Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιάννης Τσερμέγκας
Γιάννης Τσερμέγκας
Φωτ.

Σήμερα, 18 Σεπτέμβρη, συμπληρώνονται 2 χρόνια από την ημέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, ο οποίος εργαζόταν στη «Σύγχρονη Εποχή».

Στη μνήμη του πρόσφεραν: Η οικογένειά του 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εμποροϋπαλλήλων, και οι σύντροφοι και συνάδελφοί του από τη «Σύγχρονη Εποχή» και το «Ριζοσπάστη» στο «Ριζοσπάστη» 175 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 2 Σεπτέμβρη έκλεισαν 7 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΡΜΕΓΚΑ από το Μαυράτο Ικαρίας.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ντανούτα και η κόρη του Αργυρώ προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

* * *

Φωτ.

Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ γεννήθηκε το 1921 στην Αγία Παρασκευή Βόλου. Το 1939 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Το Σεπτέμβρη του 1942 εντάχθηκε στις πρώτες ανταρτικές ομάδες του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στο Πήλιο.

Τον Αύγουστο του 1944 ο πατέρας του εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, ο Στυλιανός Καραΐσκος διώχτηκε αλύπητα από τις μεταπελευθερωτικές κυβερνήσεις. Το 1947 συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στο Μούδρο της Λήμνου για 2 χρόνια.

Τον Αύγουστο του 1949 μεταφέρεται στο Βόλο, περνάει από έκτακτο Στρατοδικείο, μαζί με άλλους 10 συντρόφους του.

Καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται στις 17 Σεπτέμβρη 1949 στη θέση Καζανάκι Βόλου.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Αποστόλης Καραΐσκος προσφέρει στο ΚΚΕ 60 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της δασκάλας ΒΑΣΩΣ Ανθούλη - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, της λεβέντισσας αγωνίστριας στο δίκαιο αγώνα μας για την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, ο συνάδελφος και συναγωνιστής της Γιώργος Σπηλιώπουλος από την Αμαλιάδα, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Αμαλιάδας, 100 ευρώ στο ηρωικό Κόμμα, το ΚΚΕ, ως ενίσχυση του αγώνα του για έναν καινούριο και δίκαιο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πείνα, ανεργία, δυστυχία, χωρίς καταστροφικούς πολέμους.

Στυλιανός Καραϊσκος
Στυλιανός Καραϊσκος
* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας ΙΩΑΝΝΙΚΟΥ ΜΑΣΤΩΡΟΥ, τελέσαμε μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης Κυψέλης, σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Στη μνήμη του προσφέραμε στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ.

Η σύζυγος: Ελλη

Τα παιδιά του: Κωνσταντίνος και Ζέτα Μαστώρου

Τα εγγόνια του: Ελλη, Δημήτρης

Οι αδελφοί

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που λείπει από κοντά μας ο ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΤΣΗΣ. Γεννήθηκε το 1919 στο Δρυμώνα Λευκάδας, όπου και κηδεύτηκε στις 29 Σεπτέμβρη 2004.

Ο Κ. Φέτσης έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1940-'41 και στην Κατοχή, πολύ νωρίς εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση.

Μετά την Απελευθέρωση «τιμήθηκε» για την πατριωτική δράση του από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς με φυλακίσεις, εξορίες και κάθε λογής διωγμούς.

Το μνημόσυνό του θα γίνει την επόμενη Κυριακή, 25 Σεπτέμβρη, στις 10.00 π.μ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΕΥΔΟΚΙΜΙΔΗ, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ για πολλά χρόνια και όλων των νεκρών μελών του Παραρτήματος προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Μαλαγαρδή», 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

Γεωργία Ευδοκιμίδη

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο της ΚΑΤΙΝΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, ο Αλέξανδρος και η Ζωή Νανούλη προσφέρουν στη μνήμη της 30 ευρώ στη ΝΕ Λάρισας.

* * *

Φωτ.

Στις 30 Αυγούστου έκλεισε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας, σε ηλικία 77 χρόνων, η αγαπημένη μας ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ. Ηταν υποδειγματική σύζυγος, μάνα και γιαγιά. Γεννήθηκε στο χωριό Πιλαλίστρα Μεσσηνίας. Καταγόταν από δημοκρατική οικογένεια. Εμεινε ορφανή και από τους δυο γονείς της, αλλά ποτέ δεν ξέχασε την προλεταριακή καταγωγή της.

Κυριάκος Ράλλης
Κυριάκος Ράλλης
Το 1951 παντρεύτηκε και αγωνίστηκε με τον σύζυγό της πλάι πλάι σε όλους τους λαϊκούς αγώνες, στους αγώνες της ζωής και του ΚΚΕ. Πάντα μου έλεγε «άνοιξε τον "902" να ακούσουμε ειδήσεις, γιατί οι άλλοι μας φλόμωσαν με τα ψέματα». Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ, εγώ, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Αγαπημένη μου Σταυρούλα, στο τραπεζάκι πλάι στο κρεβάτι μας έχω τη φωτογραφία σου με τα ωραία λουλούδια της βεράντας μας.

Στη μνήμη σου, προσφέρω 30 ευρώ στον «902» και 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μενιδίου.

Ο σύζυγός σου Κώστας

* * *

Φωτ. 2

Ο ΗΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (Αυγερινός) από την Αμμουδιά (Κάτω Ελάτη) Τρικάλων ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΑΜ, ΕΛΑΣ - και μαχητής του ΔΣΕ, πάντα πιστός στα ιδανικά του και ανυποχώρητος.

Σκοτώθηκε στον Κόζιακα το 1947.

Η γυναίκα του ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΙΩΑΝΝΟΥ αντιμετώπισε παλικαρίσια τις διώξεις, το δικαστήριο, την εξορία και τις άλλες ταλαιπωρίες από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις.

Πέθανε το 2005.

Στη μνήμη τους, τα παιδιά τους Γεώργιος και Δημήτριος προσφέρουν στη ΝΕ Τρικάλων 100 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη των αδελφών μου, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΛΟΛΟΥ και ΕΛΠΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ από τη Χαλκίδα και του συντρόφου της ζωής μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΟΥΝΗ από τη Λακωνία, αγωνιστή, ο οποίος πέρασε 20 χρόνια στις φυλακές, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Εύβοιας.

Ελένη Καρούνη

* * *

Φωτ.

Στις 31 Ιούλη 2005 πέθανε η πολυαγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΑΜΙΤΣΙΟΥ, το γένος Κουτσιουρούμπα. Ηταν σύζυγος του αγωνιστή και στελέχους του ΚΚΕ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΜΙΤΣΙΟΥ, που «έφυγε» και αυτός τον Απρίλη του 2005.

Η Ευθυμία Καμίτσου γεννήθηκε στο χωριό Πελεκάνος Κοζάνης το 1927. Πέρασε δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια.

Αντώνης Μαρκάκης
Αντώνης Μαρκάκης
Το 1948 βγήκε στο βουνό, στο ΔΣΕ.

Με το τέλος του Εμφυλίου, κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί παντρεύτηκε τον επίσης αγωνιστή Νικόλαο Καμίτσο και απέκτησαν δυο παιδιά. Την Ζώγια και τον Δημήτρη. Εργάστηκε στην παραγωγή και της απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις για τη συνειδητή δουλιά της.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά της το 1977 και ζούσαν στην Κοζάνη.

Στη μνήμη της, τα παιδιά και τα εγγόνια της προσφέρουν 20 ευρώ στη ΝΕ Κοζάνης, 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 20 ευρώ στο «Δελτίο» της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται σήμερα, 18 Σεπτέμβρη, 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΡΑΛΛΗ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει στη ΝΕ Καβάλας 20 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 8 Αυγούστου 2005 «έφυγε» από κοντά μας η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΕΥΔΟΞΙΑ Αριστείδη ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ, μέλος του ΚΚΕ, από τη Γοργόπη Κιλκίς. Γεννήθηκε το 1916. Καταγόταν από τον Πόντο. Το 1924 ήρθε με τους γονείς της στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στη Γοργόπη.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 300 ευρώ στην ΚΟΒ Γοργόπης.

Τα παιδιά της: Δημήτρης, Σοφία, Αρτεμης, Κούλα και ο ανιψιός της Νίκος.

* * *

Φωτ.

Στις 11 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΑΤΟΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Αχαΐας, 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 100 ευρώ στο Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Στις 19 Αυγούστου 2005 «έφυγε» από τη ζωή η μάνα μας ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΟΥ από το χωριό Κολχίδα Κιλκίς. Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, από όπου επέστρεψε στην πατρίδα το 1986 και ζούσε με την οικογένειά της στην Κολχίδα. Τον επόμενο χρόνο έχασε τον άντρα της Σωκράτη Μαυροκεφαλίδη, αλλά συνέχισε να αγωνίζεται για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ.

Ιωαννίκος Μαστώρος
Ιωαννίκος Μαστώρος
Στη μνήμη της, ο γιος της Ανδρέας Μαυροκεφαλίδης πρόσφερε 25 ευρώ στην ΚΟ Κιλκίς και άλλα 25 ευρώ στο Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΟΜΗΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ, κομμουνιστή αφοσιωμένου στην υπόθεση του ΚΚΕ και της εργατικής τάξης, ο οποίος «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

Οικογένεια Νούλης και Ζήση Ζώκα

* * *

Στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο Λουκάς Παπαϊωάννου από την Καρυά Ελασσόνας προσφέρει στην ΚΟΒ Ελασσόνας 100 ευρώ.


Θεολόγος Ευδοκιμίδης
Θεολόγος Ευδοκιμίδης

Βάσω Κωνσταντινοπούλου
Βάσω Κωνσταντινοπούλου

Ομηρος Χριστοφορίδης
Ομηρος Χριστοφορίδης

Ευθυμία Καμίτσιου
Ευθυμία Καμίτσιου

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ