Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΟΔΟΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Μαζική έξοδος και ... ταλαιπωρία

Με πολύωρες καθυστερήσεις των πλοίων συνεχίζεται η έξοδος των εκδρομέων

Eurokinissi

Μαζική αναμένεται και φέτος η έξοδος των Αθηναίων για τον δεκαπενταύγουστο. Πολλοί είναι εκείνοι που θα εκμεταλλευτούν την αργία της Δευτέρας για μερικές ημέρες «ανάσας», μια και η δυνατότητα πολυήμερων διακοπών αποτελεί πλέον «όνειρο θερινής νυκτός», αφού το λαϊκό εισόδημα δεν αντέχει για περισσότερα.

Με έκτακτα δρομολόγια πλοίων επιχειρεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες μετάβασης στα νησιά και κυρίως για Πάρο και Τήνο. Οι πολύωρες καθυστερήσεις, εξαιτίας των βλαβών και των αλλαγών δρομολογίων των καραβιών που σημειώθηκαν τις τελευταίες βδομάδες, έχουν εντείνει την αγωνία των ταξιδιωτών για το πότε τελικά θα φτάσουν στον προορισμό τους. Οι επιβάτες, πάντως, μπορούν να παίρνουν πληροφορίες για καθυστερήσεις των πλοίων, αλλαγές στα δρομολόγια και την ακριβή ώρα αναχώρησής τους από τον τηλεφωνικό αριθμό 1440 του ΟΤΕ.

Από τον Πειραιά αναμενόταν να πραγματοποιηθούν χτες 38 δρομολόγια, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας είχαν προγραμματιστεί να αποπλεύσουν 18 πλοία. Συνολικά 300.000 άτομα αναμένεται να μετακινηθούν προς τα νησιά του Αιγαίου, ενώ από χτες μέχρι τη Δευτέρα το πρωί έγιναν και θα γίνουν 130 δρομολόγια από τον Πειραιά και 75 από τη Ραφήνα.

Τα προβλήματα στις καθυστερήσεις, αν και μειώθηκαν, εξακολουθούν να υπάρχουν. Για παράδειγμα το «Δημητρούλα» έφτασε χτες με πολύωρη καθυστέρηση στο λιμάνι της Καβάλας, εξαιτίας επιθεώρησης της μηχανής του στο λιμάνι της Χίου. Επίσης, χτες, το «Ρομίλντα» καθυστέρησε περισσότερο από πέντε ώρες να αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά μετά από επιθεώρηση και δοκιμαστικό δρομολόγιο. Με δύο ώρες καθυστέρηση έφτασε χτες στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό «Μαρίνα». Με δύο ώρες καθυστέρηση απέπλευσε από τη Μύκονο το «Blue Star Ithaki» ύστερα από στρέβλωση στον μικρό καταπέλτη. Με τέσσερις ώρες καθυστέρηση έφτασε το «Αίολος Κεντέρης» και με μια ώρα το «Θεόφιλος». Ταλαιπωρία υπέστησαν και οι 260 επιβάτες του ταχύπλοου «Παναγία Πάρου», το οποίο δεν απέπλευσε για Νάξο και Πάρο, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων (εντάσεως 7-8 Μποφόρ). Με δυο ώρες καθυστέρηση απέπλευσε και το επιβατηγό «Παναγία Θαλασσινή» για Ηρακλειά, Θήρα και Ιο. Ακόμα, το «Πήγασος» έφυγε με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών.


Eurokinissi

Ιδιαίτερα αυξημένη, αλλά χωρίς προβλήματα, ήταν η κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Για το τετραήμερο του δεκαπενταύγουστου αναμένεται να διακινηθούν περίπου 240.000 επιβάτες. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, αναμένονταν να πραγματοποιηθούν 533 κινήσεις αεροσκαφών (προσγειώσεις και απογειώσεις). Το Σάββατο οι κινήσεις θα είναι 471, την Κυριακή 484 και ανήμερα της Παναγίας - που θεωρείται και μέρα επιστροφής - οι κινήσεις θα φτάσουν τις 525. Αυξημένη κίνηση αναμένεται και την Τρίτη, καθώς στο «Ελ. Βενιζέλος» αναμένονται 514 κινήσεις. Η πληρότητα των αεροσκαφών κινείται γύρω στο 85%. Δημοφιλέστεροι προορισμοί εξωτερικού είναι η Λάρνακα, το Παρίσι και η Ρώμη, εσωτερικού είναι η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και η Θήρα.

Εκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των επιβατών, έχει προγραμματίσει από χτες η Τροχαία, θέτοντας σε επιφυλακή όλη τη δύναμή της. Προβλέπονται αυξημένοι έλεγχοι και μπλόκα κατά μήκος των εθνικών δρόμων, ενώ ελικόπτερα θα εποπτεύουν το οδικό δίκτυο εντός και εκτός Αττικής. Για τα φορτηγά, με ωφέλιμο φορτίο άνω του ενάμιση τόνου, ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας στο ρεύμα εξόδου από τις 3 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ και τη Δευτέρα από τις 3 το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ στο ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ