Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Σταφιδικό

Αγαπητέ σ. «Ρίζο»,

Στο φύλλο σου της 4/8/05, εμπεριστατωμένα αναλύεται η από τον περασμένο ακόμα αιώνα καταλήστευση ενός από τα δυναμικότερα προϊόντα της χώρας, της σταφίδας.

Επιτρέψτε μου, σαν παλιός Επιθεωρητής Γεωργικών Συνεταιρισμών και για την ιστορία, να αναφερθώ στο γραφτό. «Στην πτώση της κυβέρνησης Θεοτόκη το 1910, μια ανάλογη εξέγερση ξεκίνησε από την Καλαμάτα και την Ηλεία, με ηγέτη τον Κουρλαμπά».

Το σωστό είναι Κουλαμπά Τάσο, που μαζί με το Στέλιο Διακουμογιαννόπουλο, παλιοί Ακροναυπλιώτες κι οι δυο, τον Παπαστασινό κ.ά. όχι από το 1910, αλλά το 1935 με κυβέρνηση του Ι. Μεταξά πριν την κήρυξη της δικτατορίας το 1936.

Ηγετική φυσιογνωμία ο Τ. Κουλαμπάς, δεινός ρήτορας, δημεγέρτης και παν' απ' όλα κομμουνιστής, ξεσήκωσε πανστρατιά τους ξωμάχους, άντρες, γυναίκες, παιδιά, μπήκε επικεφαλής, κατέλυσε τις αρχές στις επαρχίες Μεσσήνης - Πυλίας - Τριφυλίας του Ν. Μεσσηνίας με σύνθημα: «Τρεις εξακόσιες ή θάνατος». Δηλαδή να δοθούν τρεις χιλιάδες εξακόσιες δραχμές ανά χιλιόλιτρο σταφίδας, αντί των 2.050 περίπου που τους έδινε το κράτος.

Η κυβέρνηση θορυβήθηκε, έστειλε ένα τάγμα στρατού για την καταστολή της εξέγερσης. Ομως η επιτυχία ήταν πλήρης σχεδόν. Πέτυχαν 3.100 δρχ. το χιλιόλιτρο.

Ο Τάσος Κουλαμπάς έως το τέλος της ζωής του ήταν κομμουνιστής, επανειλημμένα βουλευτής και αξέχαστος λαϊκός αγροτικός ηγέτης της Εθνικής Αντίστασης.

Με συντροφικούς

χαιρετισμούς

ΜΠΑΜΠΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΚΗΣ

Παλαίμαχος

Αντιστασιακός


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ