Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ» ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Παραδίνουν το δημόσιο πλούτο στους μεγαλοκαρχαρίες

Καταψήφισε το ΚΚΕ σχετικό νομοσχέδιο που συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Στα χνάρια της πολιτικής που ακολουθούσε και το ΠΑΣΟΚ, για τη με κάθε τρόπο ενίσχυση της πλουτοκρατίας, κινείται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο συζητείται από χτες στη Βουλή, για τις «συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», που στην ουσία πρόκειται για μια προκλητική παράδοση στους ιδιώτες των δημόσιων έργων και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Για το ΚΚΕ, τόνισε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του Κόμματος, Ν. Γκατζής, το κεντρικό ερώτημα με βάση το οποίο τοποθετείται στο νομοσχέδιο είναι: Πρέπει να είναι εμπόρευμα τα δημόσια έργα και οι κοινωνικές υπηρεσίες ή να αποτελούν κοινωνικά αγαθά; Οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η Υγεία, η Παιδεία, ο Πολιτισμός πρέπει να είναι μέριμνα του κράτους και όχι να παραδίδονται βορά στους διάφορους μεγαλοκαρχαρίες.

Αυτή, τόνισε ο Ν. Γκατζής, είναι η διαφορά μας από το δικομματισμό, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν ο πρώτος διδάξας όσον αφορά στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (Ρίο-Αντίρριο, Αττική Οδός, Αεροδρόμιο) και εάν σήμερα ήταν στην κυβέρνηση θα προχωρούσε στα ίδια ακριβώς μέτρα με αυτά της ΝΔ. Ο βουλευτής παρατήρησε ότι ούτε ο ΣΥΝ απορρίπτει συνολικά τη λογική των συμπράξεων αφού αυτές τις επιβάλλει η ΕΕ και το μόνο που ζητάει είναι να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις και ασφαλιστικές δικλίδες προκειμένου να διασφαλιστούν οι θετικές πλευρές των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Με το νομοσχέδιο, είπε, παραδίδεται η δημόσια υποδομή στους ιδιώτες με αποικιακούς όρους, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα μόνο στο Ιράκ γίνεται παρόμοια εκποίηση του δημόσιου πλούτου.

Το ΚΚΕ, είπε ο εισηγητής, έχει άλλη αντίληψη και στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας προτείνει την ίδρυση ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευών, ο οποίος θα εποπτεύει όλες τις φάσεις κατασκευής των έργων στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού.

Υποκριτική ήταν η στάση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του οποίου πρώτη παραχώρησε μεγάλα δημόσια έργα σε ιδιώτες με τη μέθοδο της σύμπραξης. Ετσι, ενώ η συμφωνία επί της ουσίας ήταν δεδομένη οι βουλευτές του αναλώθηκαν σε επιμέρους παρατηρήσεις και με κεντρική λογική ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί αποτελεσματικά να προχωρήσει στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου σε ιδιώτες. Κατά το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο αφήνει ευρύ πεδίο αδιαφάνειας και ευνοιοκρατίας για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, αλλά για τον εκλεγέντα με αυτό το κόμμα βουλευτή Στ. Μάνο εάν εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα η μέθοδος της αυτοχρηματοδότησης τότε το νομοσχέδιο είναι «ασφαλώς καλοδεχούμενο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ