Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι «διασκεδαστές»...

Η χτεσινή παρουσίαση από τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ ΑΕ) των διεθνών «δραστηριοτήτων» του (βλ. ρεπορτάζ) θα ήταν αδιάφορη αν δεν υπογράμμιζε την αντιδραστική κυβερνητική πολιτιστική πολιτική.

Αντί ενός οργανωμένου και μελετημένου σχεδίου για ουσιαστική προβολή της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας στο εξωτερικό, σε συνεργασία με τους αρμόδιους πολιτιστικούς φορείς, τους ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών, η κυβέρνηση επιλέγει να «προωθήσει» ακόμη και μεγάλα, σημαντικά κρατικά σχήματα, με τον τρόπο που προωθούν αγροκτηνοτροφικά προϊόντα εκθέσεις... «αγροτουρισμού».

Ετσι, «βάζει» τον ΟΠΕΠ να «προσκαλεί» κρατικούς και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς να «διαφημιστούν» στο περίπτερό του, που θα περιφέρεται στις διεθνείς «πολιτιστικές» αγορές, με φυλλάδια, CD και DVD και μετά να «κράζει» για να πουλήσει το «προϊόν». Και όταν λέμε να πουλά, το εννοούμε: όπως ειπώθηκε από την ηγεσία του ΟΠΕΠ, ούτε λίγο ούτε πολύ, φορείς όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, με το «αζημίωτο», θα μπορούν να βρουν «πελατεία» δίνοντας και ιδιωτικές παραστάσεις που θα «συνοδεύουν» επιστημονικά συνέδρια! Το είπε βέβαια πιο «κομψά» - όπως ταιριάζει στον «εκσυγχρονισμένο» νεοφιλελευθερισμό...

Το κυβερνητικό πολιτιστικό «όραμα» λοιπόν είναι να μετατραπούν οι καλλιτέχνες σε «διασκεδαστές» και οι κρατικές σκηνές σε περιοδεύοντα «μπουλούκια». Αλλωστε, αυτό προστάζει και η αντίληψη της κυβέρνησης περί «μη κρατικοδίαιτου πολιτισμού», δηλαδή «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας». Αντίληψη που βασίζεται στη βασική στρατηγική κατεύθυνση του κεφαλαίου της ΕΕ για τον πολιτισμό, ως «παράμετρο» της «ανταγωνιστικότητάς» του.


Γ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ