Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το θλιμμένο μπλουζ της Ν. Ορλεάνης

Μπροστά στην τραγωδία που βιώνει ο φτωχόκοσμος της Ν. Ορλεάνης, το ενδιαφέρον για την «τύχη» της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της πιθανόν να φαντάζει υπερβολικό. Ωστόσο, αυτή η κληρονομιά είναι σημαντική, όχι μόνο για τον πληθυσμό της περιοχής, αλλά και για την παγκόσμια μουσική κληρονομιά, αφού, ως γνωστόν, η Ν. Ορλεάνη θεωρείται η «γενέτειρα» της μουσικής τζαζ και του μπλουζ, μουσικά είδη που εξέφρασαν τα βάσανα και τους αγώνες των Aφρικανών σκλάβων, αλλά και τους αγώνες, μετέπειτα, της εργατικής τάξης των ΗΠΑ.

Γι' αυτό και το ενδιαφέρον για την τύχη των μουσικών της πόλης, καθώς και για τα μουσεία και τις αρχειακές συλλογές είναι πολύ μεγάλο, διεθνώς. Ειδικοί κόμβοι στο Διαδίκτυο, που είναι αφιερωμένοι στη συλλογή σχετικών πληροφοριών, επικεντρώνονται φυσικά πρώτα στους μουσικούς. Ηδη, υπάρχει σχετικός κατάλογος με μουσικούς της Ν. Ορλεάνης, που είναι εξακριβωμένα ζωντανοί και ανανεώνεται δύο φορές τη μέρα. Δυστυχώς, αυτός ο κατάλογος δεν είναι πολύ μεγάλος προς το παρόν.

Σε ό,τι αφορά τα αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης, ιστορικά κλαμπ που φιλοξένησαν μεγάλες μορφές της τζαζ και των μπλουζ, καθώς και μουσεία, οι πληροφορίες έρχονται από μαρτυρίες κατοίκων και όχι από κάποια επίσημη «πηγή». Αλλά ακόμη και αυτές οι μαρτυρίες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, αφού ο απλός κόσμος δε γνωρίζει τεχνικές και στατικές λεπτομέρειες. Ετσι, για ορισμένα κτίρια υπάρχουν αναφορές ότι «μάλλον γλίτωσε την πλημμύρα» (για το Acme Oyster House), «ένας τοίχος καταστράφηκε» (Antoine's), «ακόμη στέκεται» (Cafe Du Monde), «μερικώς καταστράφηκε» (Commander's Palace). Για το Fair Grounds /Racetrack, το χώρο όπου διοργανώνεται το ετήσιο και διάσημο φεστιβάλ τζαζ της Ν. Ορλεάνης, οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για καταστροφή της στέγης και για πλημμυρισμένα τμήματα. Το Εθνικό D-Day Μουσείο φαίνεται να έχει διασωθεί, ενώ, για το Μουσείο Τέχνης της Ν. Ορλεάνης, η σχετική αναφορά λέει πως οι συλλογές είναι άθικτες, εκτός από τα γλυπτά στην αυλή. Πάντως, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για το Μουσείο της Τζαζ.

Ωστόσο, πλημμυρισμένοι παραμένουν ιστορικοί δρόμοι της πόλης, όπως η Μπέρμπον Στριτ, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστη και η γαλλική συνοικία. Πρόκειται για περιοχές που φιλοξενούν χώρους, όπου εμφανίστηκαν μεγάλα ονόματα της τζαζ, όπως ο, γεννημένος στη Ν. Ορλεάνη, Λούις Αρμστρονγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ