Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Πάσης φύσεως εκκαθαριστικές επιχειρήσεις

Associated Press

Ειδικά ναυλωμένα αεροπλάνα με Αφγανούς πρόσφυγες και υπό τη συνοδεία αστυνομικών απογειώθηκαν λίγες μέρες μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιούλη από το Λονδίνο και το Παρίσι με προορισμό την Καμπούλ. Αναγκαστικός επαναπατρισμός.

Οι απελάσεις είχαν προγραμματιστεί πολύ πριν από τις επιθέσεις, εντούτοις η «τρομοκρατία» που χτύπησε την καρδιά της Ευρώπης επέβαλε απόλυτη σιωπή. Εξάλλου, η Γερμανία ήταν αυτή που είχε ανοίξει το δρόμο, απελαύνοντας Αφγανούς πρόσφυγες «δι' ασήμαντον αφορμή». Δε χρειάστηκε το πόνημα του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ περί «ανάρμοστων συμπεριφορών». Οι μουσουλμανικές κοινότητες ανά την Ευρώπη σαν ελάφια παραμένουν αποσβολωμένες μπροστά στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων.

Ολα είναι πιθανά και τα δρακόντεια αστυνομικά μέτρα αναγκαίο «κακό». Το αδηφάγο κοινό, έχοντας ανακαλύψει τον «θύτη στη διπλανή πόρτα», κλείνει ερμητικά αυτιά και μάτια να μην ακούει. Δεν άκουσε ποτέ τον Γιουσούφ Μπινγκιόλ, που απελάθηκε από τη Γερμανία στην Τουρκία. Την ιστορία της απέλασης αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Solinger Tageblatt στις 25 Ιούνη! Ο Μπινγκιόλ, μετά από 35 χρόνια παραμονής στη Γερμανία και προφανώς πολύ σκληρής εργασίας, επαναπατρίστηκε διά της βίας. Δεν είχε ποινικό μητρώο, η αίτησή του για πολιτικό άσυλο δεν είχε απορριφθεί. Απλά, μετά από 35 χρόνια, έμεινε άνεργος και τόλμησε να ζητήσει επίδομα ανεργίας. Οχι, όμως, στη Γερμανία του Hartz IV. Ετσι, με την αίτησή του για το επίδομα, «βρέθηκε» από τις αρχές, που δεν ανανέωσαν την άδεια παραμονής του... και τον απέλασαν.


Associated Press

Τα «τρομοκρατικά χτυπήματα» εδώ και καιρό έχουν γίνει η αφορμή, για να ανοίξουν διάπλατα οι πύλες των πάσης φύσεως εκκαθαριστικών επιχειρήσεων. Εναντίον των οικονομικών προσφύγων, όπως στην περίπτωση του Μπινγκιόλ, των προσφύγων των πολέμων που προκαλούν και οι ίδιες, των πολιτικών προσφύγων. Ειδικά των τελευταίων. Ο Ομέρ Μπεμπέρ συνελήφθη σε επιχείρηση - σκούπα στις 5 Αυγούστου στο Βέλγιο, εξ αφορμής των επιθέσεων της 7ης Ιούλη. Παρότι η Γαλλία του παρέχει πολιτικό άσυλο από τις 5 Νοέμβρη του 2003 και για μια δεκαετία - εξαιτίας των διωγμών του και του χρόνιου εγκλεισμού του στις τουρκικές φυλακές τύπου F - ο Μπεμπέρ φυλακίστηκε με το σκεπτικό ότι καταζητείται στην Τουρκία και αναμένεται η απέλασή του.

Η συνεργασία δε σταματά εδώ... Σχεδόν την ίδια στιγμή, οι ισπανικές αρχές συνέλαβαν τον Φικρέτ Κ., βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης, που εκδόθηκε εναντίον του με την κατηγορία ότι ανήκει στο ΡΚΚ, οργάνωση που χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατική» από Τουρκία, ΗΠΑ και ΕΕ. Παράλληλα, συλλαμβάνουν και τον 44χρονο Λέοναρντ Χάρντι, ενόσω παραθέριζε στο τουριστικό θέρετρο Τορεμολίνος. Μετά από 20 χρόνια, ο Χάρντι συνελήφθη, αφού εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του από τις γερμανικές αρχές για επίθεση εναντίον βρετανικής βάσης ως μέλους του IRA. Στη γειτονική Ιταλία, μπροστά στο φόβο της αναμενόμενης επίθεσης, δεν παρέχονται ούτε βίζες σε στελέχη της ιρακινής αντίστασης, που κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε διεθνή συνάντηση τον προσεχή Οκτώβρη. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τζιανφράνκο Φίνι, αρνήθηκε ουσιαστικά, βαπτίζοντάς τους τρομοκράτες. Και το όργιο συνεχίζεται.


Associated Press


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ