Σάββατο 27 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ομόφωνη καταδίκη των ρυθμίσεων

Την ομόφωνη καταδίκη για τις ρυθμίσεις παραπέρα απελευθέρωσης του ωραρίου καταστημάτων και την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τους αγώνες τους, τονίζει με ανοιχτή της επιστολή η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων. Στην επιστολή αναφέρεται:

Α. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, μέσα στο κατακαλόκαιρο ψήφισε το νομοσχέδιο για το ωράριο, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα προς την ολοκληρωτική και πλήρη απελευθέρωσή του.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι η Ομοσπονδία μας δεν ήταν εκείνη που έκανε αβασάνιστα και κακόπιστα κριτική ή κινδυνολογούσε, όταν με πολύ έντονο τρόπο, από το Μάη του 2004, πρόβλεψε και κατάγγειλε τις συγκεκριμένες κυβερνητικές προθέσεις.

Αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο, ακόμη και στον πιο δύσπιστο, αφελή ή εθελοτυφλούντα:

  • Η απόλυτη εξάρτηση της κυβέρνησης από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ο ακραίος αυταρχισμός και βοναπαρτισμός με τον οποίο είναι διαποτισμένη και αντίστοιχα νομοθετεί και κυβερνά.
  • Η βαθιά σήψη του συνδικαλιστικού μας κινήματος κυρίως στα τριτοβάθμια όργανα.
  • Ο ρόλος των πολιτικών και συνδικαλιστικών παρατάξεων του ευρωμονόδρομου, που με τις πρακτικές τους, διευκολύνουν και στηρίζουν την κυβέρνηση να υλοποιεί τη λαοκτόνο πολιτική της.
  • Η αφερεγγυότητα και η συνενοχή τους μέσα από τους λεγόμενους κοινωνικούς διαλόγους και τις διαβουλεύσεις «των κοινωνικών εταίρων».

Β. Η παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου από την κυβέρνηση προωθήθηκε με την άμεση ή έμμεση βοήθεια που της πρόσφεραν οι συμβιβασμένες ηγεσίες ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, οι οποίες, ανεξάρτητα από τις δήθεν διαφορές τους και τις λεκτικές κορόνες τους, όχι μόνο αρνήθηκαν να τεθούν επικεφαλής, αλλά έκαναν τα πάντα για να κατακερματίσουν, να σαμποτάρουν και να υπονομεύσουν τους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τους χιλιάδες μικρούς αυτοαπασχολούμενους, εμπόρους - επαγγελματοβιοτέχνες και εργατοϋπαλλήλους σ' όλη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα με τις θέσεις τους πάσχιζαν να διευκολύνουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα σχέδιά της. Συγκεκριμένα:

  • Η ΕΣΕΕ, η οποία με ακραία προκλητικότητα συμφώνησε μαζί της, στη διεύρυνση των ωρών λειτουργίας και στην ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς λειτουργία των καταστημάτων στους πολυχώρους, πρόβαλε σαν αιτήματα το Σάββατο να κλείνουμε στις 6.00 αντί στις 8.00 το βράδυ και το πρωί να ανοίγουμε στις 5.00 αντί για 12.01 τα μεσάνυχτα.
  • Η ΓΣΕΒΕΕ, δημαγωγώντας για τις επιπτώσεις στις μικρές επιχειρήσεις από το απελευθερωμένο ωράριο και χρησιμοποιώντας τη διγλωσσία, ουσιαστικά παρέμεινε να ζητά τη συνέχιση της ΚΥΑ 1162/97, αφήνοντας όλα τα περιθώρια στους Νομάρχες (στην πλειοψηφία τους εραστές της «ελεύθερης αγοράς») να υλοποιούν αυτοί κατά νομό και περιοχή, βήμα το βήμα, την ενιαία λειτουργία μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, στο ήδη προβλεπόμενο απελευθερωμένο εβδομαδιαίο ωράριο των 75 ωρών.

Γ. Η προδοσία των χιλιάδων συναδέλφων μας και η παράδοσή τους στην ασυδοσία των ολιγοπωλίων δεν έγινε μόνο από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΕΕ, αλλά και με τη στήριξη και βοήθεια Ομοσπονδιών, Εμπορικών Συλλόγων και αντιπροσώπων. Αλλοι απροκάλυπτα και άλλοι πιο θολά, ανεξάρτητα από τις μεγαλοστομίες τους, αποτέλεσαν τα αναγκαία δεκανίκια για να παίξει αυτό το ρόλο η ηγεσία της ΕΣΕΕ.

Το ξεπούλημα έγινε εφικτό, γιατί:

  • Πάρα πολλά ΔΣ Εμπορικών Συλλόγων, με ευθύνη αυτών των παρατάξεων, κορόιδευαν, παραπλανούσαν, εφησύχαζαν τους συναδέλφους και αρνούνταν να πάρουν πρωτοβουλίες για ουσιαστική αντίδραση και αντίσταση.
  • Στην ίδια κατεύθυνση, η πλειοψηφία των Ομοσπονδιών και των Εμπορικών Συλλόγων ήταν το μακρύ χέρι της ηγεσίας της ΕΣΕΕ και στήριξαν την κυβερνητική πολιτική.
  • Προσπάθησαν να κρατήσουν τους Συλλόγους στον ύπνο, παπαγαλίζοντας για το υπέροχο νομοσχέδιο με τα 14 σωστά σημεία και το 1 κάπως λάθος.
  • Η σήψη όμως και η διάβρωση αποτυπώνεται και στη συμπεριφορά των αντιπροσώπων. Αρκετοί από αυτούς έπαιξαν και παίζουν το ρόλο των σωματοφυλάκων και των χειροκροτητών της ηγεσίας της ΕΣΕΕ, των σουλατσαδόρων των μπουφέδων, των εκδρομικών «συνδικαλιστών» και των δίγλωσσων, που ενώ ξεπουλάνε τα πάντα στις ψηφοφορίες, ισχυρίζονται άλλα στις πόλεις τους.
  • Ολοι αυτοί στήριξαν ΕΣΕΕ και κυβέρνηση, αρνούμενοι να διεκδικήσουν νομοθετικά κατοχυρωμένο εβδομαδιαίο πλαίσιο λειτουργίας, με ανώτατο όριο τις 48 ώρες, 3 απογεύματα κλειστά, Κυριακή αργία. Αντίθετα διεκδικούσαν απλά να μπορεί ο νομάρχης να αποφασίζει το ωράριο που θέλει ο Σύλλογος.
  • Καταδείχτηκε ότι είναι πλήρως υποταγμένοι στα μεγάλα συμφέροντα. Αυτοί οι συνδικαλιστές προσπαθούν μέσα από διαπροσωπικές συναλλαγές με την ηγεσία της ΕΣΕΕ και του ΚΑΕΛΕ να ικανοποιήσουν μικροπαραταξιακά, ατομικά συμφέροντα και φιλοδοξίες τους, έχουν σαν στόχο την προώθηση της πολιτικής που περιθωριοποιεί και αφανίζει τις μικρές μας επιχειρήσεις και ενισχύει τις μεγάλες.

Δ. Το ΔΣ της ΟΕΣΒΔΕΝ, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, ομόφωνα αποφάσισε ότι:

1. Δεν αποδέχεται σαν τετελεσμένο γεγονός την ψήφιση του Νόμου για την απελευθέρωση του ωραρίου και συνεχίζει τον αγώνα με στόχο να ακυρωθεί και να αχρηστευτεί στην πράξη.

2. Να αξιοποιήσει κάθε μέσο για να αποκαλύψει στους συναδέλφους της Βορειοδυτικής Ελλάδας και όλης της χώρας την ένοχη στάση αυτών των πολιτικών και συνδικαλιστικών παρατάξεων και τις τεράστιες ευθύνες των ΔΣ των Συλλόγων και των αντιπροσώπων τους.

3. Να καλέσει άμεσα τους Συλλόγους να εκδώσουν ωράρια με τρία απογεύματα κλειστά, που δε θα υπερβαίνουν τις 48 ώρες, Κυριακή αργία και να τα επικυρώσουν με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων για καθολική στήριξή τους.

4. Να συντηρήσουν το θέμα του ωραρίου σαν θέμα πρώτης γραμμής, αξιοποιώντας με κάθε τρόπο και μορφή την ουσιαστική ενημέρωση και ενεργοποίηση των συναδέλφων, με την πραγματοποίηση πολύμορφων εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων (μοίρασμα έντυπου υλικού, περιοδείες στην αγορά, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συμβολικοί αποκλεισμοί πολυκαταστημάτων, αξιοποίηση των ΜΜΕ κ.ά.).

Ε. Οι αγώνες, οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις των συναδέλφων το προηγούμενο διάστημα αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την ανάταση και το μέλλον του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Η προσπάθεια και ο αγώνας για να αχρηστεύσουμε τον εμποροκτόνο νόμο, για να αντισταθούμε στα νέα φορομπηχτικά μέτρα που έρχονται, για να αποτρέψουμε μια νέα πιο ακραία ασφαλιστική απορύθμιση, τον εργασιακό Καιάδα και άλλα απαιτεί:

  • Την έντονη και ενεργό δράση μας στους Συλλόγους και την κοινωνία.
  • Το συντονισμό του αγώνα μας με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η κοινή δράση και η αγωνιστική απάντηση όλων μας είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βάλει φραγμούς στην αντιλαϊκή πολιτική.
  • Την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και της ΕΣΕΕ, σε βάρος αυτών των παρατάξεων που στήριξαν, διευκόλυναν και συνεχίζουν τον κοινωνικό και βιοποριστικό αφανισμό μας.
  • Την ενίσχυση των αγωνιστικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων που καθημερινά παλεύουν για τα συμφέροντα των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων.

5. Τη διαμόρφωση του αντιμονοπωλιακού πόλου στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος, σαν τη μόνη απάντηση για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ