Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Εστία»: Γιώργος Β. Δερτιλής «Ιστορία του Ελληνικού Κράτους (1830-1920)». (Δίστομο έργο του πρώην καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρυτή του Αρχείου του, επισκέπτη καθηγητή ξένων πανεπιστημίων, για τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους, το 1928, μέσα από αντιθέσεις, αντιφάσεις, υποχωρήσεις έναντι των ξένων δυνάμεων, βίαιες επιβολές των επιλογών του στο λαό, εθνικιστικές φαντασιώσεις και αλυτρωτικές προσδοκίες).

- Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών - Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Θ. Παπαγγελής «Η Ρώμη και ο κόσμος της». (Εγχειρίδιο, στα πλαίσια του προγράμματος «Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση» που εκπονεί το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας του ΑΠΘ, με συντονιστή τον ομότιμο καθηγητή Δημήτρη Μαρωνίτη, ο οποίος υπογράφει και τον επίλογο. Περιλαμβάνεται και «βιογραφικός» πίνακας της Ρώμης, από την ίδρυσή της, το 754 π.Χ., έως το 306 μ.Χ.).

- Ευαγγέλου Στ. Σάμιου «Γιώργος Σάμιος (1912-1944). Ο αγωνιστής, ο λογοτέχνης, ο άνθρωπος. Μια ηρωική κορινθιακή μορφή» (Βιοεργογραφική μελέτη για τον Ακροναυπλιώτη επί Μεταξά, λογοτέχνη, δημοσιογράφο και πρωτοπόρο αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης στην Κόρινθο και μετέπειτα στην Αθήνα, τον οποίο συνέλαβαν οι Γερμανοί, τον έκλεισαν στο Χαϊδάρι και τον εκτέλεσαν στις 3/5/1944, μαζί με άλλους 49 συντρόφους του).

- «Μεταίχμιο»: Τζον Μπάνβιλ «Πράγα (πορτρέτα μιας πόλης)» (μετάφραση Λύο Καλοβυρνάς. Ενα ακόμη βιβλίο στην περιηγητική σειρά «Συγγραφείς και πόλεις»). Μανουέλ Βάθκεθ Μπονταλμπάν «Ο ελληνικός λαβύρινθος» (μετάφραση Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη. Μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Βαρκελώνη αλλά «μυρίζει» Ελλάδα). Ιαν Ράνκιν «Υπόθεση αίματος» (μετάφραση Αλεξάνδρα Κουταξάκη, αστυνομικό μυθιστόρημα). Αρις Αλεβίζος «Ενας Αύγουστος χωρίς επίλογο» (μυθιστόρημα). Ηλίας Γκρης «Αλφειός πρόγονος» (ποιητική συλλογή). Αλεξάνδρα Μπακονίκα «Πεδίον πόθου» (ποιητική συλλογή). Γιώργος Μαυρομμάτης «Τα παιδιά της Καλκάντζας» (μελέτη για τη ζωή των 2.000 τουρκόφωνων στην Καλκάντζα Κομοτηνής και το δίγλωσσο μειονοτικό σχολείο τους).

- Παπαζήσης: Καίτη Αρώνη - Τσιχλή «Αγροτικό ζήτημα και Αγροτικό Κίνημα» (μελέτη).

- «Ισνάφι» (Σουλίου 18, 45332 Ιωάννινα): Μάρεϊ Μπούκτσιν «Ιστορία, πολιτισμός και πρόοδος (περίγραμμα μιας κριτικής του σύγχρονου σχετικισμού)» (μετάφραση Θοδωρής Βελισσάρης, Γεώργιος Δαρεμάς, μελέτη) και «Κοινωνικός αναρχισμός» (μετάφραση Αχιλλέας Φωτάκης, μελέτη).

- Σαββάλας: «Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» (εισαγωγή, επιμέλεια Γιώργος Παπαδημητρίου. Η έκδοση περιέχει το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος). Φωτεινή Πανοπούλου «Ξενοφών (Ιστορικός, φιλόσοφος ή δημοσιογράφος;)» (βιοεργογραφική μελέτη για τον αρχαίο ιστορικό και φιλόσοφο). Κάρεν Λεβίν «Η βαλίτσα της Χάνα» (μετάφραση Αννα Παπασταύρου, μυθιστόρημα με θέμα το ολοκαύτωμα των Εβραίων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).

- «Αλφα πι»:(Χίος) Τίνα Παπαδοπούλου «Τα παραμύθια της Τίνας» (συνταρακτικά, πίσω από το λυρισμό τους, μικρά κείμενα για μεγάλους, εικονογραφημένα από την ίδια τη συγγραφέα τους, η οποία χάθηκε από μακρόχρονη αρρώστια. Το βιβλίο προλογίζει το καθηγητής της στο Γυμνάσιο, Γεώργης Διλμπόης).

- «Εξάντας»: Γκίλαντ Ατζμον «Οδηγός για μπερδεμένους» (μετάφραση Ρούλα Κοκολιού. Αλληγορικό μυθιστόρημα του Εβραίου συγγραφέα, ο οποίος μετά τη στρατιωτική θητεία του έφυγε από το Ισραήλ, δηλώνει αντισιωνιστής και Παλαιστίνιος και γυρνά στον κόσμο παίζοντας μουσική).

- «Ποταμός»: Πάρις Τακόπουλος «Τα αντικριτικά» (κριτικά κείμενα για παραστάσεις στα χρόνια 1998-2004, του γνωστού σατιρικού δραματουργού, με σχέδια της Ελλης Σολομωνίδη - Μπαλάνου, τόμος Β΄).

- «Βήτα»: (Ιατρικές Εκδόσεις, Αδριανείου 3, 11525, 210-6714.371): Νίκος Βαϊδάκης «Σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου» (μελέτη).

- «Ατραπός»: (Νάξου 8, 11255 Αθήνα, 210-2027.585). Κώστας Αντ. Πετράκης «Το ανατρεπτικό γέλιο» (μελέτη για τη λειτουργία, τα διάφορα αίτια και νοήματα του γέλιου, τη σχέση του με τον ψυχισμό του ανθρώπου και την επίδρασή του σ' αυτό. Περιέχεται και αδημοσίευτη συνέντευξη του αξέχαστου νευρολόγου και συγγραφέα Γιώργου Χειμωνά).

- Α. Α. Λιβάνη: Κορίν Μάγερ «Καλημέρα, τεμπελιά (περί της τέχνης και της ανάγκης να κάνεις το λιγότερο δυνατό στην επιχείρηση)» (μετάφραση Γιώργος Καλαμάντης. Μελέτη, γραμμένη με χιούμορ, για τις εργοδοτικές απαιτήσεις προς τους εργαζόμενους).

- «Φιλελεύθερη Εκφραση» (τριμηνιαία επιθεώρηση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, τεύχος 21, 22).

- «συλλογές» (μηνιαίο περιοδικό για φιλότεχνους συλλέκτες, τεύχη 241, 242, 243).

- «Πνευματική Ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 161).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ