Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κάιρο καλεί Αθήνα για αρχαιότητες

Και την Ελλάδα περιλαμβάνει η μεγάλη εκστρατεία της Αιγύπτου για επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών της που βρίσκονται στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, Ζάκι Χαουάς, που δημοσιεύει η αγγλόφωνη εφημερίδα του Καΐρου «The Egyptian Gazette», το Κάιρο φέρεται να ζητά από την Αθήνα πέντε αρχαιολογικά ευρήματα που ανήκουν στο ναό του Λούξορ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα εν λόγω αρχαιολογικά κομμάτια έχουν μεταφερθεί στην Ελλάδα με τον ισχυρισμό ότι «έχουν κλαπεί» και με την αναφορά ότι για την επιστροφή τους «εντείνονται οι προσπάθειες από την αιγυπτιακή πλευρά».

Η αρχαιολογική υπηρεσία της Αιγύπτου αγωνίζεται να επανακτήσει και την περίφημη «Στήλη της Ροζέττης», που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο και στην οποία οφείλεται η αποκρυπτογράφηση της ιερογλυφικής γραφής. Παράλληλα, ζητούν να πάρουν πίσω την προτομή του αγάλματος της βασίλισσας Νεφερτίτης που βρίσκεται σε Γερμανικό Μουσείο, ακόμη ένα γλυπτό από ασβεστόλιθο από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι καθώς και το άγαλμα του μηχανικού του Φαραώ Χέοπος από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο αγώνας αυτός μοιάζει να αποδίδει καρπούς. Σύμφωνα με τον Χαουάς, «η Αίγυπτος θα ανακτήσει και πάλι, τον επόμενο μήνα, αρχαιότητες που είχαν κλαπεί και πρόσφατα εμφανίσθηκαν προς πώληση σε κέντρο δημοπρασιών στις ΗΠΑ», τονίζοντας ότι ο εν λόγω «κλεμμένος θησαυρός είναι το αριστερό μάτι του βασιλιά Αμενχότομπ του Γ΄», αλλά και τρεις απεικονίσεις του αγάλματος της αρχαίας αιγυπτιακής θεότητας Χάμπι (Θεός του Νείλου) που είχαν κλαπεί επίσης, το 1990, για την επιστροφή των οποίων φαίνεται να έχουν προχωρήσει οι αναγκαίες νομικές διαδικασίες. Τέλος, δήλωσε ότι «επαφές έχουν δρομολογηθεί με Βρετανούς αρμόδιους και για την επιστροφή της κεφαλής του βασιλιά Αμενχότομπ του Γ΄».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ