Κυριακή 12 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Είμαστε μια κερδισμένη γενιά που ξέρει τι θέλει
Μια χειμαρρώδης συζήτηση με δύο αγωνιζόμενους μαθητές - μέλη των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά

Οργισμένα νιάτα απαιτούν το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή
Οργισμένα νιάτα απαιτούν το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή
Για το ενωμένο μαθητικό κίνημα, για το «ιδιώνυμο», την τρομοκρατία, τον αυταρχισμό, για τα όνειρά τους, τα ιδανικά τους, τους στόχους τους, τα αποτελέσματα του αγώνα τους και για όλα όσα τους απασχολούν, μας μιλούν ο Θεοδόσης Μπενάτος, μαθητής της Α΄ Λυκείου του 54ου Λυκείου Αθηνών και μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και η Αγγελική Πούλου, μαθήτρια στην Α΄ Λυκείου στην Ιωννίδειο Σχολή και μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά.

Παραθέτουμε αναλυτικά την κουβέντα που είχε ο «Ρ» με τους δύο αγωνιστές μαθητές:

- Ποιο το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα σχολεία μετά τις επιτυχημένες κινητοποιήσεις που έχουν προηγηθεί;

- Αγγελική Πούλου: Στον Πειραιά οι μαθητές έχουν αποδείξει ότι δε σταματούν και δεν έχουν σταματήσει στιγμή να αγωνίζονται για τη μόρφωση που είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας. Είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος, μέχρι να φτάσει αυτή η πολυπόθητη νίκη, η οποία βέβαια είναι πολύ κοντά. Πιο μαζικά, πιο συντονισμένα, πιο αποφασιστικά συνεχίζουμε. Αποδείξαμε σε όλους ότι «δε μασάμε» και ότι αυτός ο νόμος θα καταργηθεί. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Με τους αγώνες μας, που είναι μαζικοί, συντονισμένοι μαζί με όλο το λαό.

- Θεοδόσης Μπενάτος: Το κλίμα στα σχολεία είναι πολύ θερμό. Οι μαθητές έχουν αγανακτήσει με αυτά τα μέτρα, που έχει πάρει η κυβέρνηση, στα σχολεία μας και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Δεν τους τρομάζουν οι εισαγγελείς, δεν τους τρομάζουν τα ΜΑΤ και ο αυταρχισμός. Τα περίμεναν αυτά όταν στην αρχή του χρόνου ο κ. Αρσένης είπε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις κινητοποιήσεις έτσι όπως πρέπει. Τέτοια ακριβώς εννοούσε και τώρα αποδείχτηκε αυτό που ήθελε να κάνει και να πετύχει από την αρχή.

Ξανά στους δρόμους του αγώνα όλοι στις 16 Δεκέμβρη
Ξανά στους δρόμους του αγώνα όλοι στις 16 Δεκέμβρη
- Λένε, πώς γίνεται 14χρονα και 15χρονα να οργανώνονται, να συντονίζουν τον αγώνα τους, τι ξέρουν αυτοί. Εσείς τι τους απαντάτε;

- Θεοδόσης: Ο κ.Αρσένης το αμφισβητεί αυτό γιατί τον εμποδίζουμε να περάσει την πολιτική που αυτός θέλει και ακολουθεί. Το αμφισβητεί αυτό και το δυσφημίζει παράλληλα, γιατί τον ενοχλούμε, για να εφαρμόσει την πολιτική που θέλει. Εμείς λέμε ότι οι 14χρονοι και 15χρονοι μαθητές ξέρουν τι τους γίνεται και μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τα όργανά τους αποφασίζουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις και διεκδικούν όλα όσα τους ανήκουν.

- Αγγελική: Μέσα από τους αγώνες μας το έχουμε αποδείξει αυτό άπειρες φορές και έχουμε αποδείξει ότι είμαστε και ώριμοι και ότι ξέρουμε καλά τι γίνεται. Βλέπουμε τα χάλια της Παιδείας και καταλαβαίνουμε ότι δεν πάει άλλο. Δεν έχει καμία σημασία η ηλικία. Βλέπουμε τι γίνεται στα σχολεία μας. Δεν έχουμε βιβλία, δεν έχουμε καθηγητές, βγαίνουμε από κει αμόρφωτοι. Και έχουμε αποδείξει τόσες φορές και μέσα από τις γενικές συνελεύσεις μας και με τις αποφάσεις που παίρνουμε ότι ξέρουμε και να αγωνιζόμαστε χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα και να περιφρουρούμε τους αγώνες μας.

- Στις κατηγορίες ότι οι μαθητές είναι «υποκινούμενοι» τι απαντάτε;

Από τη συζήτηση του «Ρ» με τους μαθητές
Από τη συζήτηση του «Ρ» με τους μαθητές
- Θεοδόσης: Το υπουργείο έχει πολλές... καραμέλες. Τη μία, αυτοί που μας υποκινούν είναι οι διευθυντές, την άλλη οι καθηγητές, μπορεί να είναι οι γονείς, το ΚΚΕ, οι μασόνοι, το είχαν πει και αυτό πιο παλιά. Αυτά δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε. Αντί να δώσει πραγματικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αντί να ακούσει τα αιτήματά μας, μας βαφτίζει υποκινούμενους. Τους ενοχλεί οι διαστάσεις που έχει πάρει το μαθητικό κίνημα και βλέπουν «δάχτυλο» πίσω από αυτές.

- Αγγελική: Ο «υποκινητής» μας το έχουμε πει και θα το λέμε συνέχεια, είναι η ίδια η κυβέρνηση, είναι ο Σημίτης, είναι το υπουργείο Παιδείας, είναι ο Αρσένης. Αυτός που δε θέλει διάλογο μαζί μας, που δεν καταλαβαίνει ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ