Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προβολές ελληνικών ταινιών

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) «θυμήθηκε» πως «προτεραιότητά του είναι η ενίσχυση των ελληνικών ταινιών», τουλάχιστον σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις προβολές του δικτύου διανομής του Filmcenter.

Στον κινηματογράφο «Απόλλων», λοιπόν, θα προβληθούν νέες και παλαιότερες ελληνικές ταινίες - βραβευμένες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - που μέχρι σήμερα δεν είχαν βρει διανομή ή η διανομή τους δεν είχε διάρκεια. «Στέγη» στον «Απόλλωνα» θα βρουν και οι ανεξάρτητες παραγωγές, δηλαδή «οι ταινίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί με την οικονομική υποστήριξη του ΕΚΚ».

Το πρόγραμμα του Filmcentr ξεκινά στις 26 Σεπτεμβρίου, με τρεις ελληνικές ταινίες: «Θεατρίνες» του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη (2003), «Kalabush» των Θόδωρου Νικολαΐδη και Αδωνι Φλωρίδη (2002), «CCTV» του Βασίλη Κατσίκη (2004). Η ζώνη αυτή θα επαναληφθεί στα μέσα Οκτωβρίου, με άλλες ελληνικές ταινίες.

Φυσικά, αυτές οι προβολές είναι σταγόνα στον ωκεανό αυτών που θα έπρεπε να κάνει το ΕΚΚ για πραγματική και ουσιαστική ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου. Δεδομένης, όμως, της εκφρασμένης «πεποίθησης» της διοίκησης του ΕΚΚ ότι πρόκειται για ανώνυμη εταιρία που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τα περί «ενίσχυσης» της ελληνικής ταινίας μάλλον σαν «άλλοθι» ακούγονται. Αλλωστε, το ίδιο το Filmcenter έχει απαξιωθεί εδώ και καιρό στα μάτια των κινηματογραφιστών, που δε βλέπουν σ' αυτό παρά ακόμη μία εταιρία διανομής με καθαρά εμπορικό χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ