Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υγεία - εμπόριο

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για τον κίνδυνο πανδημίας από τη «γρίπη των πουλερικών». Ο κίνδυνος, προς το παρόν, εντοπίζεται στην Ασία, αλλά οι επιστήμονες σημειώνουν ότι αν ο ιός μεταλλαχτεί και πλήξει τον άνθρωπο, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμποδιστεί η εξάπλωση της θανατηφόρας ασθένειας σ' όλο τον κόσμο.

Αισιόδοξο μήνυμα για την αντιμετώπιση της «γρίπης των πουλερικών» ήταν η ανακοίνωση από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche για την παραγωγή του φαρμάκου Tamiflu, το οποίο είναι αποτελεσματικό, όπως απέδειξαν οι δοκιμές, αλλά και η πορεία των πρώτων ασθενών που το χρησιμοποίησαν.

Είναι λογικό, μετά από μια τέτοια εξέλιξη, να δημιουργηθεί παγκόσμιο ενδιαφέρον για το Tamiflu. Ειδικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου έχουν εκδηλωθεί και τα περισσότερα κρούσματα. Ομως, για τους φτωχούς κατοίκους αυτών των χωρών η τιμή του φαρμάκου είναι απλησίαστη. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, και λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της, ζητήθηκε από κυβερνήσεις, οργανισμούς Υγείας και άλλους φορείς, η άδεια για την παρασκευή ενός αντιγράφου του Tamiflu, το οποίο όμως θα είναι πολύ φθηνότερο.

Η «έκπληξη» ήρθε από τη διοίκηση της ΠΟΥ, η οποία ανακοίνωσε ότι δε συμφωνεί με την παραχώρηση της άδειας γιατί ...«θα διαταραχτούν οι σχέσεις της Οργάνωσης με τη φαρμακοβιομηχανία Roche»!

Δηλαδή, για να μη χαλάσουν οι σχέσεις ΠΟΥ - Roche κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι, που δεν μπορούν να αγοράσουν το φάρμακο.

Φυσικά, με την απόφαση της ΠΟΥ, η Roche τρίβει τα χέρια της, αφού οι παραγγελίες για το Tamiflu απ' όλο τον κόσμο έχουν εκτοξεύσει τα κέρδη της εταιρίας σε δυσθεώρητα ύψη. Το 2004, τα κέρδη της Roche ήταν 212 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνον το πρώτο τρίμηνο του 2005 (μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου) τα κέρδη ξεπέρασαν τα 375 εκατομμύρια ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ