Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να μην πατήσουν οι φασίστες

Οκτώ προσωπικότητες της πολιτικής, επιστημονικής και κοινωνικής ζωής του τόπου παίρνουν θέση ενάντια στο προωθούμενο φεστιβάλ του μίσους

Η «σύναξη» των ανά την Ευρώπη φασιστών στη χώρα μας, φέτος το Σεπτέμβρη, αποτελεί προσβολή στα 60 εκατομμύρια θύματα του φασισμού και του ναζισμού, προσβολή στα δημοκρατικά αισθήματα και στις αντιφασιστικές αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, στη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση, στους κατοπινούς αγώνες ενάντια στις ξένες επεμβάσεις, για ειρήνη και ανεξαρτησία.

Αυτό τονίζουν, με δήλωση διαμαρτυρίας τους - ενάντια στους χρυσαυγίτες και στους συναδέλφους τους όλης της Ευρώπης, οι οποίοι θέλουν να συγκεντρωθούν κάπου στην Ελλάδα για να γιορτάσουν το χάλι τους - οι Διονύσης Γκούσκος,δικηγόρος, πρ. βουλευτής,Γεώργιος Κασιμάτης,καθηγητής Πανεπιστημίου, πρ. πρόεδρος Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου,Στρατής Κόρακας,πρ. βουλευτής & ευρωβουλευτής,Παναγιώτης Κρητικός,πρ. α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής,Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης,καθηγητής Πανεπιστημίου, πρ. υπουργός & βουλευτής,Ευάγγελος Μαχαίρας,πρόεδρος ΕΕΔΥΕ, επίτιμος πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, πρ. πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας,Γιώργος Μωραΐτης,πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, και Δημήτρης Τσάτσος,καθηγητής Πανεπιστημίου, πρ. ευρωβουλευτής.

Στη δήλωσή τους - που βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με πρόσφατη ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» - οι παραπάνω τονίζουν: «Η πρόκληση αυτή γίνεται σε μια περίοδο γενικότερης προσπάθειας των ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους, να ξαναγραφτεί η Ιστορία με βάση τα συμφέροντά τους. Στόχος τους είναι να σβήσουν από την ιστορική μνήμη τις θηριωδίες του φασισμού, τη μεγαλειώδη αντίσταση των λαών, τα μηνύματα που αυτή μεταδίδει για το σήμερα και το αύριο».

Υπογραμμίζουν, βέβαια, το γεγονός ότι στα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη, οι λαοί έχουν βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για τις αιτίες, τις συνθήκες ανάπτυξης και άνδρωσης του φασισμού. Συμπεράσματα χρήσιμα και στη νέα γενιά, που οδηγούν τους σημερινούς αγώνες για τα δικαιώματα του λαού, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στα παράγωγά του, το φασισμό και τον πόλεμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι οκτώ υπογράφοντες τη δήλωση διαμαρτυρίας προειδοποιούν ότι «οι φασιστικές προκλήσεις δε θα περάσουν». Οτι «κανένας, καμιά αρχή δεν έχει δικαίωμα να τις διευκολύνει με οποιονδήποτε τρόπο». Καλούν δε «την κυβέρνηση να παρέμβει και να ματαιώσει τις όποιες δραστηριότητες έχουν προγραμματίσει οι φασίστες. Τους δημοκρατικούς πολίτες της Μεσσηνίας και της Ηλείας (ή όπου αλλού ενδεχόμενα επιχειρηθεί να γίνει η σύναξη),τους μαζικούς φορείς τους, ολόκληρο το λαό μας, να δυναμώσουν την αντίθεσή τους, να απομονώσουν τα φασιστικά στοιχεία και τους φορείς τους. Τον ελληνικό λαό να εντείνει την πάλη του για την υπεράσπιση των κοινωνικών, εργασιακών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του, που βάλλονται συστηματικά. Να συγκρουστεί με την πολιτική που ανοίγει το δρόμο και θρέφει την προσπάθεια αναβίωσης του φασισμού. Αυτή είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη απάντηση που πρέπει να έχουν οι παραπάνω προκλήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ