Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Η Αντίσταση δείχνει το δρόμο για το «νέο ΕΑΜ»

Εκδήλωση του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Πετραλώνων - Θησείου - Παλαιών Σφαγείων, για την 61 επέτειο της θυσίας

Αποψη από την εκδήλωση της Κυριακής, 28/8, στα Πετράλωνα (φωτ.: Γιώργης ΛΙΟΝΑΚΗΣ)

Γ.ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Αποψη από την εκδήλωση της Κυριακής, 28/8, στα Πετράλωνα (φωτ.: Γιώργης ΛΙΟΝΑΚΗΣ)
Με την πλατεία γεμάτη, τα πανό σηκωμένα, τα λάβαρα των αντιστασιακών να κυματίζουν και με τ' αντάρτικα τραγούδια σε ένα φορτισμένο αγωνιστικό κλίμα τιμήθηκαν, την περασμένη Κυριακή (28/8) το απόγευμα, στην Πλατεία Ελπίδας στα Πάνω Παλαιά Σφαγεία Πετραλώνων, οι Σφαγειώτες αγωνιστές της Αντίστασης και όσοι έπεσαν, στα χρόνια της Κατοχής, στο βωμό της λευτεριάς για την ανεξαρτησία της πατρίδας.

Ηταν 28 Αυγούστου 1944. 61 χρόνια έχουν περάσει από τότε που τα χιτλερικά κτήνη με τους ταγματασφαλίτες, τους Χίτες και όλο το σκυλολόι του δοσιλογισμού, με επικεφαλής το γνωστό φασίστα Πλυτζανόπουλο, μετά το μπλόκο της Καλλιθέας και τα άλλα μπλόκα της Θυσίας στις γύρω περιοχές της Αθήνας, σκότωσαν τα 30 παλικάρια ΕΠΟΝίτες - ΕΑΜίτες και έκαψαν την ηρωική συνοικία των Πάνω Παλαιών Σφαγείων. Αφού κύκλωσαν την περιοχή από τα Πετράλωνα, τα Πάνω Παλαιά Σφαγεία, ολόκληρο το Δήμο Καλλιθέας, μέχρι τη Λεωφόρο Συγγρού και εξαπολύοντας τον τρόμο, υποχρέωσαν τους άντρες ηλικίας από 14 ως 65 χρόνων να συγκεντρωθούν στο γήπεδο. Απ' αυτούς οι κουκουλοφόροι υπέδειξαν τα 30 Παλικάρια που εκτέλεσαν...

Αυτήν την επέτειο και τους αγωνιστές της Αντίστασης τίμησαν οι κάτοικοι της περιοχής, οι αγωνιστές της Αντίστασης, νεολαία και μαζικοί φορείς, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό και ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος. Στην εκδήλωση που οργάνωσε το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων, πήραν μέρος πολλά Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από πολλές συνοικίες της Αθήνας, αξιωματικοί αντιστασιακοί, εκπρόσωποι από ΣΦΕΑ 1967-'74, Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο, Σύλλογο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύλλογο Γυναικών, εξωραϊστικοί σύλλογοι κλπ. Επίσης οι ΚΟ του ΚΚΕ Πάνω και Κάτω Πετραλώνων, του Θησείου και της ΚΝΕ.

Στους αγώνες του λαού μας ενάντια στους κατακτητές, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Βασίλης Καραμπάτσος, ενώ ο Τάσος Παπαδόπουλος, καθηγητής, απάγγειλε το ποίημα του Σικελιανού «Η Αντίσταση». Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σταύρος Ψωμιάδης, που, επαναφέροντας μνήμες, αναφέρθηκε στις τρίμηνες ηρωικές μάχες Ιούνη - Ιούλη - Αυγούστου που έδωσαν οι ηρωικές προσφυγογειτονιές της Αθήνας με τους ΕΠΟΝίτες, τον ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ ενάντια στους βάρβαρους κατακτητές, το 1944, με εκατοντάδες νεκρούς. Ταύρος (Τρεις Γέφυρες), Φάρος Ν. Σμύρνης, Βύρωνας, Κοκκινιά, Καλλιθέα, Καισαριανή - Σκοπευτήριο και τόσες άλλες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο χρονικό της επετείου, σημειώνοντας το μακάβριο απολογισμό και την προσφορά αίματος στον αγώνα για τη λευτεριά των Παλαιών Σφαγείων Πετραλώνων. «Εμείς συνεχίζουμε και σήμερα τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή, για ειρήνη. Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για δημοκρατικά και κοινωνικά - εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Ενάντια στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Μάαστριχτ, Λευκή Βίβλος, Σένγκεν, Λισαβόνα και όλα αυτά) και των αντιλαϊκών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο ομιλητής ανάμεσα στα άλλα, καταλήγοντας: «Γνωρίζουμε πόσο σκληροί είναι οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες, είμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους που δέχονται πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματά τους. Τους καλούμε να μην υποχωρήσουν. Στην επίθεση αυτή εμείς οι αντιστασιακοί είμαστε δίπλα τους για να φτιάξουμε το νέο ΕΑΜ με το ΠΑΜΕ, με το ΚΚΕ. Ζήτω η ένδοξη Εθνική μας Αντίσταση!».

Η εκδήλωση έκλεισε με το προσκλητήριο των νεκρών, το πένθιμο εμβατήριο, τον Εθνικό Υμνο και την κατάθεση στεφανιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ