταν από το Στρατό, τη Χωροφυλακή και τα σώματα Ασφαλείας για να στέλνουν στις φυλακές και τις εξορίες (Μακρόνησο, Γιούρα) στα έκτακτα στρατοδικεία, κατά χιλιάδες στα εκτελεστικά αποσπάσματα αυτούς που τους δίνονταν συγχαρητήρια για τον αντιφασιστικό αγώνα που κάνανε. Οι αγωνιστές για να μην υποστούν αυτά πήραν και πάλι το δρόμο για το βουνό.

Θα ήθελα να γράψω πιο πολλά, γιατί τα έζησα από 17 χρόνων, πήρα μέρος στην Εθνική Αντίσταση, μαζί με χιλιάδες ΕΠΟΝίτες, αμούστακα παιδιά. Στη συνέχεια στο Δημοκρατικό Στρατό.

Το 85% που στηρίζουν τις κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας, είναι εργαζόμενοι και τους λέω να τους γυρίσουν την πλάτη τους και ας έρθουν στο δικό τους μέτωπο, το ΠΑΜΕ, με ένα ισχυρό ΚΚΕ που αγωνίζονται για τα συμφέροντα των εργαζομένων, για το Λαϊκό Μέτωπο πάλης και τη Λαϊκή Εξουσία. Εδώ είναι η θέση κάθε λαϊκού ανθρώπου.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΠΑΧΗΣ

Αντιστασιακός και ανάπηρος του ΔΣΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ