Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ιμπεριαλιστές τότε και τώρα

Με αφορμή την Αντιφασιστική Νίκη, το θρίαμβο του Σοσιαλισμού στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο, και την επέτειο της Χιροσίμα - Ναγκασάκι και τις προσπάθειες για το αναποδογύρισμα της Ιστορίας, θέλω να θυμίσω για τις προσπάθειες του καπιταλισμού ενάντια στη Σοβιετική Ενωση και την Αντίσταση των λαών, από τότε, για το αντισοσιαλιστικό μένος των καπιταλιστών.

Οι καπιταλιστές, αντί να χαιρετίσουν, απλώς, την Αντιφασιστική Νίκη για να χαρούν και οι δικοί τους λαοί και οι αντιφασίστες πολεμιστές, επιδόθηκαν σε αντισοσιαλιστικές επιθέσεις. Αλλά από τότε, από το 1945, οι καπιταλιστές πέταξαν τις μάσκες της αντιφασιστικής συμμαχίας και συνέχισαν ανοιχτά πια και ολομέτωπα με αντισοσιαλιστικό μένος το έργο του ναζισμού. Αυτό το νόημα είχε, με δεδομένη την ήττα του ναζισμού, όταν στο παραπέντε του πολέμου, κι ενώ δε χρειαζόταν στρατηγικά αυτό, να ρίξουν τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα - Ναγκασάκι. Αυτό το νόημα είχε η απειλή του πολέμου των άστρων, την τρομοκράτηση του σοσιαλισμού και των λαών που αγωνίζονταν.

Πέρα απ' αυτά, επιδόθηκαν οι ιμπεριαλιστές σε γκαγκστερικές επεμβάσεις και διχασμούς, προκαλούσαν εμφύλιους σπαραγμούς. Τα πειθήνια όργανά τους εδώ στην Ελλάδα εξόντωναν δολοφονικά με παρακρατικούς μηχανισμούς, πολιτικές διώξεις και με δικαστικές αποφάσεις τους αντιφασίστες - πατριώτες πρωτοπόρους αγωνιστές. Οσους δεν είχαν παραδώσει, αρχικά, στους χιτλερικούς και βγήκαν ζωντανοί από την κατοχή. Τσάκιζαν τα ΕΑΜικά νιάτα στα διάφορα κάτεργα, ασφάλειες, ξερονήσια και φυλακές. Εξόντωναν τους κομμουνιστές, για να μπορούν να αλωνίζουν οι ιμπεριαλιστές όπως σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα, για να κάνουν κουμάντο στη γη μας, σε λιμάνια, αεροδρόμια για να τα χρησιμοποιούν για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα σε βάρος του λαού και των άλλων λαών, όπως με τον πόλεμο του Ισραήλ, σε βάρος των Παλαιστινίων κλπ.

Τρόμο, αίμα, πίκρες, φτώχεια άφηναν στο πέρασμά τους οι ναζί. Το ίδιο κάνουν δεκαετίες τώρα οι ιμπεριαλιστές, οι «σύμμαχοι - δημοκράτες - απελευθερωτές»! Κάπως έτσι, συμπεριφέρθηκαν και οι υπηρέτες τους στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό που έχυσε το αίμα του για την απελευθέρωση και την Αντιφασιστική Νίκη. Ομως αποτελεί ευτύχημα για την ιστορία και τον πολιτισμό τούτης της χώρας, γιατί υπήρχανε οι πολιτικές -πατριωτικές δυνάμεις με μπροστάρη το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές που τους αντιπάλευαν, όπως και στην Αντίσταση.

Με την αλλαγή του αιώνα, οι στρατιωτικές επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού πλασάρονται δημοκρατικά στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού αγώνα». Ενώ δρουν ιμπεριαλιστικά - φασιστικά και βαφτίζονται χώρες και λαοί όπου Γης που τους αντιπαλεύουν και αρνούνται να συμπορευτούν με τις βάρβαρες ιμπεριαλιστικές πολιτικές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Αυτή η αλήθεια πρέπει να ξεκαθαρίζεται στους εργαζόμενους, για να μπορούν να βγάζουν συμπεράσματα σωστά, πέρα από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται με αφορμή το «μοίρασμα της λείας» σε βάρος των λαών. Για να διδάσκονται οι νέοι στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού, που γεννά τη βαρβαρότητα και την εξαθλίωση και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού που μόνον έτσι μπορεί να λυθούν τα παγκόσμια προβλήματα.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΑΕΡΑΚΗΣ

Θέρισσος Κρήτης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ