Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκκαθαρίσεων συνέχεια

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Προσπάθεια να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια του αραβικού κόσμου έκανε χτες ο Ιρακινός «Πρόεδρος» Τζαλάλ Ταλαμπανί, διαβεβαιώνοντας ότι «υπάρχει περιθώριο αλλαγών στο σχέδιο Συντάγματος έτσι ώστε να αναφέρεται ρητώς ο ρόλος του Ιράκ στην ίδρυση του Αραβικού συνδέσμου και στην πορεία του αραβικού έθνους». Ο Ταλαμπανί, πάντως, κατάφερε να «βάλει και φωτιές», ισχυριζόμενος ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν «ομολόγησε τα εγκλήματά του κατά των Κούρδων» και κατά συνέπεια «αιτιολογείται η επιβολή θανατικής ποινής». Συνήγοροι του Χουσεΐν διέψευσαν ότι έχει γίνει η οποιαδήποτε ομολογία.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι κατοχικές εκκαθαρίσεις στο δυτικό και στο βορειοδυτικό Ιράκ. Χτες, για πρώτη φορά δημοσιογράφοι κατάφεραν να προσεγγίσουν την περιοχή γύρω από το Ταλ Αφάρ, όπου έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες κάτοικοι της πόλης που κατάφεραν να εξέλθουν από την κατοχική πολιορκία που περιλάμβανε και βομβαρδισμούς. Η ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί για το Ιράκ» καταγγέλλει ότι η κατάσταση μέσα στην πόλη είναι δραματική και ότι υπάρχουν πολλά θύματα μεταξύ των πολιτών, χωρίς να μπορούν οι ιατρικές αρχές να παράσχουν βοήθεια. Σύμφωνα, μάλιστα, με αυτόπτες μάρτυρες, όσοι άνδρες κάτοικοι της πόλης, μεταξύ 20 - 45 χρόνων προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ακινητοποιήθηκαν για έλεγχο στα αμερικανικά σημεία ελέγχου στην περίμετρο της πόλης και οδηγήθηκαν σε αμερικανική βάση, κοντά στο αεροδρόμιο του Ταλ Αφάρ.

Λίγο έξω από τη Βασόρα χτες 4 μισθοφόροι, εταιρίας που έχει αναλάβει την προστασία αμερικανικών διπλωματικών αποστολών, σκοτώθηκαν στο αυτοκίνητό τους από έκρηξη βόμβας. Και οι 4 ήταν Αμερικανοί. Δύο αξιωματούχοι, ένας του υπουργείου Αμυνας και ένας του υπουργείου Εσωτερικών δολοφονήθηκαν από ενόπλους στη Βαγδάτη. Στην πόλη Καλάρ, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, Ιρακινοί αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος. Αγνωστο είναι αν υπήρξαν θύματα.

Κόλαφος το πόρισμα

«Διαφθορά, διασπάθιση χρημάτων του Οργανισμού, δωροδοκίες» και σειρά άλλων αδικημάτων αναφέρει, ως χαρακτηριστικά του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων» που εφαρμόστηκε στο Ιράκ από το 1996 μέχρι λίγο μετά την εισβολή, το πόρισμα της Ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής. Το έγγραφο των 1.000 σελίδων επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες και στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν «για ανεπάρκεια και κακοδιαχείριση», ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής, Πολ Βόλκερ, πρότεινε την ίδρυση νέου ειδικού Οργανισμού που θα διαχειρίζεται τόσο μεγάλα ανθρωπιστικά προγράμματα σε συνδυασμό με τη δημιουργία ισχυρής ανεξάρτητης Ελεγκτικής Επιτροπής. Ο Ανάν ανέλαβε τις προσωπικές του ευθύνες και παραδέχτηκε ότι «τα ευρήματα της έρευνας είναι άκρως ενοχλητικά για όλους τους αξιωματούχους του Οργανισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ