Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΙΡΑΙΟΥ «ΜΠΟΪΝΓΚ» ΤΗΣ «ΗΛΙΟΣ»
Πόρισμα της ΥΠΑ καταλογίζει ευθύνες στους δύο ελεγκτές

Το ερώτημα: πότε θα αποδοθούν ευθύνες στους ηθικούς αυτουργούς των εγκλημάτων που προέρχονται από την «απελευθέρωση» των αερομεταφορών, θέτει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ - ΥΠΑ

Eurokinissi

Ευθύνες στους δύο ελεγκτές βάρδιας στον πύργο ελέγχου τη μοιραία Κυριακή της 14ης Αυγούστου που συνετρίβη στο Γραμματικό το «Μπόινγκ» της «Ηλιος», καταλογίζει το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Σύμφωνα με το πόρισμα, το οποίο αποδέχτηκε ο διοικητής της ΥΠΑ Δημ. Σταμάτης και το παρέδωσε χτες στον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπη, «οι δύο ελεγκτές εναέριου κυκλοφορίας βάρδιας, κατά την είσοδο του αεροπλάνου στο FIR Αθηνών, δεν προέβησαν σε φωνητική αναγνώριση, σύμφωνα με τους κανονισμούς εναέριας κυκλοφορίας, αλλά αρκέστηκαν στην οπτική και μηχανική ταυτοποίησή του». Για τους υπαλλήλους της ΥΠΑ στους τομείς ευθύνης και αρμοδιότητάς τους, το πόρισμα διαπιστώνει, ότι «κινήθηκαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους».

Και καταλήγοντας στην ανακοίνωση της ΥΠΑ αναφέρεται: «Τέλος, διαπιστώνεται ότι, δεν υπήρξε καμία αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της αμέλειας των δύο ελεγκτών και της μοιραίας κατάληξης του αεροσκάφους».

Οπως ανακοινώθηκε από την ΥΠΑ, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, αφού μελέτησε το πόρισμα, το παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΥΠΑ για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης για αμέλεια σε βάρος των δύο υπαλλήλων της Υπηρεσίας.

Αναφορικά με το εκδοθέν πόρισμα, το ερώτημα που θέτει η ΕΣΚ - ΥΠΑ, είναι «πότε θα αποδοθούν ευθύνες στους ηθικούς αυτουργούς των εγκλημάτων που προέρχονται όχι μόνο από την απελευθέρωση των αερομεταφορών, αλλά από την αχαλίνωτη απελευθέρωση σε όλους τους τομείς». Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής - τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη - με την αύξηση των ορίων ηλικίας και την επέκταση του χρόνου εργασίας και στους εργαζόμενους σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι οι αερομεταφορές, κάθε άλλο παρά ασφάλεια στις πτήσεις εξασφαλίζεται. Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων, η ΕΣΚ υπογραμμίζει: αντί οι βασικοί μισθοί να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, καλύπτονται με επιδόματα, που κρατούν τους εργαζόμενους σε ομηρία μέχρι τα βαθιά γεράματα, με όλες τις συνέπειες.

Η ΕΣΚ καταδικάζει την πολιτική της απελευθέρωσης των αερομεταφορών, που εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της διαιώνισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και καλεί τους εργαζόμενους να κατανοήσουν πού επιτέλους οδηγεί αυτή η πολιτική.

Οι έρευνες της Επιτροπής

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο είχε χτες ο πρόεδρος της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων Ακριβός Τσολάκης. Ο Κύπριος Πρόεδρος ενημερώθηκε για την πορεία των ερευνών ενώ ο Α. Τσολάκης τον ευχαρίστησε για τη στήριξη της κυπριακής κυβέρνησης στο έργο της επιτροπής.

Δήλωσε ότι η επιτροπή βρίσκεται στη φάση της συλλογής στοιχείων, πληροφοριών και καταθέσεων, ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα μεταβεί στο Λονδίνο, για να πάρει καταθέσεις από τους δυο Βρετανούς μηχανικούς της εταιρίας «Ηλιος». Το έργο της επιτροπής συνεχίστηκε με την εξέταση πληρωμάτων αεροσκαφών της «Ηλιος», όπως και του υπάλληλου του κέντρου διαχείρισης της «Ηλιος» που συνέδεσε τον κυβερνήτη του μοιραίου αεροπλάνου με τους μηχανικούς της εταιρίας.

Η χήρα και ο γιος του Πάμπου Χαραλάμπους, συγκυβερνήτη του μοιραίου «Μπόινγκ», επισκέφτηκαν τον Α. Τσολάκη στο ξενοδοχείο του στη Λάρνακα και του παρέδωσαν φάκελο με το προσωπικό του αρχείο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής συναντήθηκε και με τους γονείς του ιπτάμενου φροντιστή Ανδρέα Προδρόμου.

Εξάλλου, θετική ήταν η απάντηση του Τ. Παπαδόπουλου στο αίτημα της Βουλής για τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών της πτώσης του αεροσκάφους στο Γραμματικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ